Yandex Metrica

Kamikaze dronlar için ekip kuruldu: Devre kartlarını ve kritik çipleri kim gönderiyor?

Kamikaze dronlar için ekip kuruldu: Devre kartlarını ve kritik çipleri kim gönderiyor?

Ukrayna altyapısına büyük zarar veren İran yapımı kamikaze dronların ABD sayesinde uçtuğu ortaya çıkmıştı. Dronlarda bulunan Amerikan menşeili elektronik devre kartları ve çiplerin yasaklanması için Joe Biden'ın sonunda harekete geçtiği iddia ediliyor.

Savunma

24.04.2024, 16:21

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, 2023 yılının ilk gününde Rusya'nın ağır bombardımanıyla karşılaştıklarını, bu sırada pek çok noktayı hedef alan İran yapımı dronlardan 45'ini düşürmeyi başardıklarını söyledi. 

İran'ın Rus ordusuna verdiği Şahid-136 adlı kamikaze dronların başarılı biçimde vurulmasından ötürü Zelenski, bir görüntülü mesaj yayınlayarak hava savunma personelini tebrik etti. 

İran üretimi çeşitli tipte dronların birçoğunda Amerikan, Alman ve İsrail ürünleri bulunmuştu. Şahid-136 kamikaze dronu oluşturan parçaların yarıya yakınını Amerikan menşeili ürünler oluşturuyor. Bu araçların uçmasını sağlayan en önemli unsur ise elektronik devre kartları... Sözkonusu parçaların Amerikan üretimi olduğu kesin bir şekilde biliniyor. 

Beyaz Saray yönetimi, aylardır devam eden İran-Rusya kaynaklı dron saldırıları konusunda adım atmaya karar verdi ve İran'a dron parçası tedariğinin kesilmesi için harekete geçti. 

Uluslararası savunma sitesi AsianTimes'ta yayınlanan habere göre Joe Biden geç de olsa bir çaba gösterdi ve ABD üretimi devre kartları sevkiyatının önlenmesi görevini yürütecek bir ekip oluşturdu. 

Rus ordusunun Şahid-136 adlı dronla saldırı anlarından biri...

İddiaya göre ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrailli meslekdaşlarıyla bir telekonferans oturumu düzenledi ve İran'ın teknolojik ürün satın alma ağını ifşa etmek için Tel Aviv'den yardım istedi. 

Joe Biden'ın oluşturduğu ekibin İran'ın kullandığı devre kartlarını ülkede hangi şirketin yaptığı ve Tahran'a kaç adet bileşenin gönderildiğini bulması bekleniyor. ABD istihbaratının da bunu bulmak için çalıştığı ileri sürülüyor. 

İran dronları çoğunlukla hava savunma sistemleri tarafından vuruluyor olmasına rağmen yine de şimdiye dek Ukrayna enerji altyapısına büyük zarar verdi. Bu uçar bombalar çok sayıda sivilin de ölümüne yol açtı. 

Amerikan medyasının zaman zaman İran dronlarından övgüyle bahsetmesi dikkat çekerken, bu araçlarda ABD parçaları kullanıldığı gerçeği ortaya çıkmasına rağmen Beyaz Saray aylardır bunu önlemek için herhangi bir adım atmamıştı. 

Sonunda harekete geçen Washington'un Tel Aviv'den beklentilerinden birinin İran merkezli dron üretim tesislerinin vurulması olduğu iddia ediliyor. Ancak Joe Biden yönetiminin Tahran'ı cezalandırma konusunda ne kadar istekli olacağı büyük bir soru işareti. 

Rusya'nın özellikle yaz aylarında yoğun olarak üretip kullandığı Orlan-10 adlı İHA'larda da 7 ayrı ülkenin kritik ürünleri bulunmuş, ambargo altında olmasına rağmen Rusya'ya Amerikan menşeili İHA bileşenleri ihraç edildiği ortaya çıkmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading