Yandex Metrica
SON DAKİKA
Macar Büyükelçi: Gözümüz tüm savunma ürünlerinde

Macar Büyükelçi: Gözümüz tüm savunma ürünlerinde

Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Macar Büyükelçi Mátis, Türkiye'nin savunma sanayii ürünlerinin hemen hepsiyle ilgilendiklerini duyurdu.

Savunma

23.01.2024, 21:56

Macaristan'ın Türkiye Büyükelçisi Viktor Mátis, Orta Avrupa'nın en güçlü ordusu olma hedefiyle askeri teçhizatları yenilemeyi sürdürdüklerini, bu kapsamda Türk savunma sanayisindeki tüm ürünlerle ilgilendiklerini duyurdu. Antalya Diplomasi Forumu'nda Sputnik'e yaptığı açıklamada Mátis, Polonya'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA satın aldığı, Letonya'nın da benzer sinyaller verdiği bir ortamda Macaristan'ın da SİHA siparişi verip vermeyeceğine ilişkin soruyu şöyle cevapladı:

"Bu konuda şu anda net bir plan yok. Görüşmeler her anlamda devam ediyor. Sadece İHA/SİHA konusunda değil. Bizim gözümüz Türk savunma sanayisinin tüm ürünlerinde. Değerlendiriyoruz ve her zaman en uygun olanı seçmeye hazırız.”

Bir süre önce Türkiye'den Nurol Makine üretimi Ejder Yalçın Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı tedarik eden Macaristan'ın yeni satın alımlara ilişkin durumu sorulan Mátis, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Macaristan, NATO’da üstlendiği görevleri çok ciddiye alıyor. Bu nedenle bütün ordumuzu yeniliyoruz. Orta Avrupa’nın en güçlü ve en modern ordusu haline gelmek istiyoruz. Bu kapsamda Türk savunma sanayisinden Ejder Yalçın araçlarını seçtik. Macaristan ordusuna özelleştirerek bu araçları kullanacağız. Ama sadece bu değil. Türk savunma sanayisi son zamanlarda çok güçlendi. Yöneticilerimizin gözü devamlı Türkiye’de. Ne gibi işbirlikleri yapabiliriz onlara bakıyorlar.”

AFGANİSTAN'DA BİRLİKTE ÇALIŞTIK

Mátis, ABD askerlerinin çekileceği Afganistan'daki Kabil Havalimanı'nın güvenliğini Türkiye ve Pakistan'la birlikte sağlama planı konusunda da şu bilgiyi verdi: 
“Şu anda çok yeni bir konu. Geçen hafta pazar akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ikili bir görüşme gerçekleştirdiler. Bu görüşmeden sonra Erdoğan ve Biden bir araya geldi. Planlamalar devam ediyor, şu anda ortada somut bir anlaşma yok. Ama bu çok önemli bir konu. Afganistan’ın barışı için Türkiye, Macaristan, ABD ve birçok ülke yıllar boyunca çalıştı. Ben de eskiden Afganistan’a akredite olmuş bir büyükelçi olarak diyebilirim ki; Afganistan’da barış istiyoruz. Çünkü olmuyorsa yeni bir göçmen dalgası beklenebilir. Bu konuda görüşmelerin en üst düzeyde devam etmesini bekliyoruz.”

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading