KAAN'ın ortağı Endonezya, Rafale siparişini iptal etmeyi tartışıyor: Doğru taktik ve iyi pilot olmazsa...

Pakistan ile Hindistan arasındaki 4 günlük savaş, Fransız Rafale uçaklarına küresel ölçekte darbe vurdu. Bu uçaklardan 42 tane satın almak için 2022 yılında 8,1 milyar dolarlık sözleşmeye imza atan Endonezya, Pakistan'ın 3 adet Rafale'yi düşürmesinin ardından şimdi bu uçakların operasyonel güvenilirliğini sorguluyor.
Pakistan Hava Kuvvetleri'nin Hindistan'a ait 3 adet Rafale uçağını düşürmesi, bu jetleri satın almak için Fransa'ya yüklü miktarda sipariş vermiş Endonezya'da telaşa neden oldu. Endonezya Savunma Bakanlığı, 7-11 Mayıs tarihleri arasında cereyan eden Pakistan-Hindistan hava muharebelerini mercek altına aldı.
Yeni Delhi henüz resmî olarak kabul etmese de Pakistan'ın J-10C uçaklarından ateşlenen Çin yapımı PL-15 hava-hava füzeleriyle 3 adet Rafale uçağını düşürdüğü yönünde yaygın bir kanaat hakim.
Fransa'dan 42 adet uçak almak için 2022 yılında sözleşme imzalayan Cakarta yönetimi, mevcut tablo doğrultusunda Rafale jetlerinin güvenilirliğini sorgulamaya başladı. Sipariş iptaline yönelik seçenekler tartışılmaya başlandı. Ancak yetkililer şu aşamada oldukça temkinli mesajlar veriyor.
Endonezya Temsilciler Meclisi'nde Savunma ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Dave Laksono, ülke basınına yaptığı açıklamada, tek bir çatışmaya bakılarak Rafale hakkında hüküm verilemeyeceğini savundu.
"Çatışma bölgelerindeki doğrulanmamış iddialar, belirli bir silah sisteminin etkinliğini veya başarısızlığını değerlendirmek için tek başına temel olarak kullanılamaz" diyen Laksono, en üst düzey uçakların bile belirli muharebe koşulları nedeniyle savunmasız durumda kalabileceğine dikkat çekti.
Laksono, "F-16, F/A-18 ve F-22 gibi en gelişmiş jetler bile belirli taktik koşullar nedeniyle vurulma veya düşme olayları yaşadı. Bu nedenle Rafale'nin performansı henüz tam olarak doğrulanmamış tek bir olayla ölçülemez" dedi.
Bununla birlikte Laksono, muharebe sırasında 3 adet Rafale'nin Pakistan tarafından düşürüldüğü yönündeki yaygın raporların, Fransız jetlerin operasyonel etkinliğini yeniden masaya yatırmak için 'meşrû ve yapıcı gerekçeler sağladığını' kabul etti.
ENDONEZYA SİPARİŞİN BİR KISMINDAN VAZGEÇECEK Mİ?
Son yıllarda Hindistan'dan Mısır'a, BAE'den Hırvatistan'a dek geniş bir popülariteye sahip Rafale jetleri, Pakistan'ın Çin füzeleriyle vurduğu darbe sonrası küresel ölçekte büyük yara aldı.
Uçağın üreticisi Dassault Aviation hisseleri, savaşı takip eden günlerde hızlı biçimde düşerken, Çin'in J-10C uçağıyla PL-15 füzelerini üreten şirketler ise hızlı biçimde değer kazandı.
42 Rafale için 8,1 milyar dolar değerinde sözleşme imzalayan Endonezya, ilk 6 adet Rafale'yi 2026 yılında teslim alacak. Uçakların güvenilirliği konusunda oluşan şüpheler 'sipariş iptali'ne yol açarsa Endonezya'nın 42 uçaktan kaçını almaktan vazgeçeceği sorusu henüz belirsizliğini koruyor.
Güney Koreli KF-21 jet projesinin ortağı Endonezya aynı zamanda Millî Muharip Uçak KAAN üretimine katılma niyetini resmî olarak açıklamıştı.
DOĞRU TAKTİK VE İYİ EĞİTİM OLMAZSA DÜNYANIN EN İYİ UÇAĞI BİLE İŞE YARAMIYOR
Savaş sırasında 3 adet Rafale'nin uzak mesafeden vurulup düşürüldüğü iddiasını Hindistan ne doğruladı ne de yalanladı. Ancak muharebe bölgesinden gelen görsel kanıtlar Rafale'nin motor enkazı ve kuyruğuna dair önemli işaretler sunuyor.
Hint Hava Mareşali AK Bharti, "Bir savaştayız. Çatışmalarda kayıplar olabilir" demiş, bu açıklama Rafale uçaklarının düşürülmesine kısmî doğrulama olarak yorumlanmıştı.
Hindistan Hava Kuvvetleri, 2016 yılında imzalanan 8,8 milyar dolarlık sözleşme karşılığında Fransa'dan 36 adet Rafale satın almış ve Hava Kuvetleri'ni bu uçaklarla teçhiz etmişti.
Yeni Delhi 2025 yılında ise INS Vikrant uçak gemisinde kullanmak üzere Fransa'ya 7,4 milyar dolarlık ek Rafale siparişi vermiş, 22'si tek kişilik, 4'ü ise çift kişilik olmak üzere 26 adet uçağın satın alınacağını açıklamıştı.
Bu sözleşme, Rafale jetlerinin deniz versiyonunda (Rafale Marine) ilk ihracat anlamına geliyor. Ancak 4,5. nesil olarak gösterilen bu uçağın Pakistan tarafından havada 'sinek gibi avlanması' Fransız uçağın popülaritesine ağır bir darbe vurdu.
Öte yandan Pakistan Hava Kuvvetleri Sözcüsü Aurangzeb Ahmed'in mevcut tabloya rağmen Rafale'nin 'kötü uçaklar olmadığını' söylemesi, dünyanın en gelişmiş uçaklarının bile doğru muharebe taktikleri kullanıldığında düşürülebileceği gerçeğini ortaya koydu.
Savaşın ardından düzenlediği basın brifinginde Ahmed, "Onu düşürmemiz Rafale'nin kötü bir uçak olduğu anlamına gelmiyor. Rafale iyi kullanıldığında eşit derecede güçlü bir uçaktır" demişti.
Onun bu sözleri, en gelişmiş uçakların eğer yüksek becerili, iyi eğitimli pilotun olmaması ve sağlam taktik doktrinin etkili bir şekilde uygulanmaması halinde bu yeteneğin savaş meydanında bir değerinin olmadığını vurgulaması bakımından önemli görülüyor.
4 günlük savaşta Hindistan Hava Kuvvetleri'nin uğradığı itibar kaybı, Fransız Rafale'den daha fazla oldu. Pakistanlı general Ahmed, hava muharebesini "6-0 kazandıklarını" açıklamıştı. Savaş sırasında Pakistan, Hindistan'a ait 3 adet Rafale ile bir Su-30MKI, bir MiG-21 ve bir tane de Heron İHA'yı düşürdü.
Pakistan Hava Kuvvetleri Sözcüsü Aurangzeb Ahmed:
▪️Hindistan'ın ateşlediği çok sayıda Brahmos füzesini yerli elektronik harp sistemlerimizle farklı rotalara yönlendirdik.
▪️Hatta burada görülüyor; Brahmos'ların bazısı yön değiştirip Afganistan sınırına kadar gitti.
▪️Hava… pic.twitter.com/xRkwDrXK9q — TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) May 11, 2025
TRHABER
