Yandex Metrica

Japonya Bayraktar TB2 satın alıp Çin'e karşı erken istihbaratta kullanacak

28 ülkeye ihraç edilen Türk SİHA'sı Bayraktar TB2 yakında Japonya-Çin geriliminin aktörlerinden biri olabilir. Japonlar Çin kaynaklı hava ihlallerinin erken tespiti için çok sayıda TB2 satın almayı planlıyor.

Savunma

20.03.2024, 23:45

Bayraktar TB3 ile ilgilendiği bilinen Japonya, savunma kurgusunda TB2'lere de yer verdi. Semaları sık sık Çin yapımı insansız hava araçları tarafından ihlal edilen Japonlar, deniz üzerinde erken istihbarat sağlamak üzere Bayraktar TB2'leri satın almayı planlıyor. 

Çarpıcı bilgi uluslararası savunma sitesi EurAsianTimes'ta yayınlandı. "Japonya, 2021'de Hava Sahasına 1000'den Fazla İzinsiz Giriş Kaydetti; Şimdi Bayraktar TB2 Gibi SİHA'larla İşgal Girişimlerini Engellemeyi Planlıyor" başlığıyla servis edilen haberde şu ifade kullanıldı: 

"Güvenilir kaynaklara göre Japonya, Türkiye'den Bayraktar TB2 veya ABD'den MQ-9 Reaper satın almayı düşünüyor." 

>

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını Ermenistan'dan kurtardığı İkinci Karabağ Savaşı'nda Türk SİHA'larının etkin rol oynadığına, bu çatışmayla birlikte SİHA'ların temel savaş silahı olarak kullanılmaya başlandığına dikkat çekilen haberde öne çıkan cümleler şöyle: 

İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti İstanbul'a döner getiren Almanlar, Atina'ya Leopard teklifiyle gitti Haberi Görüntüle

OPERASYON MALİYETİ 40 KAT DAHA UCUZ

Çin'in Japon hava sahasına neredeyse rutin olarak girdiğini düşünürsek Tokyo, semalarındaki egemenliğini korumayı düşünmek zorundadır; bu da yabancı bir uçağın herhangi bir tacizini önleyecek adımları atmayı gerektirir. Egemen bir devlet olarak Japonya, hava sahası güvenliğini planlayabilir. 

5 Mart tarihli Nikkei Asia, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin (SDF) Japon hava sahasına yakın yabancı uçakları düşürmek için insanlı savaş uçakları yerine insansız hava araçları göndermeyi düşündüğünü açıkladı. Maliyet açısından, jetlerin savuşturulması için SİHA'ları görevlendirmek 40 kat daha ucuz.

Güvenilir kaynaklara göre Japonya, Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA veya ABD tarafından geliştirilen MQ-9 Reaper satın almayı düşünüyor. Bu türlerin her ikisi de hava tacizinde bulunan uçağın modelini ve özelliklerini tanımlayabilir. Deniz üzerinde Çin kaynaklı SİHA saldırısına ilişkin tehdit yüksekse, o vakit insanlı savaş uçakları gönderilebilir.

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

SARSILMAZ ailesinin yeni ürünü: SAR9 Gen 3... Havada, karada, denizde! Ordunun ihtiyaç duyduğu her yerde SARSILMAZ ailesinin yeni ürünü: SAR9 Gen 3... Havada, karada, denizde!... Haberi Görüntüle

ÇİN AWACS'LARI VURMA TATBİKATI YAPTI

Japonya'nın yılın başında savunma üretimi ve stratejisinde çok yönlü iyileştirmeler açıkladığını unutmamak gerekir. Tokyo yönetimi savunmaya şimdiye dek en büyük bütçeyi ayırdı. 

Nikkei'de yayınlanan uydu fotoğrafları, Çin'in Sincan'da düzenlediği tatbikatla 'AWACS uçağı vurmayı' çalıştığını ortaya koydu. Japonya'nın envanterinde 4 adet Boeing E-767 Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı bulunuyor. 

Çin ordusunun yaklaşımı, düşman güçlerini tek tek yok etmeye çalışmak yerine AWACS gibi uçakları vurarak düşmanın operasyonel kabiliyetini işlevsiz hale getirmek, bozmak ve felç etmek üzere kurulu olabilir.

AWACS'ların imhası füze savunmasını ve hava muharebesini derinden etkileyecektir. 

Japon AWACS uçağı

Japonya, düşman hava savunma menzilinin ötesinden ateşlenebilen uzun menzilli havadan fırlatılan bir seyir füzesi (ACM) edinme niyetini açıklamıştı.

Ayrıca, F-35A avcı uçaklarını Ortak Taarruz Füzesi (JSM) ile donatmayı ve F-15 avcı uçaklarını Uzun Menzilli Gemisavar Füzeleri (LRASM) ve genişletilmiş menzilli Müşterek Havadan Karaya Uzak Füzeler taşıyacak şekilde değiştirmeyi planlıyor.

Bu iki tip füze sırasıyla 500 kilometre ve 1.000 kilometre menzile sahiptir. Füzeler, Doğu ve Güney Çin Denizlerinde gerilim tırmanırken Çin'e karşı saldırı yapabilir.

Ancak AWACS'ın geniş alan radar kapsama alanı olmadan, bu seyir füzeleri yüklü F-35 ve değiştirilmiş F-15'ler, Su-35 ve J-20 gibi Çin hava üstünlüğü savaşçılarına karşı çok daha savunmasız olacaktır.

Çinli savaşçılar, Japonya'nın hava üstünlüğü savaş uçaklarını seyir füzesi taşıyan F-35A'lardan ve değiştirilmiş F-15'lerden ayırarak, ikincisini korumasız ve saldırıya karşı savunmasız bırakarak bu saldırı paketlerini kırmaya çalışabilir.

Son tahlilde, Çin'in tehlikeli tasarımları ışığında, Japonya'nın hava sahasının kusursuz güvenliği konusunda endişelenmesi için gerçek bir neden var gibi görünüyor. Çin, Tokyo ile savaş durumunda Japonya'nın hava gücünü felç etmek isteyecektir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading