Kamikaze dron Sibirya'da böyle kalktı böyle vurdu: Dünyanın konuştuğu operasyondan yeni görüntüler (Örümcek Ağı Operasyonu nedir?)
Ukrayna istihbaratı, dünyayı şaşkına çeviren Örümcek Ağı Harekâtı'ndan yeni görüntü yayınladı. Sibirya'daki Belaya Hava Üssü kenarına park edilmiş aracın konteynerinden havalanan bomba yüklü dron, ortalığın nasıl cehenneme çevrildiğini saniye saniye görüntüledi. Ukrayna dronu daha sonra Tu-22M3 bombardıman uçaklarından birini havaya uçurarak son görevini yapıyor. Benzer bir saldırıya ABD'nin hazır olmadığını söyleyen savunma analisti Bill Cole, "Küçük yatırım, büyük yıkım: İşte asimetrik savaş" şeklinde tanımladığı operasyona ilişkin çarpıcı bir makale kaleme aldı.
Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), 1 Haziran'da tüm dünyanın şaşkınlıkla izlediği Örümcek Ağı operasyonundan yeni görüntü yayınladı.
Rusya'nın 4 büyük hava üssünde konuşlu bombardıman uçaklarını hedef alan kamikaze dron saldırıları Sibirya'nın Belaya Üssü'nde de Tu-22M3 stratejik bombardıman uçaklarının imhasıyla sonuçlanmıştı.
Yayınlanan yeni görüntülerde, hava üssü yakınlarına park edilmiş bir aracın konteynerinden havalanan dronun baştan sona uçuş süreci gözler önüne serildi.
Sibirya bölgesinde Rusya'nın Irkutsk oblastına bağlı Belaya Askerî Havaalanında bulunan bombardıman uçakları, konteynerden havalandıktan sonra birkaç dakika içerisinde hedef piste ulaşan dronların saldırısıyla alevler içerisinde kaldı.
Bomba yüklü dronların rahatça havalanması amacıyla içerisi bölmelere ayrılmış konteynerler, 1 Haziran günü Rus havacılığına olduğu kadar dünyaya da gerçek bir şok yaşattı.
Savaş konseptinde paradigma değişimine yol açan saldırı, her biri yaklaşık 400 dolarlık dronların Rusya'ya toplamda 2 milyar doları aşkın zarar verebildiğini ortaya koydu.
Son yayınlanan görüntülerde konteynerden havalanan bomba yüklü dron, bir süre uçtuktan sonra Belaya Üssü'ne ulaşıyor ve alevler içindeki uçakları havadan kaydettikten sonra orada henüz zarar görmemiş Tu-22M3 uçaklarından birine yavaşça yaklaşarak kendini patlatıyor.
Sibirya güneydoğusundaki Belaya Hava Üssü, Ukrayna'ya 4000 kilometreden fazla bir mesafede bulunuyor.
Bu ölçekteki bir mesafeye sabit kanatlı kamikaze İHA'ların bile fark edilmeden ulaşabilmesi neredeyse imkânsız görüldüğünden, Ukrayna istihbaratı farklı bir yöntem benimseyerek bomba yüklü dronları özel hazırlanmış konteynerlere yüklemiş ve bunları hava üslerinin kenarına kadar taşımıştı. Örümcek Ağı için düğmeye 1 Haziran günü basıldı ve operasyon bir anda dünyanın gündemine oturdu.
KÜÇÜK YATIRIM, BÜYÜK YIKIM: İŞTE ASİMETRİK SAVAŞ
Ukrayna'nın son derece sofistike operasyonu savaş jetleri, stratejik bombardıman uçakları ve havadan erken ihbar uçaklarını hangarda değil üzeri açık pistte tutan tüm ülkeleri tedirgin etmeye yetti.
Kiev yönetimi Örümcek Ağı sırasında 40'dan fazla uçağın imha edildiğini ileri sürerken, bu ölçekteki bir dron saldırısına ABD üslerinin bile hazırlıksız olduğu yönündeki analizlerde son bir haftadır adeta patlama yaşandı.
Bu yöndeki dikkat çekici yorumlardan birine Amerikalı siyasî-askerî analist Bill Cole imza attı. Ukrayna merkezli Kiev Post'ta yayınlanan makalesine Cole, "Örümcek Ağı Harekâtı savaşın geleceğidir ve Amerika buna hazır değil" başlığını koydu.
