Yandex Metrica

Milli Muharip Uçağın ilk ortağı Güneydoğu Asya ülkesi mi? Temel Kotil işaret vermişti

Milli Muharip Uçağın ilk ortağı Güneydoğu Asya ülkesi mi? Temel Kotil işaret vermişti

Son dakika haberi... Hangardan çıkmaya hazırlanan Milli Muharip Uçağa yurtdışından ilk ortaklık teklifi geldi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ülke ismi vermedi ama daha önce açıkladığı mesajlar Güneydoğu Asya'daki o ülkeye işaret ediyor.

Savunma

22.02.2024, 15:05

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ilk ateşlemesi yapılan ve hangardan çıkmaya hazırlanan Milli Muharip Uçağa yurtdışından ilk ortaklık teklifinin geldiğini açıkladı. TUSAŞ tesislerini bugün gazetecilere gezdiren Kotil, milli projelere dair son durumu anlattı. 

MMU'ya yurtdışından talep geldiğini kaydeden Kotil, "Talepler var. Bizle birlikte çalışan mühendisleri de var. Ancak devletten devlete (G2G) yapılması gereken bir anlaşma. Şu an için devlet tarafından açıklanmış bir anlaşma yok" dedi. 

Temel Kotil'in sözleri Cakarta'da kasım ayında düzenlenen Indo Defence Expo&Forum 2022 Fuarı'ndaki ifadelerini akıllara getirdi. Endonezya'nın derin bir havacılık geçmişine sahip olduğunu ve bu ülkeden mühendislerin TUSAŞ projelerinde çalıştığını anlatan Kotil, Türkiye ile Endonezya arasında Milli Muharip Uçak konusunda bir anlaşmanın yapılabileceğine işaret etmişti. 

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

ENDONEZYALI MÜHENDİSLER ÇALIŞIYOR

250 milyon nüfuslu Güneydoğu Asya devi ile işbirliği yapmak istediklerini belirten Kotil, şunları söylemişti:

"Endonezya Güney Kore'nin yapmakta olduğu savaş uçağına angaje. Kendilerini Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'ne katılmaya davet ediyoruz. Güney Kore'nin yaptığı savaş uçağı MMU'dan daha küçük bir uçak. 5. nesil değil, o açıdan geride kalan bir uçak. Endonezya da inşallah bize katılır. Katılırsa buna katkıda bulunacak insan kaynağı var. Endonezya'nın havacılık sanayisi şirketi PT Dirgantara Indonesia ile mutabakat anlaşması imzaladık. Bilgi paylaşımı yapacağız, hem de kendileri bize insan kaynaklarıyla, tecrübeleriyle destek verecekler." 

Güney Kore'nin KF-21 savaş uçağı projesine ortak olan Endonezya, bir süredir bu ortaklıktan çıkabileceğine ilişkin sinyaller veriyordu. Güney Kore'ye 2028 yılına kadar 6,2 milyar dolar ödeme taahhüt eden Cakarta yönetiminin bu ülkeye ödeme yapmadığı ortaya çıkmıştı. 5. prototipi üretilen KF-21'in üzerinde iki ülkenin ortaklığını ifade eden sembollerden Endonezya bayrağı silinmişti. 

Tüm bu gelişmeler Endonezya'nın rotayı Türkiye'ye ve Milli Muharip Uçağa çevirdiğine yönelik işaret olarak yorumlanmıştı. TUSAŞ'ın Endonezya ile birlikte Malezya ve Pakistan'da da ofisi bulunuyor. Bu üç ülkeden mühendisleri istihdam eden şirketin MMU konusunda hangi ülkeyle anlaşma yapacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading