Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ortalığı karıştıran fotoğraf: Gürcistan'dan Su-25 mi alıyoruz?

Ortalığı karıştıran fotoğraf: Gürcistan'dan Su-25 mi alıyoruz?

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil'in Gürcistan'daki Su-25 fabrikasını ziyaretinin ardından pek çok iddia ortaya atıldı. Onlardan biri de Ankara'nın Tiflis'e 50 adet Su-25 siparişi verdiği yönündeydi.

Savunma

28.03.2024, 01:28

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in yaklaşık 10 gün önce Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki Su-25 uçak fabrikasında çekilen fotoğrafı ortalığı karıştırdı. Sovyetler Birliği döneminde Gürcistan'da kurulan ve onlarca yıldır Su-25 savaş uçakları üreten JSC Tbilaviamsheni (Tiblis Uçak Sanayii) fabrikasında Prof. Kotil'in yürüttüğü temaslar, "Türkiye'nin bu ülkeden Su-25 uçağı alacağı" şeklinde yorumlandı. 

Ankara'nın sözkonusu fabrikadan 50 adet Su-25 sipariş ettiği iddiaları sosyal medyada yayılınca bir anda binlerce kişi tartışmaya müdahil oldu. Savunma sanayiine meraklı pek çok vatandaş, ABD'nin tank ve zırhlılara karşı ürettiği bombardıman uçağı A-10'ların Rus muadili olan Su-25'lerin gerek demode hale gelmesi gerekse de Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olmasından dolayı sözkonusu alım iddialarına tepki gösterdi. 

İddialardan biri de Türkiye'nin, Su-25'leri NATO standartlarına uyumlu hale getirerek üretmesinden dolayı Gürcistan'ı tercih ettiği yönündeydi. Temel Kotil'in JSC fabrikası genel müdürü Mikheil Oghlishvili ile yaptığı sohbetin içeriği hakkında net bir açıklama yapılmaması da kafaları karıştıran bir başka etken oldu. 

ASPİLSAN bataryalar için öyle bir cihaz geliştirdi ki! KANGURU'da yok... Haberi Görüntüle

GAYRİRESMİ AÇIKLAMA GECİKMEDİ

Sosyal medya hesabında yazdığı mesajla konuya müdahil olan savunma sanayii araştırmacısı ve havacılık uzmanı Hakan Kılıç, Türkiye'nin Gürcistan'dan 50 adet Su-25 alacağı iddialarını hatırlatarak "Doğru ise bayağı ilginç olacak. TUSAŞ CEO'su Temel Kotil, Gürcistan'daki Su-25 fabrikasını yakın zamanda ziyaret etmişti" diye yazdı. Kılıç buna şu yorumu da ekledi: "F-35'le çıkılan yolculuğun SU-35, F-16 derken SU-25 ile sonuçlanması ironik görünüyor ama doğru olsa bile, bence F-16 mevzusu hâlâ güncel. SU-25 sadece hava-yer yakın hava desteği yani F-4E 2020'lerin yerine düşünülüyordur."

Tartışmalar sürerken Hakan Kılıç, kendisine bu konuda çok soru geldiğini ve 'kulağı delik' bazı isimlere bu iddiaları sorduğunu belirterek şu bilgiyi paylaştı: "Resmi olmayan ama kulağı delik birkaç kişiye sordum. Böyle bir olay, yani Türkiye'ye SU-25 alımı veya üretimi gibi bir karar/niyet sözkonusu değil, dediler. Bilginize."

ASELSAN mühendisleri dünyanın en iyi SİHA kamerasını böyle üretiyor: İşte... Haberi Görüntüle

AZERBAYCAN İÇİN PROJE Mİ?

Kamuoyuna gayriresmi olarak verilen bu bilginin ardından sosyal medyada bitmeyen tartışmalar şu konuya evrildi: Temel Kotil, Gürcistan'la hangi konularda işbirliğini görüştü? Türkiye Su-25 modernizasyonu mu planlıyor? 

Bu konuda Youtube kanalında bir vidyo yayınlayan havacılık araştırmacısı Tolga Özbek, envanterinde Gürcistan üretimi Su-25'leri barındıran Azerbaycan ordusunun Türkiye'den modernizasyon talebinde bulunma olalısılığına dikkat çekti. Özbek'e göre, Gürcistan'dan alınacak Su-25 gövdeleri TUSAŞ fabrikasına getirilerek ASELSAN imâli aviyoniklerle 'Türkleştirilip' Azerbaycan ordusuna verilebilir. Su-25 görev bilgisayarı ve atış sistemlerinin Türkiye tarafından entegresiyle birlikte Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Türk üretimi füze ve güdüm kitlerini kullanma imkanına sahip olur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading