Yandex Metrica
SON DAKİKA
İsrail'in Azerbaycan iddiası tansiyonu yükseltti: İran'dan 'daha hızlı' hipersonik füze!

İsrail'in Azerbaycan iddiası tansiyonu yükseltti: İran'dan 'daha hızlı' hipersonik füze!

Kasım ayında sesin 5 katı hızında füze geliştirdiklerini iddia eden İran, İsrail medyasındaki 'Azerbaycan' haberleri sonrası hipersonik füzenin hızını birdenbire artırdı: "Sesten 8 kat hızlı balistik füze geliştirdik."

Savunma

04.02.2024, 23:21

Azerbaycan, İsrail ve İran üçgeninde tansiyonu yükselten gelişmeler yaşanıyor. Kasım ayında hipersonik balistik füze geliştirdiğini ileri süren İran rejimi, İsrail medyasındaki 'Azerbaycan' haberlerinin ardından gözdağı amaçlı yeni bir iddia ortaya attı. 

Geliştirilen füzenin hızını geçtiğimiz aylarda 'sesin 5 katı' şeklinde duyuran Tahran son mesajında "Ses hızından 8 kat daha süratli hipersonik balistik füze üretiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın geçtiği bilgiye göre İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakırî, ülkesinin hareket halindeki deniz araçlarını imha edebilecek kapasitede füze ürettiğini, geliştirilen hipersonik balistik füzeyle bu yeteneğe sahip 3 ülke arasına girdiklerini savundu. 

Bakırî ayrıca, sesten 8 kat hızlı (8 Mach) olan füzenin menzilini 1500 kilometre olarak duyurdu ve bu mühimmatın İran'a 1000 kilometre yarıçapında güvenlik kalkanı oluşturacağını iddia etti. 

İnsansız hava araçlarını Amerikan menşeili ürünler sayesinde uçuran ve bazı İHA'larında İsrail üretimi optik görüntüleyici aygıtlar kullanan İran'da rejim, sokak protestolarıyla sarsıldığı günlerde 'hipersonik füze' iddiasını kamuoyuna duyurmuştu. 

İran Hava Kuvvetleri'nden general Emirali Hacızade, ülkesinin geliştirdiği füzeyi hiçbir hava savunma sisteminin durduramayacağını iddia ederek "Bu hipersonik balistik füze, hava savunma sistemlerini atlatmak için geliştirildi. Tüm füze savunma sistemlerini aşabilecek. Bunu durdurabilecek bir sistemi geliştirmek bile onlarca yıl alabilir" demişti.

PKK Türk SİHA'larını vurdu mu? İran'dan kamikaze dron aldılar Haberi Görüntüle

FÜZENİN HIZINI ARTIRAN O HABER Mİ?

>

İran'ın bu hızda bir füzeyi geliştirip geliştirmediğine ilişkin henüz net bir kanıt yok. Tahran rejimi sözkonusu mühimmata yönelik test görüntüsü de paylaşmadı. Ancak füze hızını 5 Mach'tan 8 Mach'a çıkaran gelişmenin İsrail merkezli Haaretz gazetesinde yayınlanan haber olduğu sanılıyor. 

Haaretz gazetesi dün yayınladığı haberde, Bakü yönetiminin İran'a yönelik operasyonlarda kullanılması için İsrail'e bir havaalanı tahsis ettiğini ileri sürdü. İran'ı izlemek için MOSSAD'ın ülke güneyinde konuşlanmasına Azerbaycan yönetiminin izin verdiğini ileri süren gazete, ayrıca iki ülke arasında gelişen işbirliğine dikkat çekerek, Bakü'nün İsrail'in bir numaralı petrol tedarikçisi haline geldiğine, bunun karşılığında İsrail'in Azerbaycan'a gelişmiş silah sistemleri sattığına işaret etti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading