Havadan karaya balistik süpersonik füze TRG-İHA230, Türkiye'nin taarruz gücünü başka bir noktaya taşıdı. ROKETSAN'ın imâl ettiği karadan karaya topçu füzelerinin SİHA versiyonu olan bu mühimmatlar hem durdurulmasının çok zor olması hem de maliyet etkinliği bakımından hava taarruzuna yeni bir kapı açtı.
Şimdiye dek Ukrayna, Azerbaycan, Bangladeş ve Endonezya'ya ihraç edilen karadan karaya topçu sistemi TRG-230, Amerikan HIMARS füzelerinin muadili olarak 70 kilometre menzilde istenen noktayı imha edebiliyor.
Sahadan gelen talepler doğrultusunda bu mühimmatın havadan karaya ateşlenen versiyonunu üretmeyi başaran ROKETSAN, silahlı insansız hava araçlarının caydırıcı gücünü önemli ölçüde artıracak TRG-İHA230 ile sahneye çıktı.
225 kilogram ağırlığında, 3,4 metre uzunluktaki füze, AKINCI SİHA'dan ateşlenerek 140 kilometre uzaktaki hedefi 12'den vurdu.
42 kilogram parçacık etkili harp başlığına sahip İHA-230, aynı zamanda zırh delici ve termobarik özellikli başlık da taşıyabiliyor.
Baykar üretimi AKINCI ile TUSAŞ yapımı AKSUNGUR'dan atılabilen bu füze, aynı zamanda insansız savaş uçağı KIZILELMA'nın ana mühimmatlarından biri olacak.
TRG-230-İHA mühimmatı sadece SİHA'lar ya da karadaki ÇNRA'lardan (çok namlulu roket atar) değil, yakında silahlı kara araçlarından, hatta insansız kara araçlarından da (İKA) ateşlenebilecek. Bu faktör, cephede İKA'ların istedikleri zaman 100 kilometrenin üzerinde bir mesafeye füze göndermesi anlamına geliyor.
TRG-230-İHA balistik füzesi, MİLGEM sınıfı savaş gemileriyle silahlı insansız deniz araçlarında da (SİDA) kullanılacak. Bir süre önce katı yakıtlı KUZGUN füzesiyle test atışlarına başlayan SİDA'lar için TRG-230 önemli bir alternatif ve vurucu güç durumunda.
TRG-230-İHA füzesi, AKINCI yahut AKSUNGUR'dan ateşlendiğinde 150 kilometrenin üzerinde bir menzile ulaşabiliyor. Balistik füzenin menzili SİHA'nın bulunduğu irtifaya göre değişkenlik gösteriyor. 150 km'yi aşan menzilin 30 bin feet irtifada gerçekleştiği sanılıyor.
Özellikleri itibariyle TRG-230-İHA füzesi düşman açısından adeta kabus gibi. Bu tip füzeleri önleyebilmek için düşman hava savunma sisteminin 'balistik koruma' özelliğine sahip olması gerekiyor. Balistik füzelere karşı koruma sağlayan hava savunma sistemleri ise Türkiye'nin çevresinde çok az ülkede var.
Balistik önleme kabiliyetli Patriot, S-300, S-400 gibi sistemlerle İHA-230'u imha etmek isteyen orduların önündeki en büyük sorun, bu işin maliyeti olacak. Hava savunma sisteminden ateşlenen füzeler milyon doların üzerinde bir maliyete sahipken, balistik İHA-230 çok daha ucuz bir füze olduğu için durum rakip ordular açısından sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.
Kim daha çok silahlanıyor? İşte Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki devasa...İKA'DAN ATILACAK, GEMİLERİ DE VURACAK
Mobil ve yerleşik düşman hava savunma unsurlarını vurabilecek kabiliyetteki İHA-230, aynı zamanda radar ve haberleşme unsurları, komuta merkezleri, zırhlı kara araçları, hava üsleri ve diğer pek çok hedefe angajman sağlayabiliyor.
Maliyeti seyir füzelerine göre çok uygun olan İHA-230, cephede gerçek anlamda yıkıcı etkilere yol açacak. Aynı anda çok sayıda kullanılabilecek bu tip füzeler, yüksek irtifadan yere süpersonik hızla dalış yaparken düşman hava savunma sistemlerine cevap vermek için yeterli zamanı bırakmıyor.
Dünyada çok az sayıda ülkenin sahip olduğu havadan karaya balistik füze teknolojisi, aynı zamanda bu mühimmatın gerekli iyileştirmelerle havadan denize de atılabilmesi anlamına geliyor. Yani düşman gemileri, kanat altında İHA-230 taşıyan Türk SİHA'larının hedefinde olacak.
Savunma analisti Tolga Özbek'e göre İHA-230, katı yakıtlı olması sebebiyle düşman hava savunma sistemlerini başarıyla yok edebilecek yetenekte bir mühimmat. BUK, S-300 ya da Patriot gibi hava savunma sistemlerinin İHA-230 füzesiyle imhası mümkün. Türkiye'nin çevresinde bu sistemlere sahip çok sayıda 'hasım' ülke bulunuyor. Olası bir savaş durumunda İHA-230'ar bu ülkelerin hava savunmasını çökertmek için kritik bir rol oynayabilir.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir İHA-230 mühimmatını şu sözlerle anlatmıştı: "Silah sistemlerimizle bölgemizde oyun kurma gücünü oluşturuyoruz. Bu gelişmiş silah sistemleri süpersonik hızda atılan füzeler. Durdurulmaları çok zor. Bu gelişmiş sistemlere sahip olmak ve arayı açmak Türkiye'nin savunmasında caydırıcılık yaratıyor."