Yandex Metrica

Korkut HSS Ukrayna yolunda

Korkut HSS Ukrayna yolunda

SİHA, helikopter, gemi, füze, uçak ve piyade tüfeklerinin ardından Türkiye, tarihinde ilk kez kendi geliştirdiği hava savunma sistemini ihraç etmek üzere.

Savunma

23.01.2024, 17:32

Silahlı insansız hava araçları, helikopterler, zırhlı kara araçları, sivil ya da askeri uçak gövdeleri, korvet, yat, hücumbot, gemiler, piyade tüfekleri ve değişik çapta mühimmatı dünyanın birçok ülkesine ihraç eden Türkiye, tarihinde ilk kez kendi geliştirdiği hava savunma sistemini (HSS) bir başka ülkeye satmaya çok yakın. Alçak irtifadaki tehditleri parçacık etkili ATOM mühimmatıyla imha eden ASELSAN üretimi Korkut, çok yakında Ukrayna pazarına girmeye hazırlanıyor. 

Korkut hava savunma sistemi önümüzdeki hafta Kiev'de düzenlenecek 'Arms and Security 2021' fuarında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne sunulacak. Ukrayna medyası, buna dikkat çekerek Ukrayna’nın Türkiye’den Korkut HSS'ni alabileceğini öne sürdü.

ORTAK ÜRETİM GÜNDEME GELEBİLİR
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen geliştirme projesi kapsamında ASELSAN'ın tamamen milli imkanlarla geliştirdiği Korkut, Defence Express isimli haber sitesine göre Kiev'e satılacak. 15-18 Haziran arasında düzenlenecek fuarda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden yetkililer Korkut'un yeteneklerini yakından görme fırsatı bulacak. 

Ukrayna medyasına göre Korkut'un Türkiye'den alımının ardından iki ülke işbirliği içerisinde bu ürünün ortak üretimi de gündeme gelebilir. Kundağı motorlu HSS Korkut'un ihraç ihtimaline ilişkin ASELSAN tarafından yapılan açıklamada, “ASELSAN, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine tüm operasyonel ve taktik gereksinimleri karşılayan hava savunması için savaşta kanıtlanmış bir çözüm sunuyor” ifadeleri kullanıldı.

KORKUT HSS ÖZELLİKLERİ
Bir batarya Korkut sistemi şu unsurlardan oluşuyor: 

  • Üç adet kundağı motorlu alçak irtifa hava savunma sistemi
  • Arama radarlı komuta kontrol aracı. 

Hareketli unsurlar ve mekanize birliklerin savunulması için kullanılan Korkut, dikkat çeken özelliklere sahip:

  • Helikopter, uçak, drone, İHA, füze gibi hedefleri 5 ilâ 10 km arası irtifada vurabiliyor.
  • 35 mm akıllı mühimmat kullanan Korkut, kurşunların havada belli bir mesafede aynı anda dağılmasıyla 'parçacık bulutu' oluşturarak hedefin kesin imhasını sağlıyor. 
  • Çift namlulu silah sistemi ve otomatik şeritsiz mühimmat besleme yeteneği sayesinde dakikada 1100 atım yapabiliyor. 
  • Korkut radarı MAR, maksimum 70 km menzildeki hava hedeflerini tespit edebiliyor. 


Türk yapımı Korkut, Libya'da Hafter güçlerinin kullandığı SİHA'ları etkisiz hale getirmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading