Yandex Metrica

Müjde üstüne müjde: ANKA ve AKSUNGUR'a sipariş yağıyor, KUZGUN füzesi yakında hazır

Müjde üstüne müjde: ANKA ve AKSUNGUR'a sipariş yağıyor, KUZGUN füzesi yakında hazır

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız'ın verdiği bilgiler, ANKA ve AKSUNGUR SİHA'lara sipariş yağdığını ortaya koydu. Tunus ve Kazakistan'la birlikte sırada Malezya ile Afrika ülkeleri var.

Savunma

09.04.2024, 02:04

Türk SİHA'ları dünyadan yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Yeryüzünün en ünlü SİHA'sı Bayraktar TB2'nin 23 ülkeye satılarak kendi rekorunu kırmasının ardından TUSAŞ yapımı ANKA ve AKSUNGUR'dan da sevindirici haberler gelmeye başladı. Şimdiye dek Tunus ve Kazakistan'a ihracı gerçekleşen ANKA için yeni müşteriler, AKSUNGUR'a da siparişler var. 

ANKA SİHA ve mühimmatları

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, şirket ürünlerinin ihraç faaliyetlerine ilişkin önemli bilgiler verdi. Güney Afrika'nın başkenti Pretorya'daki Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı AAD 2022'de TUSAŞ ürünlerini sergileyen Yıldız, uçak, helikopter, insansız hava aracı ve uydu platformlarını tanıtıp, bunlara yönelik bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Haberi Görüntüle

TUNUS 2 TANE DAHA İSTEDİ, KAZAKLAR AKSUNGUR ALACAK

İHA'ların hangi ülkelere satıldığına ilişkin soru üzerine Yıldız, ANKA SİHA'nın Tunus ve Kazakistan'a satıldığını hatırlatarak şunları kaydetti: 

"Tunus'un 3 aracını teslim ettik, 2 araç daha almak için müracaatlarını yaptılar. Sözleşmeyi yaptık ya da yapacağız. Afrika'da 3 ülkeyle daha görüşüyoruz, anlaşmaya çok yakınız. Kazakistan araçlarımız hazır. Araçların hangarlarını hazırladıklarında göndereceğiz. Malezya'da ise sözleşmeye davet edeceklerine dair bilgi geldi ama resmi sözleşme davetiyesi gelmedi. Sözleşmeye davet ettikleri zaman 3 araçlık anlaşmayı yürürlüğe koymuş olacağız. Tunus'taki araçlarımız ANKA. Afrika'daki 3 ülkeden 2'si AKSUNGUR, 1 tanesi ANKA ile ilgileniyor. Malezya'daki sözleşme de ANKA'ya yönelik. Kazakistan'ın muhtemelen bundan sonraki istekleri de AKSUNGUR olacak."

Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Haberi Görüntüle

ANKA'YA MİLLİ MOTOR ENTEGRASYONU

Yıldız, milli motorların ANKA ve AKSUNGUR'da kullanımına yönelik soruya, "AKSUNGUR şu anda PD170 ile uçuyor. Oradaki uçuşları tamamladıktan sonra ANKA tarafına geçeceğiz ama geçişimiz yıl sonundan önce olmaz muhtemelen" açıklaması yaptı.

SARSILMAZ ailesinin yeni ürünü: SAR9 Gen 3... Havada, karada, denizde! Ordunun ihtiyaç duyduğu her yerde SARSILMAZ ailesinin yeni ürünü: SAR9 Gen 3... Havada, karada, denizde!... Haberi Görüntüle

KUZGUN BOMBASI AKSUNGUR'A GELİYOR

SİHA'lara yeni kabiliyetler kazandırmakta olduklarına işaret eden Ömer Yıldız, bir müjde de TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen akıllı bomba KUZGUN hakkında verdi. 20 kilodan 60 kilograma kadar çeşitli ebatta harp başlıkları taşıyabilen KUZGUN'un serbest düşüş yapan versiyonunu AKSUNGUR'a entegre etmekte olduklarını dile getiren Yıldız, "Bunu roket ve turbo itkili versiyonlar izleyecek. KUZGUN'un yer testlerini bitirdik, sanal atış noktasına kadar geldik. Muhtemelen 1 ay içinde KUZGUN'un entegrasyonu tamamlanacak ve sahada kullanılacak" ifadelerini kullandı. 

Ömer Yıldız

Yine TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği KAYI mühimmatının da entegrasyon için sıra bekleyen füzelerden bir tanesi olduğunu söyleyen TUSAŞ yöneticisi, KUZGUN'dan hemen sonra KAYI için çalışmalara başlanacağını anlattı. SİHA'lara entegrasyon için sırada bekleyen ASELSAN ürünü LGK (lazer güdüm kiti) ve minyatür bombaların bulunduğunu aktaran Yıldız, "Bunları da sırasıyla AKSUNGUR'a entegre etmiş olacağız" dedi. 

Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Haberi Görüntüle

DENİZALTI TAKİP ŞAMANDIRASI HAZIRLANIYOR

Yıldız, deniz karakol görevinde AKSUNGUR SİHA'ları tarafından kullanılması planlanan ASELSAN üretimi sualtı takip şamandırası (sonobuoy) konusuna da çalıştıklarını söyleyerek şu bilgiyi verdi:

AKSUNGUR SİHA

"Suya bırakılarak akustik dinleme yapmaya imkan veren ve denizaltı gibi tehditlerin olup olmadığının tespitini sağlayan Sonobuoy'a yönelik dinleme faaliyetini başarıyla yaptık. Dinlenen akustik sinyallerin araç üzerinde işlenmesi aşamasını bu yıl tamamlamayı amaçlıyoruz. Üçüncü aşamada ise deniz karakol uçaklarından bırakılan Sonobouy'ların İHA'lardan bırakılmasına çalışacağız."

Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Haberi Görüntüle

HEDEF UÇAK ŞİMŞEK DAHA DA HIZLANIYOR

Dolanan mühimmat olarak da kullanılabilen 'hedef uçak' ŞİMŞEK 

Hedef uçak çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Yıldız, süpersonik hedef uçağın hazır olduğunu ve motor konusundaki çalışmaları beklediklerini dile getirdi. Ömer Yıldız, "Ayrıca 6 ay içinde 0,8 mach hızında uçabilen yaklaşık 200 kilogram ağırlığında yeni bir Şimşek hedef uçağımız olacak. Çalışmaları çok hızlı şekilde devam ediyor. Bu uçak özellikle Türkiye'nin geliştirdiği hava savunma sistemlerinin testi için gerekli ve kullanılacak. Verilen takvim 6 ay ve bu sürede bitireceğiz" diye konuştu.

493 kilometre mesafedeki ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi 493 kilometre mesafedeki ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke... Haberi Görüntüle

KARGO İHA'LAR TESLİM EDİLİYOR

TUSAŞ'ın teslim etmeye hazırlandığı KARGO İHA

Ömer Yıldız, yıl sonuna kadar 80 kilogram yük taşıma kabiliyeti olan 3 döner kanatlı İHA'yı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığına teslim edeceklerini bildirdi. Yıldız, 200-250 kilogram taşıma kapasiteli bir başka araç için de çalışmalara başladıklarını söyledi.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading