Yandex Metrica

Sitede Ara

Kale Grubu, Milli Muharip Uçak motorunu Rolls-Royce ile birlikte üretecek

Kale Grubu, Milli Muharip Uçak motorunu Rolls-Royce ile birlikte üretecek

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in ön bilgi verdiği MMU motorunda detaylar belli oldu: İngiliz Rolls-Royce, Türkiye'de Kale Grubu ile birlikte üretim yapacak.

Savunma

31.03.2024, 03:51

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak'ta (MMU) kullanılacak motor için TRMotor şirketinin projesi haricinde 3 farklı alternatifin bulunduğunu belirtmiş, bunlardan birinin İngiliz teknoloji devi Rolls-Royce tarafından üretilecek motor olduğunu belirtmişti. 

İngiliz şirketin MMU motorunu Türkiye'de Kale Grubu ile birlikte tasarlayıp üreteceği öğrenildi. SavunmaSanayist.com sitesinden Anıl Şahin'in aldığı bilgiye göre Kale Grubu ile Rolls-Royce ortaklığında kurulan TAEC şirketi, MMU'da kullanılacak özgün motoru geliştirecek. 

Kale Grubu özellikle seyir füzelerinin motoru konusunda Türkiye'ye önemli bir yetenek kazandırmış durumda. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılan KTJ3200 serisi motorlar geçtiğimiz yıl seri üretime alınmıştı. Savunma Sanayii Başkanlığı, KTJ3200 sonrası Kale Grubu ile bir sözleşme daha imzalamış ve milli seyir füzesi Gezgin'de kullanılacağı ileri sürülen motorun geliştirilmesi için ARAT Projesi'ni başlatmıştı. 

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

İSMAİL DEMİR DETAY VERMEMİŞTİ

Türkiye'ye turbofan motorlar konusunda stratejik kazanımlar getirecek proje MMU'nun motor konusunda alternatiflerini de çoğaltmış olacak. 

Geçtiğimiz günlerde CNNTürk yayınına konuk olan Prof. Dr. İsmail Demir, MMU'nun ilk prototiplerinde ABD'li General Electric firmasının ürettiği F110 motorunun kullanılacağını hatırlatarak alternatif motor seçeneği olarak Rolls-Royce firmasıyla işbirliğine işaret etmiş ve yürütülen müzakerelerin sonuç verdiğini şu sözlerle bildirmişti:

"Milli motor için Rolls-Royce firmasıyla bir çalışma ihtimalimiz vardı. Burada bazı endişelerimiz vardı, gerçekleştirdiğimiz toplantılar sonucunda bu endişeleri giderdik. Çalışmalar başladı." 

18 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkarılacak ve 2025 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirecek Milli Muharip Uçak için motor geliştirme projeleri arasında Kale-Rolls Royce ortaklığı dışında TRMotor şirketinin yürüttüğü proje de bulunuyor. 

Savunma Sanayii Başkanı Demir, bu iki projenin dışında ABD'li General Electric üretimi F110 motorunu hatırlatmış, tüm bunların yanında başka bir tedarikçi daha bulunduğunu da kaydetmiş ancak detay vermemişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

1

0

0

0

0


Loading