• G.ALTIN

    4.297,56

  • DOLAR

    39,6706

  • EURO

    45,7795

  • BIST 100

    9.203,37

  • BITCOIN

    $103.483

Muhaliflerin elindeki savaş uçağı sayısı 24'e yükseldi! Onlardan birini Türk F-16'ları vurmuştu

Suriyeli muhalifler Halep Havaalanı, Kuveyris ve Ebu Ed-Duhur Üslerinde toplamda 24 adet L-39 Albatros uçağı buldu. Eğitim, akrobasi ve hafif taarruz amaçlı bu uçaklar Suriyeli savaşçıların ilk hava gücünü oluşturabilir. 

Heyet Tahrir Şam, Ahrar'üş Şam ve Suriye Millî Ordusu (SMO) rejime yönelik başlatılan harekât süresince Halep ve çevresinde yüklü miktarda silah-mühimmat ele geçirdi. 

Kontrol altına alınmış askerî noktalarda bulunan karadan karaya roket, top mermisi, tank ve obüslere ganimet olarak el konuldu. Muhalifler girdikleri iki ayrı üste ise Beşar Esed rejiminin bombardımanlarda kullandığı hafif taarruz uçaklarına rastladı. 

Fırat Kalkanı Harekât bölgesinin güney ucundaki Bab kentinden daha da güneye ilerleyen savaşçılar, buradaki en büyük üslerden biri olan Kuveyris'e 30 Kasım günü girdi. Kuveyris Üssü'nün uçak hangarlarında toplamda 5 adet L-39 Albatros tipi uçak bulundu. 

Eğitim, akrobasi ve hafif taarruz amaçlarıyla kullanılan eski Çekoslovakya yapımı bu uçaklara, rejim ve PKK/YPG işgalinden temizlenen Halep Havaalanı'nda da rastlandı. Suriyeli muhaliflerin burada 6 adet daha Albatros'a sahip olduğu kaydediliyor. 

Muhaliflerin envanterinde 1 Aralık itibariyle en az 11 tane hafif taarruz uçağı bulunduğu açıklanmıştı.

3 Aralık'ta güncellenen yeni bilgilere göre, muhaliflerin Halep, Kuveyris ve Ebu Ed-Duhur Üslerinde ele geçirdiği Albatros tipi uçak sayısı 24'e ulaştı. Uçaklardan birinin Libya'da CIA devşirmesi darbeci Hafter güçlerine ait olması dikkat çekti. Uçağın tamir için Suriye'ye gönderildiği sanılıyor.  

REJİMİN ELİNDE YAKLAŞIK 60 ADET VARDI

Suriye Hava Kuvvetleri'ne 1970 ve 1980'li yıllar boyunca dahil edilen bu uçakların toplamı 2000'li yıllara dek yaklaşık 100 taneydi. 

2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte kimi kullanılamaz durumda kalan kimi de düşürülen Albatros uçaklarından halihazırda 60 adet kaldığı sanılıyor. Bu 60 adet uçaktan en az 24'ü, 'Saldırganlığı Önleme' ve 'Özgürlük Şafağı' operasyonlarında muhaliflerin eline geçti.  

L-39 Albatros uçakları operasyonel maliyeti çok düşük olduğundan ötürü günümüzde 30'dan fazla ülkenin envanterinde aktif olarak kullanılıyor.

Çekoslovakya döneminde kurulmuş ve günümüzde Çekya'da faaliyetlerine devam eden Aero Vodochody şirketince üretilen bu uçaklar, 1972 yılında hizmete girmesinin ardından özellikle Varşova Paktı ülkelerinde geniş bir ilgiyle karşılaştı. 

Pilot ve eğitmen olmak üzere iki kişi tarafından kullanılan Albatros, saatte 900 kilometre maksimum sürate ulaşabiliyor, haricî yakıt tanklarının da desteğiyle 11 bin metre irtifada yaklaşık 3 saat uçabiliyor. 

1750 kilometre menzil kapasitesi bulunan uçak, Ivçenko-AI-25TL tipi motordan güç alıyor. 23 mm'lik çift namlulu top ve 57 mm'lik kısa menzilli roketleri taşıyabilen bu uçak, 250 kilograma kadar hafif genel maksat uçak bombalarıyla havalanabiliyor. 

ONLARDAN BİRİNİ TÜRK F-16'SI VURMUŞTU

Suriye rejimi envanterindeki Albatros uçakları, Esed ordusu tarafından Suriye halkına yönelik saldırılarda kullanıldı. Bu tipte iki adet rejim uçağı, 2016 ve 2017 yıllarında muhalif gruplar tarafından vurularak düşürülmüştü. Sonrasında bir adet Albatros'u da Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16'lar düşürdü. 

2020 Mart'ındaki Bahar Kalkanı Harekâtı sırasında Türk askerlerinin bulunduğu bölgeye yönelen L-39 Albatros tipi rejim uçağı, o esnada Hatay sınırında devriye uçuşu yapmakta olan F-16 savaş uçaklarından biri tarafından hava-hava füzesiyle vurulmuştu. 

Türk Hava Kuvvetleri 3 Mart 2020 tarihinde Suriye rejimine ait bir Albatros uçağını 45 kilometre mesafeden vurarak düşürdü.

Halep ve Kuveyris'te rejimden ele geçirilmiş 11 adet L-39 Albatros'un durumuna ilişkin detaylı bilgi henüz mevcut değil. Ancak bu uçakların Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yakın noktalara konuşlandırılmış olması ve yanlarında bol miktarda mühimmat istiflenmiş olması nedeniyle uçmaya uygun durumda oldukları sanılıyor. 

Muhalif gruplar arasında Albatros tipi uçağı kullanmayı bilen pilot bulunup bulunmadığı şimdilik büyük bir soru işareti.

Rusya, Şam yönetimi, İranlı destekli terör örgütleri ve Lübnan Hizbullah'ına karşı Mart 2020'de başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı'nda Esed'e ait silah envanterinin 3'te 1'i sadece birkaç gün içerisinde yok edildi.   

 

Avatar
Atilla Diş