MMU dünyada ilk sıraya yükselecek! Yerli savaş uçağıyla kimse it dalaşı yapamaz
Emekli Albay Eray Güçlüer, geçtiğimiz günlerde piste çıkan yerli savaş uçağı MMU'nun teknik özelliklerini tek tek anlattı. Eray Güçlüer ''Şu anda bile test yapıyorlar. Yani bu uçak hiç durmuyor. Bu testler başarıyla geçer bu uçak seri üretime geçtiği andan itibaren dünyadaki ilk sıraya yerleşecek.'' dedi.
Hatırlanacağı gibi TUSAŞ tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak, geçtiğimiz günlerde motor çalıştırarak hangardan çıkmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Milli Muharip Uçak'ımızı 18 Mart'ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pistin başında" diyerek sosyal medya hesabından paylaşımda bulunmuştu.
Milli Muharip Uçak'ı 2030'lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması düşünülen F-16 savaş uçaklarının yerini alacak. Türkiye, projede, yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu, 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasına girecek.
Emekli Albay Eray Güçlüer ise HaberTürk ekranlarında Türkiye'nin göğsünü kabartan Milli Muharip Uçak'ın çok az bilinen savaş stratejilerinde oyun değiştirici özelliklerini detaylarıyla anlattı.
DÜNYADA İLK SIRAYA YERLEŞECEK
''İnanılmaz bir test süreci var.'' diyen Emekli Albay Eray Güçlüer, şu ifadeleri kullandı;
''Şu anda bile test yapıyorlar. Yani bu uçak hiç durmuyor sürekli test aşamasında. Çok ümit verici gelişmeler. Çünkü Normalde 18 Mart'ta hangardan çıkması beklenen uçak 25 Aralık gecesi çıktı sabaha karşı. 16.000 Türk mühendisi çalışıyor. Onlara da selam olsun mükemmel bir iş gerçekten. Bu testler başarıyla geçer bu uçak seri üretime geçtiği andan itibaren dünyadaki ilk sıraya yerleşecek.''
''SADECE BU UÇAĞI DEĞİL BİR FİLOYU YÖNETECEK''
Milli Muharip Uçak'ın özelliklerini tek tek anlatan Emekli Albay Eray Güçlüer, ''Şimdi neden bunu söylüyoruz. Bunun birkaç tane sebebi var. Bir kere bu bir uçak değil aslında yani bu başka bir şey. Neden diyeceksiniz. En önemli özelliğini söyleyeyim. Bu çok da bilinen bir şey değil. Bu uçağın pilotu sadece bu uçağı yönetmeyecek. Bu uçakla birlikte Anka 3 gibi insansız savaş uçağı, taarruzi SİHA/İHA'lar, Atak helikopterleri gibi Türkiye'nin ürettiği diğer bütün hava araçlarını da kontrol edecek bunun pilotu. Yani bu pilot havalandığı zaman sadece bu uçağı değil bir filoyu yönetecek. Bu mükemmel bir şey. Dolayısıyla şunu da söyleyeyim Türk pilotları artık dünyanın en iyi pilotu olarak yetişecek. İlk testi çıkaran da dikkat ederseniz tuğgeneraldi.'' değerlendirmesinde bulundu.
''F-35 DAHİL HİÇKİMSE İT DALAŞI YAPAMAZ''
Türk pilotlarının sadece fiziksel performans ve teknik bilgi değil aynı zamanda komuta kontrol becerisi olarak da çok yüksek seviyede olmaları gerektiğini belirten Emekli Albay Eray Güçlüer, ''TCG Anadolu'nun komutanı gibi yani düşünün aynı zamanda çok değişik hava araçları birlikte uçacak. F-35 kıyasladığımızda çok önemli bir özelliği daha var. Dünyanın en dar açısıyla manevra yapabilecek uçağı. Bu ne demek; bu uçakla hiç kimse it dalaşı yapamaz. İt dalaşı normalde havada birbirini takip etme olarak arkasına geçip radar kilitlemesi atıp ondan sonra gitme. Bu uçağın bu performansı, yani en dar açıyla dönebilmek, F-35'in bu kabiliyeti yok. Dolayısıyla burada bu kadar dar bir açıyla dönebilme kabiliyeti nedeniyle hiç kimse bununla it dalaşına giremez.'' dedi.