Kozan Selçuk Erkan'dan ANKA-3 analizi: Prototip böyleyse asıl uçak neler yapar siz düşünün! Avrupa'da böylesi yok...
Savunma sanayii uzmanı Kozan Selçuk Erkan, gövde içinden TOLUN mühimmatı bırakıp hedefini 12'den vuran insansız hayalet uçak ANKA-3'ü analiz etti. Erkan'a göre 'prototipi bile hazır durumda görünen' ANKA-3 bir an önce Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmeli ve bu uçağın sürü halinde kullanımı öğrenilmeli.
ASELSAN yapımı minyatür bomba TOLUN'u gövde içinden bırakarak yerdeki hedefi tam isabetle vuran insansız uçak ANKA-3, Türkiye'nin güçlenmesini isteyen milyonlara gurur verdi.
TUSAŞ yapımı hayalet uçak, düşman hedeflerine derin darbe imkânı sağlayarak Türk Hava Kuvvetleri için gerçek bir kuvvet çarpanı olmaya aday görünüyor.
Testleri süren ANKA-3'ün bu yıl içerisinde Türk ordusu envanterine girmesi bekleniyor. Henüz doğrulanmamış iddialara göre, seri üretim halindeki ANKA-3'ün ilk etapta 10 adet teslimi planlanıyor.
TUSAŞ'ın 13 Ocak 2025 günü yayınladığı ANKA-3 test atışı görüntüsünü ve projenin geldiği aşamayı yorumlayan savunma sanayii uzmanı, gemi inşa mühendisi Kozan Selçuk Erkan, çarpıcı ifadeler kullandı.
Youtube platformunda Kaner Kurt'un kanalındaki yorumunda Erkan, "ANKA-3 projesi çok güzel ilerliyor. Şu anda tüm Avrupa genelindeki en gelişmiş projeden daha iyi durumdayız" dedi.
Kozan Selçuk Erkan
BİRİNCİ PROTOTİPLER BİLE HAZIR DURUMDA
ANKA-3 ve KIZILELMA gibi uçakların Türk havacılığının güvencesi olduğunu dile getiren Erkan, TUSAŞ üretimi millî hayalet uçağa ilişkin şöyle konuştu:
"Birinci prototip gayet hazır durumda görünüyor. Bizim ilk prototipler ilginç olmaya başladı. Bir tanesi ses hızının üzerine çıkıyor (HÜRJET), öbürü gövde içinden bomba atıyor, yakında füze de atar (ANKA-3). Yakın bir gelecekte bunları yurtdışına teklif edebilmemiz gerekiyor. Çok iyi gidiyoruz.
Eski ve yeni TUSAŞ başkanları 'çift motorlusu yapılacak' dedi. Eğer ki öyle bir şey olursa bu dehşet bir şey olur. Ama tek motorlu ANKA-3 de bence çok başarılı. Peki ANKA-3'e AESA radarı gerekiyor mu? SAR radarı olmalıdır elbette ama AESA radarıyla buna ne ekleyeceksiniz? GÖKDOĞAN mı yükleyeceksiniz?
Bunun amacı hava-hava görevi değil ki; bu bildiğin derin darbe uçağı. Gidecek, radara yakalanmadan hava savunma sistemlerini bastıracak veya kıymetli hedeflere engelleyici atış yapacak. Daha sonra da geri dönecek ve tekrar yükleyeceksin. Bombardıman riskini verebileceğin bir uçak bu.
AESA radar takılırsa ANKA-3 çok ciddi miktarda elektromanyetik yayılım yapmaya başlar. F-35'lerde de çok güçlü bir AESA var ama pasif radarlar kullanıyor ve mecbur kalıncaya dek çalıştırmıyor. AESA çalıştırıldığında en azından orada bir şeyin olduğu bilinir hale geliyor."
AVRUPA'NIN EN İYİSİNDEN DAHA İYİ DURUMDA
"Çok güzel giden bir proje ANKA-3... Şu anda Avrupa Birliği'nin elindeki en gelişmiş projeden daha iyi durumdayız. NEURON diye bir projeleri var, sürüncemeye bıraktılar, uçak uçtu ama ilerlemiyor şu anda, ortada bir şey yok.
Biz uçtuk kaçtık, gövde dışından, gövde içinden bomba attık, yakında füzeler atmaya da başlayacağız. Seyir füzeleri atacağız ya da Süper Şimşek gibi dronları bırakmaya başlayacağız.
Bu kabiliyet ABD'de var, evet. Çin'de de vardır; operasyonel olarak görmedik ama vardır. Bir de bizde var şu anda, çok iyi bir yere geldik.
Elimizde F-35 yok. Derin darbe işini neyle çözeceğiz? ANKA-3'le çözeceğiz. Umarım 3-5 tane alınır ki, Hava Kuvvetleri ANKA-3'ün sürü halinde nasıl kullanılacağını çözer.
TSK ilk kez böyle bir şey kullanacak. Bunun bir kullanım doktrininin oluşturulması gerekiyor. ANKA-3 şu haliyle bile Hava Kuvvetleri'ne verilebilse bence çok öğretici olur. Hem operasyonda kullanırlar hem de en verimli nasıl kullanılacağına ilişkin Hava Kuvvetleri yol geliştirmiş olur.
ANKA-3 gövde içindeki bomba salanı çok büyük. TOLUN küçük bir bomba ama çok daha büyüklerini atabilir. Prototip böyleyse asıl gelecek cihazların neler yapabileceğini siz düşünün. Çok iyi gidiyoruz."
TF6000 MOTORU SERİ ÜRETİME GEÇTİĞİNDE...
"Bir erteleme haberi okumadım ama TF6000 motoru da seri üretime girerse çok çok güzel bir uçak olacak bu.
Civarımızda olmayan, hiçbirinin durduramayacağı bir uçak... İşte Rusya yaptı (Okhotnik), kendisi vurmak zorunda kaldı, ki kötü bir uçak değildi aslında. Yazılım veya sensörler yüzünden kendi kafasına göre Ukrayna'ya doğru uçmaya başladı uçak. Haklı olarak onlar da vurdular. Allah korusun, bizim başımıza öyle bir şey gelmesin.
Çok uçalım ki çok sonuç versin. Sürü mantığıyla uçmayı öğrenelim ki ileride Hava Kuvvetlerimiz rahat etsin. Millî Muharip Uçak KAAN çok uzun bir hedef. Kaç KAAN yapabiliriz? Belki 100... Tamam ama senin 300 uçağa ihtiyacın varsa bunu ANKA ile KIZILELMA ile sağlayacaksın. ANKA-3 ve KIZILELMA, Türk havacılığının çıkışı, güvencesidir.
ANKA-3'ü şu anki haliyle bile operasyonel olarak görmemiz lazım. Zaten birden fazla miktarda alma planı vardı Hava Kuvvetlerinin. Ne kadar erken olursa o kadar iyi. Belki hiç aklımıza gelmeyecek teknikler kullanacaklar. F-16'ların arkada, ANKA-3'lerin önde olması örneği haricinde sıradışı yeni fikirler gündeme gelebilir."
