Yandex Metrica

Milli korvetler bir ülkeye daha ihraç edilebilir! STM Genel Müdürü duyurdu

Asya-Pasifik bölgesinin en önemli savunma fuarlarından LIMA 2023'te Türk rüzgarı esiyor. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Malezya ordusunun MİLGEM korvetlerine ilgisini anlattı.

Savunma

08.02.2024, 23:45

Türkiye'nin milli korvetleri yurtdışında ilgi odağı olmaya devam ediyor. MİLGEM projesi kapsamında geliştirilerek envantere alınan savaş gemilerinin Pakistan ve Ukrayna'nın ardından Malezya'ya da ihracı gündemde. 

Asya-Pasifik bölgesinin en önemli savunma fuarlarından Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı'nda (LIMA 2023) ürünleriyle boy gösteren STM firması Malezyalı yetkililerin büyük ilgisiyle karşılaştı. 

Fuardaki temaslarına ilişkin bilgi veren STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türk savunma sanayiinin 18 firma ile fuara katıldığını hatırlatarak gördükleri ilginin kendilerine heyecan verdiğini anlattı. 

Özgür Güleryüz

Su üstü platformlarını ve Malezya için de çok uygun olduğunu düşündükleri STM500 denizaltısını tanıttıklarını kaydeden Güleryüz, Malezya Deniz Kuvvetlerinin belli alanlarda acil sayılabilecek ihtiyaçları bulunduğuna işaret etti. Türkiye'nin yerli-milli imkanlarla sıfırdan tasarlayıp ürettiği ADA sınıfı korvetlere dikkat çeken Güleryüz şunları söyledi:

"STM olarak ADA sınıfı korvetlerin ilk 4'ünün inşasında Deniz Kuvvetleri ile beraber çok önemli roller üstlendik. Daha sonra İ sınıfı fırkateyni hayata geçirdik. Ukrayna için de gemi inşasına devam ediyoruz. Malezya'da LMS (kıyı muharebe gemisi) projesi olarak adlandırılan bir ihale süreci devam ediyor. 

Özellikle ADA sınıfı korvet Malezya tarafından da oldukça beğenilen, kendini ispatlamış bir platform ve ön plana çıkan projelerden biri. İbre biraz daha Türk tarafına döndü gibi gözüküyor. Burada birçok firmamız var. STM olarak biz de bu ihalede olsun veya bundan sonraki faaliyetlerde Malezya Deniz Kuvvetlerine destek verebilmek için ciddi potansiyel olduğunu düşünüyoruz. 

Malezya'dan alınacak bir işle beraber çok daha büyük bir potansiyele fırsat açılacağını düşünüyoruz. Denizaltı modernizasyonunu konuşuyoruz. LMS olsun, başka ihaleler var, Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları var. Onlara yönelik de bugüne kadar çok yoğun şekilde değerlendirmeler yapmayı başardık. Açıkçası gördüğümüz ilgi de biz son derece mutlu ediyor ve ümitler veriyor bir tarafta."

Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Haberi Görüntüle

AMAÇ SADECE GEMİ SATMAK DEĞİL

Ukrayna'da teknoloji transferini de içeren bir sözleşme imzaladıklarını belirten Güleryüz, dost ve müttefik ülkeleri yukarı çekebilecek yaklaşım sergilediklerini söyledi.

"Amacımız aslında burada tek bir ihale almak değil. Kendilerine de bunu söylüyoruz. Biz gemi satmak için burada değiliz. Malezyalı kardeşlerimizle uzun süreli bir işbirliği oluşturalım, gemileri beraber inşa edelim yaklaşımındayız" diyen Güleryüz, STM'nin kurulduğundan bu yana askeri denizcilikte yerli katkı payının artırılması, ekosistemin askeri gemi inşa sektörüne uyum sağlayabilmesi, buna uygun ürünler verebilmesi için yoğun faaliyet yürüttüğünü, Malezya için de bunu önerdiklerini dile getirdi.

Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Uzun menzilli alev silahının ilk prototipi üretildi: 'Ejderha' oksijensiz bırakıyor Haberi Görüntüle

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

MALEZYA İLE YENİ KAPILAR AÇILACAK 

Malezya sanayisini, askeri denizciliğe üretim yapabilecek, sistem-alt sistem üretebilecek seviyeye getirebileceklerini düşündüklerini vurgulayan Güleryüz, şunları kaydetti:

"Sıkıntılarımız, her zaman bize bir ambargo uygulanıyor. Kendimiz geliştirmeye çalışıyoruz ama dost ve müttefik ülkelerle ne kadar iç içe bu işleri yapmayı başarabilirsek bizim de Türkiye olarak alabileceğimiz sistemler olabilir. Burada üreteceğimiz gemilerle üçüncü ülkelere satış ihtimali çıkabilir. Bunu Malezya ile beraber yapacağımız çok uzun vadeli ve iki tarafın da avantajı olabilecek bir işbirliği olarak görüyoruz. Malezyalılarla beraber iş yapmak bizim de tercih edeceğimiz ve bizi de mutlu edecek bir şeydir. Görüşmelerimiz o doğrultuda ilerliyor ve karşı taraftan da o sıcaklığı hissediyoruz. Yapılan görüşmeler sonrasında devamını da getireceğiz ve her iki ülkeye de yeni kapılar açılacak diye ümit ediyoruz."

STM tasarımı 'mini' denizaltı STM 500 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading