Milli Denizaltı (MİLDEN), TF2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Uçak Gemisi (MUGEM) inşası aynı anda başladı
Türk savunma sanayii, 3 rüya projenin inşasına aynı gün başlayarak tüm dünyaya gövde gösterisi yaptı. Milli Savunma Bakanlığı, Milli Denizaltı (MİLDEN), TF2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Uçak Gemisi'nin (MUGEM) yapımına başlandığını duyurdu.
Türk savunma sanayii 2 Ocak 2025 itibariyle tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Türkiye'nin Mavi Vatan ve ötesindeki hedeflerine ulaşması yolunda bir zamanlar rüya gibi görülen 3 proje aynı gün başlatıldı.
Milli Savunma Bakanlığı, tasarım çalışmaları yıllardır devam eden Milli Denizaltı'nın (MİLDEN) inşasına Gölcük Tersanesi'nde başlandığını açıkladı.
İlk bombanın ardından iki bomba daha patlatan MSB, savunma sanayiinin rüya projesi TF2000 Hava Savunma Muhribi ile Milli Uçak Gemisi'nin (MUGEM) ilk sac kesimlerinin yapıldığını duyurdu.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Türkiye'ye heyecana boğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda, yeni nesil Fırtına Obüsü'nün, NEFER Kuleli Zırhlı Muharebe Aracı'nın ve MİLKED Elektronik Destek Sistemi'nin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır.
Mavi Vatanımız ve çevre denizlerin yanı sıra, ilgi alanımız olan tüm deniz ve okyanuslarda şanlı bayrağımızı dalgalandıran donanmamızın yeteneklerini küresel ölçekte genişleterek daha modern, daha etkin ve daha güçlü hale getirilmesi amacıyla aynı anda 31 geminin inşası ülkemizin tersanelerinde başarıyla devam etmektedir.
Bu çerçevede Milli Denizaltımızın (MİLDEN) ilk kaynağı Gölcük Tersanesi Komutanlığımızda, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi ve Milli Uçak Gemisi'nin ilk sac kesimleri ise İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda yapılarak inşalarına başlanmıştır."
Milli Uçak Gemisi MUGEM
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada TF2000 ve MUGEM inşasının 'yakında başlatılacağını' duyurmuştu.
Bir süredir kavramsal tasarım çalışmaları devam eden ve detay tasarım aşamasına henüz yeni geçilmiş MUGEM'in inşasına başlanması, mühendislerin bu projede ne kadar hızlı aşama kaydettiğini göstermesi bakımından dikkat çekti.
TASARIM EKİBİ GECE GÜNDÜZ MUGEM'İ ÇALIŞTI
İstanbul Tersanesi Komutanlığı'na bağlı Dizayn Proje Ofisi'nde 110 personel, 285 metrelik uçak gemisi tasarımını bitirmek için uğraş veriyordu.
Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada uçuş güvertesi kısmını tamamladıklarını, ayrıca yakıt tüketimini azaltmaya yönelik yeni tip yumru baş tasarımı geliştirdiklerini anlatmıştı.
Uçak gemisi için sessiz pervane de tasarladıklarını ifade eden Uçar, "Yapılan tasarım çalışmaları sonucunda gemimiz yaklaşık 60 bin ton deplasmana, 72 metre genişliğe ve 285 metre tam boya sahip olacaktır. Uçuş güvertemiz 3 koşu yollu çift kalkış pisti ve 1 iniş pistinden oluşacak, hava araçlarımız için kısa mesafeden kalkış ve halatlı yakalama sistem, STOBAR'a sahip olacaktır" demişti.
Milli Uçak Gemisi'nin inşasına 2 Ocak 2025 tarihi itibariyle başlanmış olması bu projede tasarım çalışmalarının geride kaldığını gözler önüne serdi. Yine de bazı detay tasarımların geminin inşası devam ederken güncellenebileceği belirtiliyor. Yakıt ikmali yapmaksızın 10 bin deniz mili yol alabilecek MUGEM'e 4 adet gaz türbininden oluşan ana tahrik sistemi güç verecek.
25 knot (46 km/s) azami sürate sahip olacak MUGEM'de KIZILELMA, Bayraktar TB3, HÜRJET ve ANKA-3 aynı anda konuşlanabilecek.
TF2000 HAVA SAVUNMA MUHRİBİ: YÜZEN CEPHANELİK
Planlama ve tasarım safhası 10 yıldır devam eden TF2000 projesi de sonunda gerçek oluyor. Askerî Fabrika ve Tersane İşletlemeri'nin (ASFAT) eylül ayı sonlarında nihaî tasarımını duyurduğu gemi İstanbul Tersanesi'nde inşa ediliyor. Su üzerinde yüzlerce görevi aynı anda yerine getirebilen TF2000 gemisi, Türk deniz mühendisliğinin yetkinlik eseri olacak.
ASFAT'ın paylaşımına göre TF2000 muhribi 149 metre uzunlukta ve 21,3 metre genişlikte olacak. 8 bin 300 ton deplasman ağırlıklı muhrip, 17 knots (31,4 km/s) intikâl süratine, 26 knots (48 km/s) azami sürate sahip olacak.
ASELSAN mühendislerinin 10 yılı aşkın emeğinin ürünü olan ÇAFRAD radarıyla teçhiz edilecek TF2000, seyir esnasında 300 kilometrelik çap dahilinde hava savunma görevini yürütebilecek.
Gemisavar ATMACA ve uzun menzilli seyir füzesi GEZGİN'in de konuşlanacağı TF2000, bünyesinde ateşlenmeye hazır durumda en az 96 adet füze bulunduracak. Bu gücün önemli bir kısmını SAPAN 1-2, HİSAR-D ve SİPER Blok-1D hava savunma füzeleri oluşturacak.
Milli geminin 150 kilometre menzilde her türlü hava hedefini vuracak kabiliyete sahip olması bekleniyor. TF2000 gemilerinden 8 adet üretilmesi planlanıyor. Bu gemiler Türk donanmasının gücü ve caydırıcılığını bambaşka bir noktaya taşıyacak.
Ocak 2025 itibariyle inşasına başlanan bir diğer gemi ise MİLDEN oldu. Denizaltı üretiminde Türkiye'nin tam bağımsızlığını temsil eden Milli Denizaltı, Gölcük Tersanesi'nde Almanya ortaklığıyla inşa edilmekte olan REİS sınıfı denizaltıların ardından donanmanın sualtındaki en önemli hamlesini teşkil etti.
5 yıllık inşa sürecinin ardından denizaltının 2030'da teslim edilmesi bekleniyor. MİLDEN'e ilişkin açıklanan bilgiler, bu denizaltının 80 metre üzerinde uzunluğa, havadan bağımsız tahrik imkânı sağlayan dizel-elektrikli güç grubuna ve 2 bin 700 ton deplasman ağırlığına sahip olacağını gösteriyor.