Yandex Metrica

Kargu'dan sonra Alpagu da göreve hazır!

Kargu'dan sonra Alpagu da göreve hazır!

Dünyanın tanıdığı döner kanat kamikaze Kargu'dan sonra şimdi sabit kanat Alpagu sahnede. STM tasarımı vurucu İHA'lar cephede Mehmetçiği daha da güçlendirecek.

Savunma

23.01.2024, 17:34

Türkiye kamikaze İHA ailesinde ürün yelpazesini genişletiyor. STM firmasının geliştirdiği döner kanat kamikaze drone Kargu'dan sonra şimdi de sabit kanat Alpagu envantere girmeye hazırlanıyor. 

Savunma Sanayii Başkanlığı, yapay zekalı Alpagu'ya ilişkin test görüntülerini paylaştı. Cephe hattında bir askeri personel tarafından fırlatıldıktan sonra hedefi takip ederek belirli bir mesafeye dek yaklaştıktan sonra patlama prensibiyle çalışan 'uçar bomba', Mehmetçiğin elini daha da güçlendirecek.

Düşman unsurların bulunduğu bölgeye doğru otonom halde uçabilen ve hafızasına girilen özelliklere sahip hedefleri teşhis ettikten sonra onları imha etme yeteneğiyle donatılmış Kargu ile benzer şekilde çalışan Alpagu, kamikaze drone teknolojisine yeni bir soluk getirecek. 

STM firması, 'uçar imha timi' şeklinde tasarladığı 3 ürünü yakında aynı anda çalışır hale getirmeyi hedefliyor. Bunlar Kargu, Alpagu ve Togan. 

Cephe hattında havalanacak onlarca Kargu ve Alpagu'yu gelişmiş yapay zekasıyla Togan adlı döner kanat İHA'nın yönetmesi ve kamikaze araçlara hedef teşhis, takip, imha gibi komutları otonom şekilde iletebilmesi sağlanacak. 



BİLİM KURGU GİBİ... AMA DEĞİL
STM eski Genel Müdürü Davut Yılmaz, görev yaptığı dönemde bu araçların çalışma prensibine ilişkin şu bilgileri vermişti: "Gözcü aracımız ‘Togan’, sadece bir keşif drone’u değil otonom keşif yapan bir araç olacak. Çok sofistike çalışacaklar. Şöyle bir senaryo düşünün: Birlik ilerliyor yolda, Togan gözcülük yapıyor. Hareketli veya sabit bir hedef algıladığında otomatik olarak tespit edip bilgi veriyor kamikazelere. Togan’ın tespiti üzerine operatör kamikazelere emir veriyor ve Togan’dan aldığı bilgilerle hedefe gidip kendini yok ediyor. Amacımız bunların özelliklerini güçlendirip sürü zekasını eklemek. Tamamen otonom çalışmalarını sağlamak. Örneğin 10 tane gözcü Togan’ı sahaya saldığınızda, yerden hiçbir şekilde müdahale olmaksızın onlar kendi aralarında görev paylaşımı yapacaklar. Biri diyecek ki ‘sen birliği gözle’, diğeri diyecek ki ‘ben soldaki dağlara bakıyorum’, öbürü ‘yola bakıyorum’, diğeri ‘arkayı kolluyorum’. Bunlar olurken bir yandan da Togan potansiyel tehdit gördüğünde Alpagu’ya ya da Kargu’ya haber verecek, onlar da gidip kendini ve dolayısıyla hedefi yok edecek. Bunlar kulağa bilim kurgu gibi geliyor ama aslında değil.”

LİBYA CEPHESİNDE KULLANILMIŞTI
Belirlenmiş hedeflere yönelen Alpagu ile Kargu drone'ları, havadan dalışa geçerek büyük bir hıza ulaşıyor. Alpagu 140, Kargu ise 120 km hızla yaklaştığı hedefin yalnızca 8 metre üzerinde patlayarak 20 metrekarelik alandaki her şeyi imha ediyor. PKK'ya karşı mücadele eden Mehmetçiğin mağaralara gizlenmiş teröristlere karşı bu cihazları kullanma olasılığı yüksek. Bunun yanında açık alanda konvoy halinde giden terör grupları da 'havada sürü halinde süzülen' akıllı drone'ların hedefi olacak. Kargu, 2019'da darbeci Hafter güçlerine karşı Libya'da kullanılmış ve otonom zekasıyla hedef imha yeteneği Birleşmiş Milletler raporuna konu olmuştu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading