Yandex Metrica

MMU motorundan sonra HÜRJET'in motoru da geldi: F404'ler TUSAŞ'ta

MMU motorundan sonra HÜRJET'in motoru da geldi: F404'ler TUSAŞ'ta

18 Mart 2023 tarihinde havalanacak HÜRJET için çalışmalar hızla sürdürülüyor. TUSAŞ'ın uçağın prototiplerinde kullanılması için bir süre önce sipariş ettiği motorlar ABD'den geldi.

Savunma

16.03.2024, 22:42

Türkiye'nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için geri sayım sürüyor. TUSAŞ mühendisleri, milli uçağı 18 Mart 2023 tarihinde gökyüzüyle buluşturmak için gece gündüz çalışıyor. HÜRJET'in ilk prototiplerinde kullanılacak motorların vaktinden önce Türkiye'ye gelmesi herkesi sevince boğdu. 

F404 motoru (arşiv)

Uçakta General Electric şirketince imâl edilen F404 motoru kullanılacak. Milli Muharip Uçağın ilk prototiplerinde ise yine aynı şirketin F110 motorları kullanılacak. Hem F110 hem de F404 motorlarının Türkiye'ye gönderilmiş olması yüzleri güldürdü. TUSAŞ'a son teslimatın bir süre önce gerçekleştiği belirtiliyor. TUSAŞ, ABD'li General Electric şirketiyle 80 motorun teslimatını içeren bir sözleşme imzalamıştı.

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

İLK UÇAK BİRKAÇ AY SONRA HAREKETE GEÇİYOR

TUSAŞ tesislerinde ana gövde imalatı tamamlanan HÜRJET için kritik bir aşama daha böylece geçilmiş oldu. Son nihai montaj faaliyeti sürdürülen HÜRJET'lerden ilk etapta 4 adet üretilecek. Uçaklardan ikisi hava testlerinde, biri statik yer testlerinde biri de yorulma ölçüm testlerinde kullanılacak. 

İmalatın tamamen bitmesinin ardından motoru takılacak ilk HÜRJET'in 2022'nin son çeyreği itibariyle yer testlerine alınması bekleniyor. 

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

ENVANTERDEKİ T-38'LERİN YERİNİ ALACAK

Türk Hava Kuvvetleri'nde eğitim uçağı olarak kullanılan yaklaşık 60 adet T-38 önümüzdeki yıllarda emekli edilecek.

Proje kapsamında geliştirilmesi planlanan HÜRJET Konfigürasyonları ise şu şekilde: Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde Karşıt Kuvvet (Red Flag) Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız), Akrobatik Gösteri Uçağı, Uçak Gemisi Uyumlu Uçak.

Yeni bir tasarıma sahip olması ve barındırdığı teknolojilerin güncel durumu sayesinde yurtdışı pazarında muadilleri karşısında güçlü bir rakip olmasına kesin gözüyle bakılan HÜRJET, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri'nde önemli bir boşluğu dolduracak.

Pilot eğitimlerinde kullanılan ve ömürlerinin sonuna gelmeleri nedeniyle önümüzdeki 5 sene içerisinde envanterden çıkarılması düşünülen 60 adet T-38 uçağının yerini HÜRJET'ler alacak. T-38'ler 1978 yılından beri görevde. Her ne kadar Türk mühendisleri tarafından aviyonikleri yenilense ve kokpit cihazları tamamen yerlileştirilse de bu uçaklar ekonomik ömürlerini tamamlamak üzere. 

Milli uçağın seri üretim bandından çıkıp T-38'lerin tahtına geçmesiyle birlikte yeni nesil yerli jeti kullanan pilotlar, kendilerini Milli Muharip Uçağa HÜRJET kokpitinde hazırlama imkanı bulacak.

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

YÜKSEK ‘G’ KUVVETİNDE AKROBASİ!

Jet eğitim uçakları pilotlara sadece uçmayı değil, bir savaş durumunda 'it dalaşı' denen sıcak takibi de öğretiyor. Bu uçaklar tatbikatlarda 'düşman uçağı' rolüne bürünerek pilot eğitimlerinin çok önemli bir tecrübe aracı haline geliyor.

HÜRJET'in boşluk dolduracağı bir alan daha var: Akrobasi! Türk Yıldızları'nın kullandığı F-5 uçaklarının da önümüzdeki yıllarda emekli edilerek yerlerini HÜRJET'e bırakmaları hedefleniyor. -3 ilâ +8 arasında ‘G’ kuvvetine haiz çevik HÜRJET, havada pilotların sınırlarını zorlayacak derecede tırmanma ve yanal manevra kabiliyetine sahip durumda. 

ASELSAN Leopard tanklarından sonra Güney Amerika'da yeni bir adım daha attı ASELSAN Leopard tanklarından sonra Güney Amerika'da yeni bir adım daha... Haberi Görüntüle

NEREDEYSE F-16 BOYUTUNDA

13,6 metrelik uzunluğu ve 9,5 metrelik kanat açıklığıyla hemen hemen bir F-16 boyutunda olan HÜRJET'e, yerden yüksekliği 5,1 metreye denk gelen arka dik kanadı keskin manevra gücü sağlıyor. 14 kilometre irtifada saatte 1700 kilometre (1,4 mach) hıza ulaşması beklenen milli uçak, havalandıktan sonra 1 dakika içerisinde 12 kilometre irtifaya tırmanabilecek. 2 bin 222 km menzile yakıt tankı olmadan gidebilecek HÜRJET, kanatlar ve gövde altında 2 bin 700 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading