Yandex Metrica

Milyar dolarlık SİHA teklifi gerçek oluyor: Rotayı Baykar'a çevirdiler

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye'den 120 adet SİHA alım teklifinde ciddi olduğu ortaya çıktı. ABD'den MQ-9 Reaper talebi reddedilen Abu Dabi rotayı Ankara'ya kırdı.

Savunma

23.01.2024, 20:05

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye'den 120 adet silahlı insansız hava aracı istediği iddiasının doğru olduğunu ortaya çıktı. ABD'den 18 adet MQ-9 Reaper talebinde bulunan BAE'ye Washington olumsuz cevap verince Abu Dabi'de rota bir kez daha Ankara'ya yöneldi.

Baykar bu ülkeye eylül ayında 20 adet Bayraktar TB2 SİHA'dan oluşan ilk partiyi teslim etmişti. Kalan 100 SİHA'lık paket için üretimin sürdüğü belirtiliyor. Anlaşmanın boyutu yer istasyonları ve personel eğitimiyle birlikte 1 milyar doları aşıyor. 

Abu Dabi merkezli Tevazun Ekonomi Konseyi üyelerinin geçtiğimiz mart ayından beri Baykar şirketiyle sürdürdüğü görüşmelerde toplu satın alım teklifinin gündeme geldiği öne sürülmüştü. Savunma sanayii sektörü bu iddia ile çalkalanırken İngiliz haber ajansı Reuters, 20 SİHA'dan oluşan paketin Abu Dabi'ye teslim ettiğine ilişkin haber servis etmişti. 

ABD'den 2,9 milyar dolar tutarındaki 18 adet SİHA satın alma teklifi reddedilen BAE'ye kalan 100 SİHA için Türkiye'nin ne cevap verdiği şimdilik bilinmiyor. Ancak böyle bir satış gerçekleştiği takdirde sözkonusu anlaşma, savunma sanayii tarihinde SİHA ihracı bakımından tek seferde yapılmış en büyük satış olarak tarihe geçecek.

Türkiye ile hızlı bir normalleşme süreci yaşayan BAE'ye SİHA'larla birlikte ROKETSAN ürünü binlerce mini akıllı mühimmat da ihraç edilmiş olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading