Yandex Metrica

Japonya TB3'ün ardından TB2'ye niyetlendi: Uzakdoğu'da Bayraktar sesleri...

Kısa pistli Izumo sınıfı gemiler için Baykar şirketinden TB3 SİHA alacağı iddia edilen Japonya'nın aynı zamanda çok sayıda TB2 alabileceği belirtiliyor. Tokyo'da Bayraktar testleri yakında başlayacak.

Savunma

12.02.2024, 18:15

Dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden 75 yıl sonra yeniden cepheye dönüyor. Milli gelirinden savunmaya ayırdığı payı önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 2'ye çıkarmaya hazırlanan ve Çin'i çevreleme stratejisi kapsamında ABD'nin yakın müttefiki olan Tokyo yönetimi, 2023'ten itibaren her yıl 50 milyar dolardan fazla parayı silaha yatıracak. 

Bin kilometre menzilli balistik ve seyir füzeleri, 5. nesil savaş uçakları, hava savunma sistemleri, savaş gemileri ve hipersonik mühimmatla envanterini güçlendirme hedefindeki Japonya, çok sayıda insansız hava aracı da satın alacak. 

Japon basın kuruluşları Nikkei ve Asahi'ye göre, ordunun ilgilendiği insansız sistemlerin başında Bayraktar TB2 geliyor. Dünyada en çok kullanılan SİHA olma unvanını elinde bulunduran TB2, Japon ordusunca çeşitli testlere tâbî tutulacak. Japonya'nın aynı zamanda Amerikan MQ-9'u da deneyeceği belirtiliyor. 

Donanmayı da insansız sistemlerle donatma hedefindeki Tokyo'nun, kısa pistli TCG ANADOLU gemisi için tasarlanmış Bayraktar TB3'le de ilgilendiği haberlere yansımıştı. Geçtiğimiz mart ayında Japon Nikkei gazetesine demeç veren Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, şu açıklamayı yapmıştı:

"Çin, çevresindeki birçok Asya ülkesine insansız hava aracı satmaya istekli olmayacak ve biz bu ülkelere daha iyi bir seçenek sunuyoruz. Bu yüzden Baykar'a çok ilgi gösteriyorlar. Bayraktar TB3 Japonya'nın Izumo sınıfı platformları için çok uygun olacak. Japonya mümkün olan en kısa sürede silahlı insansız hava araçları edinmelidir."

Japonya'nın 'mini uçak gemisi' Izumo gemilerinde TB3 kullanılacağına ilişkin en önemli işaret Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'dan geldi. Haluk Bayraktar'ın Nikkei'ye verdiği demeçten birkaç ay sonra Amerikan New Yorker dergisine konuşan Selçuk Bayraktar, gemiden kalkış yapacak TB3'ün satışı konusunda 'bir Doğu Asya ülkesiyle işlemlerin tamamlandığını' duyurmuştu. 

Ordusunu gelişmiş sistemlerle donatma hedefindeki Japonya'nın önümüzdeki dönem Türk SİHA'ları için önemli bir pazar olmasına kesin gözüyle bakılıyor. TCG ANADOLU'ya inecek insansız sistemlerden KIZILELMA'nın da Tokyo'nun takibinde olduğu söyleniyor. 

 

KIZILELMA'nın uçak gemisine inişini gösteren animasyon geçtiğimiz mart ayında Selçuk Bayraktar tarafından paylaşılmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading