Kamizake dron timi cephe hattına böyle taşınıyor: 6 tanesi T10'un üzerinde! Hedef menzil 1000 kilometre...

Kamizake dron timi cephe hattına böyle taşınıyor: 6 tanesi T10'un üzerinde! Hedef menzil 1000 kilometre...

Bomba yüklü mini dronların batarya ve menzil kapasitesi sınırlı olduğu için Ukraynalılar yeni bir çözüm geliştirdi. Dovbush T10 adlı taşıyıcı İHA, beraberinde 6 adet FPV dronla havalanıp cephe hattına gizlice intikal ediyor ve kollarında takılı kamikaze araçları hedef bölgeye bırakıyor. 

Cephe hattında kullandığı kamikaze dronlarla Rus ordusuna büyük zararlar veren Ukrayna, bombalı hava araçlarının menzilini artırmak için çarpıcı bir adım attı. FPV (first person view) dronlar, taşıyıcı platform olarak kullanılan daha büyük bir İHA'ya yükleniyor. 

'Serhii Flash' takma adıyla tanınan Ukraynalı savunma uzmanı Serhii Beskretnov'un paylaştığı bir görüntü, Dovbush T10 adlı bir İHA'nın 6 adet mini dronu taşıyacak şekilde modifiye edildiğini gözler önüne serdi. 

Taşıyıcı gemi görevini üstlenen T10, bombalı küçük dronları hedef bölgeye geldiğinde serbest bırakıyor ve mini dronlar o bölgede operasyon yürütüyor.

Böylece FPV dronlar bataryada enerji tükenmesi sorunu yaşamadan uzun mesafedeki hedeflere sorunsuz şekilde sevk edilmiş oluyor. 

Ülke genelinde atölyeler kurarak imâlat seferberliği başlatan Ukrayna, 2025 yılı itibariyle 2 ilâ 3 milyon arasında dron üretmeyi hedefliyor. 

Mini dronların taşıdığı bataryanın kısıtlı mesafede uçuşlara izin vermesi nedeniyle taşıyıcı platform taktiğine yönelen Ukrayna'nın, Rus geri hatlarına önümüzdeki dönemde Dovbush T10'la intikal etmesi bekleniyor. 

Daha önce keşif platformu olarak kullanılan Dovbush T10, son paylaşılan görüntüde, beraberinde 6 adet FPV dronla birlikte görülüyor. 

INS KULLANAN T10'UN MENZİLİ ŞİMDİLİK 40 KM

Kiev medyasına göre Dovbush T10'un 40 kilometre menzile uçma kabiliyeti bulunuyor.

Rus elektronik harp sistemlerine karşı dayanıklı olmasını sağlayan yazılımla teçhiz edilmiş T10, hem GPS/GLONASS tabanlı navigasyon hem de ataletsel seyrüsefer sistemi (INS) kullanıyor. 

Düşük gürültülü elektrik motoru ve düşük görünürlük özellikli malzemelerle üretilmiş bu aracın, tespit edilmeksizin düşman hatları gerisine kolayca uçabildiği belirtiliyor. 

Taşıyıcı platform görevindeki T10, keşif/istihbarat faaliyeti sırasında şimdiye dek kızılötesi görüş sistemi ve diğer sensörleriyle yer operatörlerine gerçek zamanlı görüntü aktarıyordu. T10'un aynı zamanda hedef analizi ve otomatik tanımlamayı kolaylaştıran yapay zeka (AI) yazılımıyla donatıldığı söyleniyor. 

BU ARAÇTAN GÜNDE 10 ADET ÜRETİYORLAR

T10'un taşıdığı patlayıcı yüklü FPV dronlar ise zırh delici, termobarik ya da termit içeren bir dizi harp başlığıyla donatılabiliyor. 

Cephe hattına mini dronları götüren Dovbush T10, bir iletişim rölesi platformu görevi de görüyor. Bu durum elektronik saldırı altındaki FPV dronların sağlıklı görev yapabilme süresini artırıyor. 

'Taşıyıcı gemi' Dovbush'un seri üretimi Aralık 2022'de başladı. Monobank'ın kurucu ortağı Volodimir Yatsenko'nun sağladığı fonla başlayan imalat, Kasım 2024 itibariyle günlük 10 adet olarak gerçekleşiyor. 

Ukraynalı mühendisler önümüzdeki süreçte Dovbush T10'u havadan karaya mini akıllı mühimmatla teçhiz etmeyi hedefliyor. Ayrıca bu aracın menzilinin 1000 kilometre gibi çarpıcı bir değere ulaştırılması da hedefler arasında bulunuyor.