Moskova menzile girdi: 3 bin km'lik kamikaze İHA ve 1000 km'lik seyir füzesi yaptılar! Savaşın seyri değişebilir

Rusya'ya karşı mücadeleyi yerli silahlarıyla sürdürmek isteyen Ukrayna, hem uzun menzilli kamikaze İHA hem de seyir füzesi Neptün'de çarpıcı sonuçlar elde etti. Vladimir Zelenski, Rusya derinliklerini vurmada kullanılan yeni tür İHA'nın 3 bin kilometrede test edildiğini açıkladı. 2022 Nisan'ında Moskova gemisini batıran Neptün füzesi ise 1000 kilometrelik menzile kavuştu.
24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın başlattığı tam ölçekli işgal hamlesinden buyana topraklarını savunmaya çalışan Ukrayna, aynı zamanda bazı silahlar konusunda kendi kendine yeter hale gelmek için yoğun bir çalışma yürütüyor.
Yerli gemisavar füzesi Neptün'ün menzilini uzatma konusunda çarpıcı sonuçlar elde eden Ukrayna ordusu, kamikaze İHA'larda ise yeni bir seviyeye ulaştı.
Ukrayna güçleri Rusya derinliklerindeki değerli hedefleri son birkaç yılda geliştirilmiş Mugin-5, UJ-22 Airborne, Morok, UJ-25 Skyline, Banshee, AQ-400 Scythe, UJ-26 Beaver, Lyuty, Y-III ve Palyanytsia isimli hava araçlarıyla vuruyordu.
Ukrayna aynı zamanda A-22 Flying Fox ve YAK-52 gibi eğitim uçaklarını da içine bomba yükleyerek insansız hava aracına dönüştürerek bunları saldırılarda kullanıyordu. Şimdi bu İHA türlerine bir yenisi daha eklendi.

ZELENSKİ: YENİ DRON 3 BİN KİLOMETRE TESTİNİ GEÇTİ
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, yeni geliştirilen kamikaze insansız hava aracında 3 bin kilometre menzil seviyesine ulaştıklarını açıkladı. 17 Mart 2025 akşamı konuşmasında Zelenski, 3 bin kilometre uzağa uçabilen insansız hava aracını başarıyla test ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Bir toplantı yaptık. Önemli konular vardı, ancak en önemlisi dronlardı. Her türlü drona ihtiyacımız var. Ve iyi bir haberimiz var; geliştirdiğimiz dron (kamikaze İHA) 3 bin kilometre testini geçti. Bunu geliştirip üretenlere teşekkür ediyorum. Devletimizin güvenliğini garanti altına alacak uzun menzilli silahlar geliştiriyoruz."
Rus kentlerindeki rafineri, askerî üs ve lojistik noktaları genellikle 'Lyuty' tipi İHA'larla vuran Ukrayna birlikleri, zaman zaman jet motorlu Palyanytsia'yı da kullandı. Ancak geçtiğimiz günlerde Karadeniz kıyısındaki Tuapse kentinde bulunan petrol rafinerisine yönelik saldırıda kamikaze İHA'ların değil, Ukrayna'nın yerli seyir füzesi Neptün'ün rol oynadığı belirtiliyor.
Rusya'nın Tuapse kentindeki petrol rafinerisi 14 Mart'ta saldırıya uğradı.
TUAPSE'Yİ VURAN NEPTÜN FÜZESİ ARTIK 1000 KİLOMETREYE UÇUYOR
Kiev merkezli Pravda gazetesine konuşan kaynaklar, en yakın cephe hattına 600 kilometre uzaklıkta bulunan Tuapse'nin uzun menzilli Neptün füzesiyle vurulduğunu söyledi. 14 Mart'ta vurulan rafineriden günler boyunca alevler yükselmişti.
Ukraynalılar kamikaze İHA'ya ilişkin yeteneklerini yerli seyir füzesine aktarmakta bir sıkıntı yaşamıyor. Nisan 2022'de Rus donanmasının amiral gemisi Moskova'yı vurup batırırken Neptün füzesini kullanan Ukrayna, aradan geçen yaklaşık 3 yıl boyunca bu füzeyi etkileyici biçimde geliştirdi.
Neptün'ün sadece deniz hedeflerini değil karayı da vurmasını sağlayan Ukraynalı ekipler, 3 yıl önce menzili 250-300 kilometre bandında olan füzenin uçuş kabiliyetini 1000 kilometreye çıkardı. Kiev basınına göre Neptün füzesinin uzatılmış versiyonu 'Long Neptün', 600 milden fazla uçabiliyor ve halihazırda çeşitli saldırılarda kullanıldı.

Kara konuşlu rampadan ateşlenen Neptün, eklenen yeni özellikleriyle birlikte Rusya açısından son derece tehlikeli bir silaha dönüştü.
Yeni mesajında Neptün füzesine de değinin Ukrayna lideri Zelenski, "Önemli haberler aldık. Uzun menzilli Neptün hem test edildi hem de savaşta başarıyla kullanıldı. Menzili 1000 kilometre (veya 620 mil)" ifadelerini kullandı.
R-360 gemisavar füzesinin modernize edilmiş versiyonu olan Neptün, savaşı sona erdirmek için bir anlaşmaya varılamaması halinde Ukrayna ordusunun elindeki en büyük kozlardan biri olacak. 1000 kilometrelik menzil dahilinde başta Moskova ve St. Petersburg olmak üzere çok sayıda önemli Rus kenti bulunuyor.
Neptün'ü kendi imkânlarıyla üreten Ukraynalılar füzeyi bu nedenle menzil kısıtlaması olmaksızın dilediğince kullanabiliyor.
Cephe hattında belirleyici faktör haline gelen kamikaze dron ve bombaatar dronlar da büyük ölçüde Ukrayna topraklarında üretiliyor. 2024 yılında 1,5 milyondan fazla mini dron kullanan Ukrayna 2025 tedarik hedefini 4,5 milyon olarak açıklamıştı.
TRHABER