• G.ALTIN

    4.345,98

  • DOLAR

    39,2169

  • EURO

    45,2700

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $105.379

Pakistan yerli KORAL'ını çalıştırınca Hint Brahmos füzesinin rotası şaştı: Pilot generalden '6-0' açıklaması

Pakistan yerli KORAL'ını çalıştırınca Hint Brahmos füzesinin rotası şaştı: Pilot generalden '6-0' açıklaması

Pakistan'la Hindistan arasında cereyan eden kısa süreli savaşın kritik anları, ordunun tepe isimleri tarafından tek tek anlatıldı. Pakistan Hava Kuvvetleri Sözcüsü Aurangzeb Ahmed, yerli elektronik harp sistemlerini kullanarak hem düşman İHA ve dronlarını etkisiz hale getirdiklerini hem de Hint Brahmos füzesinin rotasını değiştirdiklerini söyledi.

Hindistan ile Pakistan arasında 7 Mayıs'tan 11 Mayıs'a dek süren sıcak savaşın perde arkası ortaya çıktı. Kardeş Pakistan'da ordu sözcüleri çatışmaların seyrine dair düzenlenen geniş kapsamlı toplantıda pek çok kritik detayı dünya kamuoyuna açıkladı. 

Pakistan Ordu Sözcüsü Korgeneral Ahmed Şerif Çaudri, Hava Kuvvetleri Sözcüsü Aurangzeb Ahmed ve Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Rab Nawaz, Hint ordusunun hezimetiyle sonuçlanan sürece ilişkin kritik detaylar verdi. 

Delhi ile çatışmalar sırasında yeteneklerinin çok az ve kısıtlı bir bölümünü kullandığını, Hindistan'ın saldırılarına ölçülü cevap verildiğini belirten Korgeneral Ahmed Şerif Çaudri, "Ordumuz bu çatışmada yalnızca bir kısmı kısıtlı olarak kullanılmış, çok sofistike, niş askerî teknolojilerden oluşan yeterli bir pakete sahiptir. Gelecekte sürpriz olarak ortaya çıkarmak üzere sakladığımız çok daha fazla yeteneğe sahibiz" dedi. 

Hindistan'da hava üsleri ve füze fırlatma noktalarından oluşan 26 hedefi vurduklarını söyleyen Çaudri, "Hedefler Suratgarh, Sirsa, Adampur, Bhooj, Nalia, Bathinda, Barnala, Halvara, Avantipura, Srinagar, Jammu, Mamoon, Ambala, Udampur ve Pathankot'taki hava kuvvetleri ve havacılık üslerini içeriyordu. Bunların hepsi büyük hasara uğradı" şeklinde bilgi verdi. 

Ateşkes talebinde bulunan tarafın Pakistan değil Hindistan olduğunu vurgulayan Çaudri, şunları söyledi:

"6-7 Mayıs gecesi, o alçakça ve korkakça saldırıların yapılmasının ardından, Hintliler talepte bulundular ve Pakistan da çok net bir şekilde yanıt verdi ancak düşmanca eylemlere hak ettikleri şekilde cevap verdikten sonra geri dönüş yaparız.

Bu nedenle 10 Mayıs’ta, verilen yanıt ve misilleme sonrasında, aynı zamanda uluslararası muhatapların talebi ve müdahalesi üzerine, Hintlilerin daha önce yapmış olduğu talebe yanıt verdik."

Ordu sözcüsü, Keşmir sorunu çözülene kadar Hindistan ile Pakistan arasında kalıcı bir barışın mümkün görünmediğini, ilan edilmiş ateşkese bağlı kalmaya devam ettiklerini, ancak Hint tarafından bir saldırı olması halinde buna misliyle karşılık vereceklerini söyledi. 

AHMED: DÜŞMAN DRON VE İHA'LARINI KULLANILAMAZ HALE GETİRDİK

Pakistan Hava Kuvvetleri Sözcüsü Aurangzeb Ahmed ise muharebe esnasında elektronik harp sistemlerinin kullanımına dair çarpıcı bilgiler açıkladı. ASELSAN yapımı elektronik harp sistemlerinin, özellikle de KORAL'ın gündemde olduğu süreçte Pakistanlı generalin "EH (elektronik harp) sistemlerini Brahmos'a karşı kullandık" demesi büyük ilgi çekti. 

Hava Pilot Korgeneral Ahmed, "Hindistan'ın ateşlediği çok sayıda Brahmos füzesini yerli elektronik harp sistemlerimizle farklı rotaya yönlendirdik. Hatta Brahmos'ların bazısı yön değiştirip Afganistan sınırına kadar gitti" dedi. 

Hindistan envanterindeki en etkili seyir füzesi olarak dikkat çeken Brahmos, Pakistanlı generale göre, KORAL benzeri elektronik harp aygıtlarına yenik düştü ve uçarken merkezle bağlantısını kaybetti. Konumlama yeteneğini de kaybettiği gözlenen Brahmos'un tanımlanmış rotasından saptığını anlatan Ahmed şunları söyledi:

"Bizden üç şeyi yapmamız istendi: Caydırıcılığı sağlamak, temel tehditleri etkisiz hale getirmek, hava sahasının kontrolünü elimizde tutmak... 

İlk başlık kapsamında gerçekleştirdiğimiz operasyonla Hindistan Hava Kuvvetleri için gurur kaynağı olan Rafale'leri hedef aldık ve bu durum tüm filonun hangarda kalmasını sağladı. Bundan sonra uçmadılar, en azından batı sınırlarına yakın bir yerde uçmadılar. Hareket özgürlükleri ve seçenekleri kısıtlandı. 

Daha sonra Pakistan'ın sivil nüfusunu ve altyapısını hedef alan insansız hava aracı operasyonları başlattılar. Tüm bu araçlar radarlarımız tarafından daha topraklarımıza girmeden tespit edildi. Dron ve İHA'lar, envanterimizdeki anti-dron sistemleriyle, parazit ve aldatma sistemleri kullanılarak etkisiz hale getirildi.

Yerli elektronik harp aygıtlarımız sayesinde tüm İHA'lar tespit edilip etkisiz hale getirildi." 

Ahmed, Hindistan Hava Kuvvetleri'ne karşı büyük üstünlük kurdukları ve 6 adet uçak düşürdükleri mesajını da şöyle verdi: "Hava muharebesini şöyle özetleyebilirim: Onları 6-0 yendik..."

NAVAZ: HİNT UÇAK GEMİSİNİ İZLİYORDUK, HER AN YANIT VERMEYE HAZIRDIK

Pakistan Deniz Kuvvetleri'nin iki numaralı ismi Koramiral Rab Navaz ise ülkenin deniz sınırlarını 'sayısal olarak üstün bir düşmandan koruyabildiklerini' anlattı. "365 gün hazır durumdayız. Gemilerimiz ve denizaltılarımız stoklu ve bizim için barıştan savaşa geçiş sadece hızlı değil, aynı zamanda görünmezdir" diyen Navaz, şunları söyledi: 

Hindistan envanterindeki INS Vikrant uçak gemisi 

"Hindistan işgali altındaki Keşmir'de bu 'sahte bayrak' olayı yaşandığında hemen harekete geçtik ve Pakistan Donanması filo birimlerinin ve kıyı komuta birimlerinin operasyonel konuşlanmasını birkaç saat içinde tamamladık. Denizaltılarımız, gemilerimiz ve uçaklarımız kendi bölgelerindeydi ve denizden gelebilecek herhangi bir saldırıyı engellemeye hazırdık.

Deniz alanı farkındalığı, ilgi alanında neler olup bittiğini bilmektir. Bu, deniz operasyonları için kritik öneme sahiptir. Herhangi bir yanıt oluşturmak için, sorumluluk alanınızda neler olup bittiğinin farkında olmanız gerekir ve biz denizde 7/24 görüş sağlıyorduk.

Düşmanımız denizden yapacağı bir girişimin maliyetini tam olarak anlamıştı. INS Vikrant'ın Karaçi'ye yaklaştığı konusunda bir söylenti vardı. Denizdeki faaliyetlerini yakından takip ediyorduk. Onu ilk günden itibaren izliyorduk.

6-7 Mayıs gecesi Bombay'a yakındı ve 9 Mayıs'ta Pakistan kıyılarından esasen 400 deniz mili uzaklıktaydı ve Bombay'a yakın bir yere çekildi. Bir uçak gemisi 400 deniz mili yakınımıza gelmişse, bu durum sorunumuzu basitleştirir. Donanma, deniz hava kolu her zaman bir yanıt üretmeye hazırdı. Denizden herhangi bir saldırı olursa etkili bir şekilde yanıt vermeye hazırdık."

TRHABER

Avatar
Atilla Diş