"Ukrayna 21. yüzyılın en önemli askeri operasyonlarından birini gerçekleştirdi ve çoğu kişi bunu pek fark etmedi. Kaynaklarının sadece bir kısmıyla, ucuz, tek kullanımlık dronlar uçuran Ukrayna, bu operasyonla Rus ordusuna milyarlarca dolarlık zarar verdi" ifadelerini kullanan Cole, şu yorumda bulundu:
"Savaş uçakları, bombardıman uçakları, hava savunma sistemleri, hepsi de düşük maliyetli, yüksek etkili silahlarla yok edildi. Bu sadece bir yenilik değil, bir devrim... Dron savaşı burada, Washington'ın kabul etmeye istekli göründüğünden daha hızlı bir şekilde savaş alanını yeniden şekillendiriyor.
ABD'nin tehlikeli bir kör noktası var; Ukrayna gerçek zamanlı olarak yeniliklere uyum sağlarken ABD politikacıları modası geçmiş savaş modellerine takılıp kalmış durumda.
Beyaz Saray ve Pentagon, Ukrayna'ya sadece tedarik sağlamakla kalmayıp Kiev'in stratejisinden ders çıkarmalıdır. Fakat bunu yapmakta tereddüt ediyorlar.
Ukrayna'nın eylemleri gelecekteki savaşlar için bir laboratuvar niteliğindedir. Bir Rus tankını etkisiz hale getiren her FPV dron, milyar dolarlık bir savaş gemisini batıran her kamikaze insansız deniz aracı, son teknoloji hava savunma sistemini alt eden her sürü mühimmat bunların kanıtıdır.
Küçük yatırım, büyük yıkım. İşte bunun adı asimetrik savaş. Ancak Örümcek Ağı yalnızca cephe hattı için bir ders değil, aynı zamanda iç cephe için de uyarı. Ukraynalıların kullandığı 117 adet dron, milyarlarca dolar değerindeki Rus uçaklarını yok etti.
Şimdi 50 milyon veya 100 milyon dolarla neler yapılabileceğini bir hayal edin. Bu ölçekte paralara düşman rejimler veya terör örgütleri rahatlıkla ulaşabilir. Bu tür bir hava akını her yerden gelebilir."
ÇİN BALONUNDA PATLAMAYA HAZIR DRONLAR BULUNSAYDI?
"ABD kıyılarında koordineli bir sürü saldırısında binlerce FPV dron fırlatan Çin yük gemisini hayal edin yahut Ocak 2023'te Amerikan hava sahası üzerindeki Çin gözetleme balonunu düşünün. Ya o balon, örümcek sürüsü gibi patlamaya hazır dronlarla dolu olsaydı?
Örümcek Ağı Harekâtı geleneksel savaşın maliyetinin çok daha altında, savunmaya hazır olmadığımız şekillerde felaket boyutunda hasar oluşturulabileceğini gösteriyor. Örümcek Ağı, dron savaşının geleneksel mesafeleri ve savunmaları ortadan kaldırdığının kanıtıdır; yıkımı demokratikleştirmiştir.
Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore bu teknolojiyi öğreniyor, uyum sağlıyor, biz ise sağlayamıyoruz. Fakat bir fırsat var. ABD ile Ukrayna arasında halihazırda var olan ekonomik ortaklık, yalnızca mali yardımla değil, aynı zamanda dron teknolojisi, savaş alanı inovasyonu ve yapay zekanın hızlı entegrasyonu etrafında odaklanmış, stratejik bir ittifakla genişletilebilir.
İnsansız hava araçlarıyla savaş isteğe bağlı değildir. Kaçınılmazdır. Örümcek Ağı Harekâtı geleceğin sadece dışarıda değil, potansiyel olarak burada, içeride nasıl göründüğünü de gösterdi. Şimdiki tek soru, Amerika'nın bu ânı yakalayıp yakalayamayacağı ya da yarının savaşlarıyla dünün savunmalarıyla yüzleşen genç Amerikan askerlerinin bunun bedelini hayatlarıyla ödeyip ödemeyeceğidir.
İnsansız hava aracı savaşı sınırsızdır. Onu görmezden gelmenin tehlikesi de öyle."
Cihat Yaycı:
▪️Türkiye'den yaklaşık 22 kat büyük Rusya'da nüfus 140 milyon civarında.
▪️Yani o kadar az nüfusla 22 kat daha büyük bir devleti yönetiyorsunuz.
▪️Rusya çeşitli etnik grupları güçlü istihbaratı sayesinde bir arada tutuyor. Eski adıyla KGB, yeni adıyla FSB...… pic.twitter.com/48WBsccJME — TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) June 5, 2025
TRHABER
