• G.ALTIN

    4.270,64

  • DOLAR

    39,6804

  • EURO

    45,7442

  • BIST 100

    9.246,63

  • BITCOIN

    $105.840

NATO'dan ASELSAN'a Çelik Kubbe teklifi: 5 dev şirket ortak hava savunma mimarisini çalışacak

NATO'dan ASELSAN'a Çelik Kubbe teklifi: 5 dev şirket ortak hava savunma mimarisini çalışacak

ASELSAN'ın hava savunma sistemleri konusunda ulaştığı yetenek, ortak savunma ağı projesi yürüten NATO'yu cezbetti. NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) çeşitli sistemlerin Çelik Kubbe benzeri bir çatı altında birlikte çalışabilirliğini sağlamak üzere ASELSAN'la birlikte 5 firmadan proje istedi.

Türkiye'nin hava savunma alanında ulaştığı kabiliyeti teyit eden teklif Kuzey Atlantik İttifakı'ndan geldi. NATO, İttifak genelinde standart olarak kullanılabilecek modüler hava savunma konseptinin belirlenmesi için ASELSAN ve 4 firmayla çerçeve anlaşması imzaladı. 

Buna göre ASELSAN, Çelik Kubbe benzeri sistem mimarisini eylül ayına kadar NATO Destek ve Tedarik Ajansı'na (NSPA) sunacak.

ASELSAN'la birlikte teklif hazırlayacak diğer savunma devleri ise şöyle: Airbus, Lockheed Martin UK, Raytheon, Thales.

Birçok NATO üyesi ülke farklı hava savunma sistemleri kullanıyor. Bu sistemlerin birlikte çalışabilirliğini sağlamak için ortak mimari çerçeve oluşturulması önem taşıyor.

BİRLİKTE ÇALIŞMA ÖZELLİĞİNE SAHİP HAVA SAVUNMA SİSTEM AĞI

Anlaşma kapsamında 5 yüklenici, ilk aşamada konsept çalışması (sistem mimarisi) üzerinde faaliyet gösterecek. Bu kapsamda oluşturulacak kapsamlı sistem mimarisi çerçevesi, ilerleyen aşamalarda modülarite ve yeni teknolojiler konularındaki çalışmalara yön verecek.

Çalışma çıktılarının eylül ayı ortasında teslim edilmesi ve en uygun sistem mimarilerinin bu teslimatlar üzerinden değerlendirilmesi planlanıyor.

Projede yer alan firmalar, rekabetçi yapı içerisinde bağımsız ve yenilikçi bakış açılarıyla modüler GBAD çözümlemelerine katkı sunacak. Amaç, NATO'nun belirlediği operasyonel ve lojistik kabiliyetleri karşılayacak esnek, birlikte çalışabilir ve sürdürülebilir sistem altyapıları geliştirmek olacak.

NSPA tarafından 5 farklı firma ile imzalanan bu anlaşma, GBAD destek ortaklığı ülkeleri arasındaki etkin koordinasyonun ve NATO içi savunma tedarik yapılarının başarıyla işletildiğini ortaya koydu.

NATO Destek ve Tedarik Ajansı, bu adımla birlikte çok uluslu savunma tedarikinde tercih edilen merkez olma hedefini ileriye taşımak istediğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN ÇELİK KUBBE'Sİ BU TEKLİFTE ETKİLİ OLDU 

ASELSAN’ın projede yer almasının arkasında Türkiye'nin katmanlı hava savunma mimarisine yaptığı uzun soluklu katkılar bulunuyor.

Türkiye'de üretilen namlulu sistemler ile kısa, orta ve uzun menzil hava savunma füze sistemleri, ASELSAN'ın bu alandaki yetkinliğini ortaya koyuyor.

Milli olarak geliştirilen ASELSAN HAKİM 100 Hava Komuta Kontrol Sistemi, farklı tipteki sensörlerden alınan verileri birleştirerek tanımlanmış hava resmi oluşturuyor.

Sistem, sahip olduğu tehdit değerlendirme ve av/silah tahsis algoritmalarıyla hem kara konuşlu hava savunma sistemlerini hem de av uçaklarını yönlendirerek operasyonel seviyede etkin hava sahası kontrolüne imkan tanıyor.

Türkiye’nin farklı menzil ve katmanlara sahip sistemleri ile oluşturduğu Çelik Kubbe mimarisi ASELSAN'ın NATO kapsamındaki bu kritik projeye seçilmesinde etkili oldu.

Birçok NATO üyesi ülke, farklı hava savunma sistemleri kullanıyor. Türkiye'de HİSAR ve SİPER gibi hava savunma sistemi kullanılırken bazı ülkeler Patriot, bazıları ise SAMP-T, IRIS gibi çözümleri tercih ediyor.

Gelecekte bu sistemlerin birlikte çalışabilirliğini sağlamak için ortak bir mimari çerçevenin oluşturulması, büyük önem taşıyor.

ASELSAN'ın bu sürece doğrudan katkı sunacak 5 firma arasında olması, Türkiye'nin yalnızca kullanıcı değil aynı zamanda sistem tasarımcısı ve teknoloji geliştiricisi kimliğini de güçlendiriyor.

AA, TRHABER

Avatar
Atilla Diş