Yandex Metrica
SON DAKİKA
Pakistan ATAK'tan vazgeçmedi: 30 helikopter anlaşması halen yürürlükte!

Pakistan ATAK'tan vazgeçmedi: 30 helikopter anlaşması halen yürürlükte!

Son dakika bilgisine göre Pakistan, Türkiye ile 2018 yılında imzalanan ATAK helikopteri anlaşmasından çekildiği yönündeki iddiaları yalanladı. İslamabad, motor konusunda sürecin tamamlanmasını bekleyecek.

Savunma

23.01.2024, 18:36

Pakistan, Türkiye'den ATAK taarruz helikopteri almaktan vazgeçtiği haberlerini yalanladı. Pakistan ordusunun medya birimi ISPR tarafından yapılan açıklamada, Pakistan'ın Türkiye'den T-129 ATAK helikopteri satın alma anlaşmasının iptaline ilişkin spekülasyonların temelsiz olduğunu açıkladı. 

Pakistan Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Tümgeneral Babar Iftikhar, ordunun acil tedarik ihtiyaçları konusunda bir soruyu cevaplarken Çin'den taarruz helikopteri alacaklarını duyurmuş ve bu sözler, Türkiye'den ATAK almak için 3 yıldır ABD'nin motor lisans onayını bekleyen İslamabad'ın rotayı Pekin'e çevirdiği yorumlarına neden olmuştu. 

Hayalet SİHA ANKA-3 bir kez daha uçtu: İrtifa ve sürede... Haberi Görüntüle

ÇİN'DEN DE ALACAKLAR 

ATAK sözleşmesinin iptaline ilişkin iddialar yalanlanırken mevcut durumun, Pakistan'ın acil ihtiyaçları nedeniyle Çin'den de helikopter almasından ibaret olduğu sanılıyor. Yani Pakistan'ın Çin yapımı Z-10ME helikopterini satın alacak olması, Türkiye ile imzalanan ATAK sözleşmesine engel teşkil etmiyor. 

İslamabad ile Ankara arasında 2018 yılında imzalanan anlaşma, TUSAŞ'ın Pakistan ordusuna 30 adet T-129 ATAK helikopteri tedarik etmesini öngörüyor. 1,5 milyar dolarlık anlaşma, ATAK helikopterinde Amerikan Honeywell firmasının LHTEC CTS800-4A turboşaft motoru kullanıldığından ve ihracat için ABD lisansı gerektiğinden ötürü 3 yıldır hayata geçirilemiyor. 

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili... Haberi Görüntüle

YERLİ MOTORA MECBURUZ 

Ankara'ya yıllardır özellikle savunma sanayii sektöründe yoğun bir ambargo uygulayan Washington, TUSAŞ'ın ilettiği taleplere olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap vermedi. Pakistan'dan gelen son mesajlar, ATAK konusunda sürecin tamamlanmasının bekleneceğini gösteriyor. 

ABD'den ihracat izni gelmezse Türk Motor Sanayii (TEI) tarafından GÖKBEY helikopteri için geliştirilen TS1400 adlı motorun ATAK'a uyarlanması çalışmalarına hız verilecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading