KARGU, ALPAGU, TOGAN'ın Güney Asya'da üretimi için yol açıldı: STM çarpıcı gelişmeyi duyurdu

Gemi inşa projeleriyle Malezya'da ayak izlerini artıran STM, bu ülkeye kritik bir teknoloji daha kazandırma yolunda ilk adımı attı. KARGU, ALPAGU ve TOGAN'ın üreticisi dev firma, taktik mini İHA'ların Malezya ile ortak üretimi konusunda iyi niyet anlaşmasına LIMA fuarında imza attı.
Küresel ölçekte üst düzey teknolojileri Malezya'ya kazandırma misyonuyla çalışan G7 Aerospace şirketi, taktik mini insansız hava araçlarının üretimi konusunda önemli bir adım attı.
TUSAŞ, ASELSAN ve HAVELSAN'la ortak projeleri bulunan Malezyalı şirket, iş ortakları arasına Türk savunma devi STM'yi de ekledi. G7 Aerospace firması, LIMA-2025 fuarı sırasında STM ile mini İHA'ların ortak üretimine dair iyi niyet anlaşması imzalandı.
Savaş gemisi tasarım ve inşası ile kamikaze dronlar konusunda Türkiye'nin önde gelen firması STM, çarpıcı gelişmeyi sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:
"Malezya’nın önemli askeri havacılık şirketlerinden G7 Aerospace ile Taktik Mini İHA Sistemlerimizin Malezya’da ortak üretimine yönelik LIMA Fuarı'nda iyi niyet anlaşmasına imza attık."
Güleryüz daha sonra, iyi niyet anlaşmasına ilişkin bir duyuru yayınladı. STM Genel Müdürü, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Mini İHA sistemlerimiz, 8 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başarıyla kullanılıyor. Terörle mücadele, sınır ötesi harekat ve özel operasyonlarda kendisini gerçek harp ortamlarında başarıyla kanıtlayan KARGU, TOGAN, BOYGA gibi ürünlerimizi bugüne kadar toplamda 3 farklı kıtada 10’dan fazla ülkeye ihraç ettik.
STM’nin İHA sistemleri konusundaki uzmanlığını küresel ölçekte yaygınlaştıracak bu iyi niyet anlaşması, Malezya ile Türkiye arasındaki savunma ve güvenlik iş birliğini daha da güçlendirecek.
Denizcilik alanında önemli bir çözüm ortağı olduğumuz Malezya Ordusu’na taktik İHA teknolojilerinde de mühendislik desteği sunarak, savunma kapasitelerini ve ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Global ölçekte stratejik iş birliklerimizi genişleterek Türk savunma sanayiinin gücünü artırmaya devam edeceğiz."
Anlaşmayla birlikte STM tasarımı mini İHA sistemlerinin Malezya'da ortak üretilmesi için yol haritası oluşturulacak. Önümüzdeki dönemde nihaî anlaşmaya varılması halinde STM'nin 10'dan fazla ülkeye ihracatını gerçekleştirdiği vurucu İHA KARGU bu ülkede üretilecek.
Malezya'da Türkiye desteğiyle seri üretilmesi muhtemel platformlar arasında, dolanan mühimmat ALPAGU ve gözcü İHA TOGAN da bulunuyor. STM-G7 Aerospace anlaşmasıyla birlikte Malezya, Rusya-Ukrayna savaşının bir numaralı unsuru haline gelmiş dronlar konusunda yoluna Türkiye ile devam edeceğinin sinyalini verdi.
STM anti-personel harp başlığı taşıyan vurucu İHA KARGU'ya zırh delici mühimmat eklendiğini duyurmuş, bu yeni ürünün bir ülkeye ihraç edildiğini açıklamıştı.
Taktik İHA sistemlerinin yanında FPV dron üretimine de yönelen şirket, elektronik harp saldırılarına dayanıklı 'KARGU FPV'nin tanıtımını ise geçtiğimiz günlerde yaptı.
STM'NİN SAVAŞ GEMİLERİ MALEZYA'YA GÜÇ VERİYOR
Mini İHA ve dron üretimi için imzalanan iyi niyet anlaşması STM'nin Malezya'daki ayak izlerini artırdı. STM, Malezya Kraliyet Donanması'nın açtığı Kıyı Devriye Gemisi (Littoral Mission Ship-LMS Batch-2) ihalesini kazanmış ve 99,5 metre uzunluğunda 3 adet korvet üretimi için Aralık 2024'te ilk sac kesimlerini yapmıştı.
3 geminin 2026 yılında seyir testlerine başlaması ve 2027'de teslim edilmesi hedefleniyor.
LIMA-2025 fuarına katılan STM yeni bir adım daha atarak Malezya'nın ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanmış Çok Maksatlı Destek Gemisini (MRSS) ilk kez tanıttı. Tasarımıyla göz dolduran 153 metrelik gemide 14 tank, 9 amfibi araç, 500 komando ve 2 helikopterin aynı anda konuşlanabiliyor.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, yeni tasarım gemiye ilişkin yayınladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Güleryüz, ilgi çekici gemiye dair sosyal medya hesabında ise şu satırları paylaştı:
"Türkiye’nin denizlerdeki mühendislik gücü olarak, tasarım kabiliyetlerimizin bir yansıması olan Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tanıtımını Malezya’da gerçekleştirdik.
Malezya Deniz Kuvvetlerinin harekât ihtiyaçlarını dikkate alarak özgün olarak tasarladığımız MRSS yenilikçi dizaynı ile çok yönlü şekilde yanıt verebilecek."
Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) üretimi konusunda STM'nin Malezya ile bir anlaşma yapması muhtemel görünüyor. Güleryüz aynı zamanda 20 Mayıs 2025 tarihinde Malezya'nın köklü tersanesi Lumut Naval Shipyard (LUNAS) ile deniz projelerinde işbirliği için mutabakat muhtırasına imza attıklarını kaydetti.
TRHABER
