Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Nijerya'dan ATAK için 300 milyon dolar! Milli helikopter Filipinler'den sonra Afrika yolcusu

Nijerya'dan ATAK için 300 milyon dolar! Milli helikopter Filipinler'den sonra Afrika yolcusu

Afrika'nın dev ülkesi Nijerya, savaş gemisinin ardından helikopter talebiyle Türkiye'nin kapısını çaldı. Siparişin 6 helikopteri kapsaması halinde Nijerya'nın TUSAŞ'a ödeyeceği tutar yaklaşık 300 milyon dolar olacak.

Savunma

15.03.2024, 06:00

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Afrika'da yeni bir ihracat başarısına imza attı. T-129 ATAK taarruz helikopterini milli imkanlarla üretmekte olan kurum, Filipinler'in ardından Nijerya'ya da helikopter satmayı başardı. 

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in çarpıcı gelişmeyi İngiltere'deki havacılık fuarında duyurmasının ardından gözler Afrika'nın dev ülkesine kaç ATAK gideceğini çevrildi. Savunma kaynakları ATAK konusunda Filipinler'le olan anlaşmanın bir benzerinin Nijerya ile yapılmış olabileceğini, dolayısıyla Abuja'ya gönderilecek ATAK sayısının 6'dan az olmayacağını belirtiyor. 

Türkiye ile Filipinler arasında yapılan 270 milyon dolarlık anlaşma 6 adet ATAK'ın Filipin ordusuna teslim edilmesini hükme bağlamıştı. TUSAŞ Filipinler için ürettiği ATAK'lardan 2'sini geçtiğimiz mart ayında bu ülkeye teslim etti. 

Savaşa damga vurdu! Yunan basınından Türk savunma sanayisine övgü: Türkiye... Haberi Görüntüle

GELİŞMİŞ ÖZELLİKLER FİYATI YUKARI ÇEKİYOR

Teknolojinin imkanları doğrultusunda geliştirilmeye devam eden ATAK'lar, 'FAZ-2' tipiyle devam eden yeni modelleriyle birlikte artık eski türevlerine nazaran daha gelişmiş durumda. Dolayısıyla Nijerya'nın Türkiye'ye siparişinin 6 helikopterden oluşması durumunda sözleşme tutarının 300 milyon dolar civarında olması bekleniyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne geçtiğimiz günlerde teslimi yapılan 57. ATAK, hem FAZ-2 konfigürasyonuna sahip olmasıyla hem de Millî IFF Mod-5 Dost/Düşman Tanıma/Tanıtma Sistemi ve 6 sensörlü Füze İkaz Sistemini üzerinde taşımasıyla önceki modellerden çok daha üstün bir konuma ulaşmıştı. 

Nijerya ordusu için üretilecek ATAK'ların mevcut teknolojinin bütün imkanlarını taşıması bekleniyor. 5 ton sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen milli taarruz helikopteri böylece şimdiden Türk savunma sanayiine yaklaşık 600 milyon dolarlık katkı sağladı. 

Ekim 2021’de Türkiye ile Nijerya arasında Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nijerya ziyareti sırasında imzalanmıştı. İmzalar, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffery Onyeama tarafından atılmıştı. 

Nijerya'ya ihracat sadece helikopterden ibaret değil. Bu ülke geçtiğimiz yıl DEARSAN Tersanesi'ne 76 metrelik 2 adet açık deniz karakol gemisi (OPV) siparişi vermişti. Bu sözleşmenin 300 milyon doların üzerinde olduğu sanılıyor.  

Trabzon dünyayı silahlandırdı: 60 ülkeye 200 bin adet sattılar Haberi Görüntüle

KARDEŞ PAKİSTAN SİPARİŞTEN VAZGEÇMEDİ 

Filipinler ve Nijerya dışında ATAK'ın ilk müşterisi Pakistan olmuştu. Türkiye'den 1,5 milyar dolar değerinde 30 adet ATAK isteyen kardeş ülke, ABD'nin engeliyle karşılaşmış ancak siparişinden vazgeçmemişti. 

T129 ATAK'ta ABD yapımı LHTEC-CTS800 model motor kullanılıyor. Bu nedenle TUSAŞ, ATAK ihracatı için üretici ülkeden lisans gelmesini beklemek zorunda. Pakistan'a ATAK ihracını uzun süre sürüncemede bırakan ABD, Türkiye'nin taleplerine hâlâ cevap vermiş değil. 

Mahmut Faruk Akşit yönetimindeki Türk Motor Sanayii (TEI) tarafından GÖKBEY helikopteri için üretilen TS1400 adlı motor önümüzdeki yıldan itibaren göreve başlayacak. Bu motorun ATAK versiyonunun da geliştirilmesi bekleniyor. Taarruz helikopterinin motoru tamamen yerli olduğunda Türkiye'nin ihracat için başka ülkelerin onayına ihtiyacı kalmayacak. 

Bayraktar TB2 kopyası kamikaze dronla petrol tesisini vurdular: Cephenin yeni... Haberi Görüntüle

ATAK KOKPİTİNDEN GERÇEK OPERASYON


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading