Yandex Metrica

O ülkeye savunma ihracatı bir yılda 24 kat arttı

O ülkeye savunma ihracatı bir yılda 24 kat arttı

Afrika ülkelerinden Burkina Faso, savunma ürünleri için Türkiye tercih etti. Bu ülkeye yapılan ihracat son bir yılda 24 katlık artış gösterdi.

Savunma

23.01.2024, 17:59

Afrika'nın Sahel bölgesi ülkelerinden Burkina Faso, terörle mücadelede kullanacağı silah, araç ve mühimmat için Türkiye'yi seçti. İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen yıl daha da derinleşiyor. 

Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında bu ülkeye 277 bin dolarlık savunma ve havacılık ürünü satan Türkiye, bu rakamı 2021'in aynı döneminde 6 milyon 934 bin dolara çıkardı. Yüzde 2 bin 403'ü bulan ihracat artışı, satışların bir yılda 24 kat kadar yükseldiğini gösteriyor. 

Burkina Faso, kendi ordu envanterinde bir süredir Otokar üretimi zırhlı araçlardan Cobra'yı kullanıyordu. Ancak bu ülkenin Türkiye'den ithal ettiği ürünler epey çeşitlenecek gibi görünüyor. 

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'nin 2019'daki Türkiye ziyaretinde imzalanan savunma ve işbirliği anlaşması sonrası bu ülkeye ASELSAN tarafından ihracat yapıldı. ASFAT ise 4 mekanik mayın temizleme aracı için sözleşme imzaladı. 

ASFAT şirketince üretilen insansız mayın temizleme aracı daha önce Azerbaycan'a da ihraç edilmişti. 

Bu yılki IDEF savunma fuarı kapsamında İstanbul'a gelen G5 Sahel Ortak Gücü ülkelerinden yetkililer (Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer) terörle mücadelede Türk ürünlerini kullanmak için bir dizi anlaşma imzalamıştı. 

Bu kapsamda Makine ve Kimya Endüstrisi, sözkonusu 5 ülkeye Bora-12 Keskin Nişancı Tüfeği, PMT-76 Makineli Tüfek ve muhtelif kalibrelerdeki mühimmatları göndermek için çalışmalara başlamıştı. 

Yerli ve milli imkanlarla üretilen keskin nişancı tüfeği Bora-12.

Burkina Faso ve diğer Afrika ülkeleri ile Türk savunma sektörü arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesi bekleniyor. Çünkü Afrika'nın önemli ülkeleri için en büyük dertlerden biri terör. 

Yaklaşık 20 milyon nüfuslu Burkina Faso son 3 yılda 1,3 milyar doları terörle mücadele için harcadı. Burkina Faso'nun komşusu Mali'de konuşlu durumdaki El Kaide ve DEAŞ bağlantılı terörist gruplar, 2015'ten bu yana Burkina Faso'nun kuzey ve doğusunda sık sık saldırı düzenliyor. ANKARA

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading