Yandex Metrica

Önce Tank Palet şimdi de ASELSAN! İşte o kampanyaların şifresi...

Önce Tank Palet şimdi de ASELSAN! İşte o kampanyaların şifresi...

Tank palet fabrikasının Katar'a satıldığı yalanını sürekli tekrar eden muhalefet, şimdi de ASELSAN'ın BAE'ye satılacağı iddiasını hep bir ağızdan sahiplendi. İlk kampanyanın nedeni 'ihale' idi, ikincisi ise son yapılan FETÖ operasyonları...

Savunma

08.04.2024, 21:51

Savunma sanayiinde 2002 yılında toplam değeri 5,4 milyar doları bulan 66 adet proje yürütülüyordu. Aradan geçen 19 yılın ardından proje sayısı 762'ye, bütçe ise tam 70 milyar dolara yükseldi. Silah endüstrisinde tabana yayılan ekosistem, Türkiye'yi bu sektörde dünya devleri arasına taşıyacak kulvara soktu. Türkiye şu anda pek çok silah sisteminde dünyada ilk 5 ülkeden biri ve savunma devlerinin listelendiği ilk 100 şirket arasında 7 firmayla temsil ediliyor. 

19 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı durumdaki savunma sektörü şu an bu bağımlılığı yüzde 20 seviyesine kadar düşürdü. Yani Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını yerli kaynaklardan karşılayabilme oranı yüzde 80'lere kadar yükseldi. 

Hâl böyleyken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere muhalif partilere mensup politikacıların önce Tank Palet, sonrasında ASELSAN iddialarıyla yapay bir gündem yaratma sevdasına kapılması dikkat çekiyor. 

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

KAMPANYA O İHALEYLE BAŞLADI

Türkiye'nin ana muharebe tankı olacak ALTAY'ın ilk prototiplerini Otokar firmasına parasını ödeyerek (500 milyon dolar) yaptıran ve sonrasında seri üretim anlaşması için ihaleye çıkan devlet, KOÇ Grubu'nun 7 milyar avroluk teklifi yerine BMC firmasının 4 milyar avroluk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girmesiyle 4 milyar avro daha sonra 3,5 milyar avroya düşürüldü. 

Ana muhalefet partisi lideri Kılıçdaroğlu işte tam da bu ihale sonrasında devreye girdi. İçerisinde tank üretilmeyen, sadece tank bakımlarının yapıldığı ve yıllardır atıl durumda kalmasıyla eleştirilen Sakarya'daki Tank-Palet Fabrikası'nı devlet, 25 yıllığına BMC firmasına kiralamıştı. Üstelik firma, demode durumdaki makinaları da modernize edecekti. BMC firmasının Katar'la ortaklığından yola çıkan Kılıçdaroğlu bu fırsatı kaçırmadı ve "Tank Palet Fabrikası Katar'a satıldı" ifadesiyle bir kampanya başlattı.

F-35’in ilk taksitini F-16 ile ödeyecekler: Onay mektubu geldi F-35’in ilk taksitini F-16 ile ödeyecekler: Onay mektubu geldi Haberi Görüntüle

GERÇEĞİN AÇIKLANMASI İŞE YARAMIYOR 

Hükümetten yapılan karşı yönde açıklamalar ve bu iddianın doğru olmadığına dair beyanlar bir işe yaramadı. ALTAY tankı ihalesinin KOÇ Grubu'na verilmeyişine öfkelendiği görülen Kılıçdaroğlu, sonraki dönemde Katar'a ilişkin aynı 'yalanı' sürekli tekrarlamayı tercih etti. 28 Şubat sürecinde envanterdeki M60 tanklarını modernize etme yeteneğinden yoksun olan bu fabrika, tankların İsrail'e gönderilmesinin temel nedeni olmuş ve devletin yüzlerce milyon doları bu ülkeye gitmişti. Ancak bu gerçek bile Kılıçdaroğlu için önemli değildi. CHP Lideri, "Tank Palet, Katar'a satıldı" ifadesini kullanmayı sürdürdü.

Bu sırada devletin tüm kurumlarında olduğu gibi, savunma sanayii şirketlerinde de FETÖ temizliği sürüyordu. Şirketlerde çalışan bazı personelin FETÖ'nün mahrem imamlarından olduğu, bazılarının 'sohbet sorumlusu' olarak görev yaptığı ve örgütün ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK gibi kurumlara da sızdığı ortaya çıktı. Bir kısmı 15 Temmuz öncesi temizlenen FETÖ üyelerine en ciddi operasyonlar darbe girişimi sonrasında yapıldı. Halen kripto halde kamufle durumda bulunan bazı şirket çalışanları geçtiğimiz günlerde büyük bir darbe daha yedi. 

İtiraflar ve HTS analiz çalışması sonrasında bazı kurum görevlilerinin halen FETÖ ile irtibatta olduğu belirlendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 26 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi. Aynı günlerde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkiye ile ilişkileri geliştirme kararı doğrultusunda yatırım planı yapması ve bu hedefin Veliaht Prens Muhammed bin Zayed'in Ankara'ya gelişinde karşılıklı anlaşmalarla hükme bağlanması CHP'ye yeni kampanya için fırsat oldu.

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

AMAN SAKIN! KÖRFEZ'DEN PARA GELMESİN! 

Hem CHP hem de İYİ Parti yetkilileri, Tank Palet iftirasından sonra şimdi de "ASELSAN satılıyor" yalanına sarıldı. Kurumun BAE'ye satılması için sunum yapıldığı, savunma müzakerelerinde masada ASELSAN'ın da bulunduğu, ASELSAN dışında HAVELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ'a el konulmak istendiği iddiaları sosyal medyada gırla gitti.

Oysa BAE'nin Türkiye'ye yatırım planı 'savunma sanayii sektöründe işbirliği' adımından ibaretti. BAE ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda Türk savunma sanayiinin ürün geliştirmesi ve bunların BAE'ye ihracı sözkonusuydu. Dünyada 100'den fazla ülkeyle ticari işbirliği halindeki ASELSAN hakkında şimdiye dek 'satılıyor' demeyen muhalefet partilerinin, FETÖ operasyonları sonrası BAE yatırımları bahanesiyle açık bir iftiraya sarılması dikkat çekici bulunuyor. 

Nitekim sözkonusu tüm bu iddialar Savunma Sanayii Başkanlığınca yalanlandı. Ancak en net yalanlama, iddiaların doğrudan muhatabı olan ASELSAN şirketinden geldi: "Şirketimiz hakkındaki iddiaların hiçbir gerçeklik payı taşımadığını belirtmek isteriz. Gerçek dışı iddialara ve bu iddiaları kaynak göstererek yapılan haber ve paylaşımlara karşı tüm hukuki haklarımız saklıdır."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading