Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Milli torpido AKYA'nın menzili belli oldu

Milli torpido AKYA'nın menzili belli oldu

Türkiye milli torpido serüveninde nihayet başarıya ulaştı. ROKETSAN ana yükleniciliğinde 8 yıldır süren çalışmalarda sona gelindi. Ağır sınıf AKYA torpido, ateşlendikten sonra 50 kilometre menzildeki hedefi vurabiliyor.

Savunma

29.01.2024, 00:50

Türkiye sonunda milli torpidosuna kavuşuyor. IDEF 2021 Savunma Fuarı'nda sergilenen milli torpido AKYA için yaklaşık 8 yıllık çalışmada sona gelindi. Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM), ROKETSAN, TÜBİTAK ve METEKSAN işbirliğiyle üretilen AKYA, denizaltından ateşlenerek 50 kilometre uzaktaki su altı ya da su üstü hedefi vurabiliyor. 

Bir süre önce '30+ km' olarak açıklanmış menzil, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci tarafından revize edildi. Şirketin paylaştığı bilgilere göre AKYA'nın menzili 'en az' 50 km. 

Su altında 45 Knot (83 km/saat) hızla hedefe doğru ilerleyen ağır torpido AKYA, 370 kilogramı aşkın harp başlığıyla düşman unsurları için kabus olacak. Toplam ağırlığı 1,2 ton olan AKYA'nın boyu ise yaklaşık 7 metre. Yüksek enerjili kimyasal batarya kullanan AKYA'nın tahrik sistemi ise fırçasız DC elektrik motoru ve ters dönüşlü pervaneden oluşuyor. 

Ağır sınıf AKYA torpido, IDEF'te 25 km menzilli hafif sınıf ORKA torpido ile birlikte sergileniyor. Bu torpidoların 2021 sonuna dek Deniz Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor. AKYA ve ORKA'nın imâl edilmesiyle birlikte Türkiye'nin ABD ve Almanya'ya bu konuda ihtiyacı kalmadı. Her iki torpidonun testleri yıllardır GÜR sınıfı denizaltılardan ateşlenmek suretiyle Marmara Denizi'nde yapılıyordu. AKYA torpidolar, inşası süren REİS sınıfı denizaltıların ana mühimmatı olacak. 



 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading