Yandex Metrica

Sitede Ara

Nükleer bomba etkisi nedir? Nükleer bomba patlaması nasıl olur? 

Nükleer bomba etkisi nedir? Nükleer bomba patlaması nasıl olur? 

Rusya Ukrayna savaşında, Rusya nükleer bomba kullanma emri verdi. Bunun üzerine internette "Nükleer bomba etkisi nedir? Nükleer bomba patlaması nasıl olur?" aramaları yapılmaya başlandı. Peki nükleer bomba etkisi nedir? Nükleer bomba patlaması nasıl olur? 

Savunma

15.02.2024, 23:49

Rusya Ukrayna arasında gelişen olaylar hızla büyüyor. Savaşa dönüşen olayda Putin, nükleer caydırıcı güçlerini özel savaş görevi konumuna getirme emri verdi. Bunun üzerine internette "Nükleer bomba etkisi nedir? Nükleer bomba patlaması nasıl olur?" aramaları yapılmaya başlandı. Peki nükleer bomba etkisi nedir? Nükleer bomba patlaması nasıl olur? 

Türkiye o ülkeyi SİHA devi yapacak: Teknoloji transferi için dev anlaşma Türkiye o ülkeyi SİHA devi yapacak: Teknoloji transferi için dev... Haberi Görüntüle

NÜKLEER BOMBALARIN ETKİSİ NEDİR? NÜKLEER BOMBA PATLAMASI NASIL OLUR?

Bir nükleer silahın fiziksel etkileri, birden fazla parametreye göre değişkenlik gösterir. Bu parametreler bombanın cinsi, gücü, patladığı yükseklik, hava koşulları ve hedefin cinsi olarak sıralanabilir. Bu sebeple nükleer bir silahın etkileri sadece sadeceleştirilmiş bir şekilde söylenebilir. Nükleer silahın fiziksel etkileri, morötesi ışık patlaması, elektromanyetik atma, sıcaklık, basınç ve iyonlaştırıcı radyasyon olarak sıralanabilir. Bombanın atıldığı merkez noktasına yakın bir yerde dışarıda olan insanların ilk fark edecekleri etki büyük bir ışık patlamasıdır. Yoğun morötesi radyasyondan oluşan bu ışık patlaması, patlamanın gücüne bağlı olmakla beraber doğrudan bakan insanların geçici olarak kör olmasını sağlayabilir. Bombanın elektromanyetik atma etkisi, radyo ve televizyon sinyallerine benzer fakat gücü oldukça fazladır. Atmanın gücü, şebeke hatları, antenler, uzun kablolar ve diğer kollektörler tarafından sönümlenir. Bu sebeple elektromanyetik atma güç ve iletişim sistemlerine çok büyük zarar verir. Elektromanyetik atmanın insanlara doğrudan etkisi ihmal edilebilir konumdadır. Bunun sebebi, insanların ölümcül bir şok yaratılmasına neden olacak bir kollektör tutması ihtimalinin az olmasıdır.

Nükleer silahın enerjisinin 5’i ısı olarak yayımlanır. Oluşan ateş topunun etkileri, bombanın gücüne ve hava koşullarına bağlıdır. Ateş topunun içindeki ve yakınındaki her şey buharlaşır ya da erir. Ateş topunun yakınında bulunan insanlarda ciddi yanıklar meydana gelir. Patlama ile oluşan ısı dalgası, geniş bir alanda yangınların oluşmasına neden olur. Nükleer patlama enerjisinin P’si bir basınç dalgası olarak çevreye yayılır. Basınç dalgası termal ve iyonlaştırıcı radyasyondan daha yavaş yayılır bu nedenle bombanın çevresindeki insanların hissedecekleri son etki basınç dalgasıdır. Basınç dalgası, bombanın şiddetine bağlı olarak patlamanın merkez üssüne yakın çevredeki her şeyi yerle yeksan eder. Oluşan basınç nedeniyle insanların kulakları, akciğerleri fazlasıyla zarar görür. Basınç dalgası nedeniyle savrulan insanlar, katı cisimlere çarparak zarar görür. Yıkılan binaların ve diğer cisimlerin uçuşması ile şarapnel etkisi göstererek bombanın merkez üssüne uzaktaki insanların da zarar görmesine neden olur. Nükleer patlamanın enerjisi iyonlaştırıcı radyasyon olarak etrafa yayılır. Patlamadan çevreye yayımlanan radyasyon ikiye ayrılır. 

İlk grup, nükleer silahın patlaması ile anında çevreye yayımlanan radyasyondur. Bu radyasyon grubu bombanın merkez üssüne yakın insanların yüksek radyasyon dozu almalarına neden olur. İkinci grup, nükleer patlama sonucu oluşan radyoaktif çekirdeklerin bozulmasıyla oluşan radyasyondur. Bu radyasyon grubu hava koşullarına bağlı olarak çevreye yayılır ve radyoaktif kirlenmeye neden olur. Radyonüklidlerin değişik yarı ömürlere sahip olması sebebiyle radyoaktif kirlenme uzun yıllar boyunca devam edebilir.

TSK Katar'la ortak filo kurdu: Rafale uçağının sayısı Yunanistan'ı geçiyor TSK Katar'la ortak filo kurdu: Rafale uçağının sayısı Yunanistan'ı geçiyor Haberi Görüntüle

NÜKLEER SİLAHLARIN ÖNEMİ GEÇ ANLAŞILMIŞ

Nükleer savaşlar gibi karışık olayların sonuçlarını tahmin etmek oldukça zordur. Güncel bilimsel araştırmalar, nükleer savaş sonrası dünyanın sadece büyük oranda belirsiz bir resmini oluşturabilir. Bu kararsızlık tarihsel kayıtlarda da gözlemlenebilir. 20. yüzyılda bilim insanları, iyonlaştırıcı radyasyonun sağlık etkilerini sürekli hafife almışlardır. Fakat 1960'lı yıllarda nükleer silahların elektromanyetik atma özelliklerinin önemi anlaşılmış, 1970’li yıllarda da nükleer silahların ozon tabakasına olan etkileri konuşulmuştur. 1980’li yıllara gelindiğinde ise olası bir nükleer savaş sonrası oluşabilecek atmosferde toz birikiminin ciddiyeti kavranmıştır.

İki ya da daha fazla nükleer devletin yapacağı savaşın tasviri iki parçaya bölünebilir. İlk olarak, bir nükleer silahın yaptığı etkiler bilinir ise bir savaşta kullanılacak nükleer silah sayısı ve onların güçleri hakkında olasılıklar saptanabilir. Örnek olarak, ortalama güce sahip bir nükleer patlama bir şehirde 100,000 kişinin ölümüne yol açıp 100 kilometre kare alanın kirlenmesine sebep oluyor ise 100 nükleer patlamanın 100 şehirde on milyon insanın ölümüne neden olup 10.000 kilometre kare alanın da kirlenmesine sebep olacağı düşünülür. İkinci tasvir daha varsayımsaldır. Bu tasvir, bir nükleer savaşın ekonomik, çevresel ve bağımlı sonuçları ile alakalıdır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading