Yandex Metrica

İşte afet için tasarlanmış uçar baz istasyonu!

İşte afet için tasarlanmış uçar baz istasyonu!

Afet, yangın ve depremler sırasında halkın yaşadığı mobil iletişim sorunu tarihe karışıyor. AKSUNGUR İHA'ya takılacak haberleşme podu Uygar, uçan bir baz istasyonu olarak görev yapacak.

Savunma

23.03.2024, 14:20

Türkiye için her zaman gündemde olan afet, sel, yangın ve depremler sırasında mobil iletişimde yaşanan aksaklıklara pratik bir çözüm geliştirildi. 

ASELSAN'a bağlı ULAK A.Ş. firmasıyla TUSAŞ'ın işbirliğinde geliştirilen 'Uygar' isimli haberleşme podu, yakında milli insansız hava aracı AKSUNGUR'a entegre edilerek göreve başlayacak. 

Deprem ve afetler sırasında Uygar podunu taşıyan AKSUNGUR'un bölgeye yönlendirilmesiyle felaket bölgesinde yaşayan vatandaşlar iletişim problemiyle karşılaşmayacak. 

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, 49 saat havada kalma süresiyle rekor kıran AKSUNGUR'a baz istasyonu da entegre edileceğini açıklamıştı. 

Yıldız, "Yakın zamana kadar bu uçaklarımıza baz istasyonu da entegre edeceğiz. Afet durumlarında, acil ihtiyaçta ve yangın önleme gibi durumlarda yerdeki ekipler AKSUNGUR üzerindeki baz istasyonuyla haberleşebilecek. Bu da ciddi bir hizmet olacak" demişti. 

Halen Orman Genel Müdürlüğü envanterinde bir adet AKSUNGUR İHA bulunuyor. Orman yangınları sırasında önemli görevler ifa eden AKSUNGUR, haberleşme podu Uygar'la teçhiz edildikten sonra çok daha kabiliyetli bir şekilde hizmet sunacak. 

Hava araçları için geliştirilmiş Uygar, IDEF 2021 Savunma Fuarı'nda sergilenen ürünler arasında yer aldı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading