Yandex Metrica
SON DAKİKA
Öyle bir şey yaptık ki... 200 uçak birbirini görebiliyor!

Öyle bir şey yaptık ki... 200 uçak birbirini görebiliyor!

SDT şirketinin milli imkanlarla ürettiği F-16 mühimmat podu seri üretime geçiyor. Geliştirilen sistem, 200 uçağın aynı ağ üzerinde birbirlerinin her hareketini görmesini ve ortak hareket etmesini sağlıyor.

Savunma

18.02.2024, 23:52

Türk savunma sanayiinin önemli yüklenicilerinden SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Türkiye'yi bir konuda daha bağımsızlaştırdı. Şirket F-16 'mühimmat eğitim podu'nu (MEP) millileştirerek önemli bir başarıya imza attı. 200 uçağın aynı ağ üzerinde ortak hareket etmesini sağlayan sistem seri üretime geçiyor; Ürdün Hava Kuvvetleri'ne de satılan sistemin ihraç potansiyeli çok geniş. 

SDT A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, F-16 mühimmat eğitim poduna yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Canlı sanal simüle eğitim poduna yönelik çalışmalara 2014 yılında Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge projesi kapsamında TUSAŞ iş ortaklığıyla beraber başladıklarını ve projeyi 2018'de bitirdiklerini söyleyen Korkut, Hava Kuvvetleri'ne teslim edilen 4 prototip podun, 2019'dan itibaren başta Anadolu Kartalı olmak üzere pek çok tatbikatta kullanıldığını dile getirdi. 

Projede seri üretim kararı alındığını sevinçle hatırlatan Korkut, şunları söyledi: "Bir süredir garantisi de tamamlanmak üzere olan bu projenin seri üretimini bekliyorduk ki bu karar yakın zamanda çıktı. 60 podu, artık ismi F-16 Mühimmat Eğitim Podu (F-16 MEP) olarak isimlendirdiğimiz proje kapsamında Silahlı Kuvvetlerimize teslim edeceğiz. Burada model, SDT ana yükleniciliği ve TUSAŞ alt yükleniciliği şeklinde gerçekleşecek." 

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili... Haberi Görüntüle

TÜM SAVAŞ UÇAKLARI AYNI AĞDA 

"F-16'lara entegre edilen MEP'in havadan havaya menzili yaklaşık 180, hava-yer menzili ise 360 kilometrenin üstünde. Bu podlar kullanılarak 200 uçağın dahil olabildiği bir veri bağı oluşturuluyor. Bu uçaklar havaya kalktıklarında birbirlerini görebiliyorlar. Bu kol içi bir veri bağı ama yer istasyonu da eş zamanlı olarak uçakların bütün manevralarını izleyebiliyor. Sadece manevralarını değil, uçakların silah angajmanlarını da izliyor ve bu angajmanların olumlu veya olumsuz vurdu/vurmadı şeklinde neticelerini de sistem doğrudan otomatik olarak belirliyor. Dolayısıyla bu pod Hava Kuvvetlerimizin pilotlarının eğitimlerinde çok ciddi bir rol üstleniyor." 

"Sadece pilot eğitiminde değil, yeni silahların doktrinlerinin geliştirilmesi konusunda da ciddi bir yardımcı. Havada bütün bunlar olurken uçağa da bir göbek bağıyla bağlı yani uçağın seyrüsefer sistemlerinden de bilgi alabiliyor, kendi üzerinde INS veya GPS olduğu için kendi konum bilgisini de yaratıp bunu da kullanabiliyor. Bu tamamen isteğe bağlı. Aynı zamanda komuta merkezinde bütün bu eğitim, tatbikat izlenirken yapılması, yapılmaması gerekenler ayrılırken bunlar aynı zamanda kaydediliyor ve eğitim sonrasında bir değerlendirme yapma imkanı Hava Kuvvetlerimize sağlanmış oluyor."

Ruslar Amerikan SİHA'sını havada kör etti: Bayraktar TB2 etkilenmedi Haberi Görüntüle

MİLLİ PODLARA ÇOK BÜYÜK İLGİ VAR

"Bu podlar sayesinde pilotların manevra kabiliyetleri ve angajman yetenekleri gelişecek, yeni silahların da etkin şekilde kullanılması sağlanacak. Bu arada podların farklı uçaklara entegrasyonu da mümkün. Seri üretimle birlikte bu ürüne yurt dışından var olan ilgi daha da arttı. Kabiliyetleri dünyaca bilinen Türk Hava Kuvvetlerinin kullandığı ürünlerin Türkiye'yi örnek alan dost, müttefik ülkeler tarafından çok ciddi takip edildiğini biliyoruz. Bu proje, ilgiyi ve ürüne merakı artırdı, ihracat potansiyellerini görüşme fırsatı yarattı. Dost ve müttefik ülkelerin bir kısmı F-16'lar gibi farklı menşeli uçakları da kullanıyor. Bu uçaklara entegrasyonu dahil olmak üzere şu anda ismini veremeyeceğim ülkelerle görüşüyoruz. İlerleyen safhalarda gerçekleştiği takdirde duyurusunu yaparız."


Otokar Cobra'ya 1 milyar dolar verdiler! Teknoloji transferini sağlayan tek... Haberi Görüntüle

BİR KONUDA DAHA BAĞIMSIZLAŞTIK

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading