Yandex Metrica
SON DAKİKA
İsrail Bayraktar TB3'ü kopyaladı! Uçak gemisinden SİHA ve DİHA kaldıracaklar

İsrail Bayraktar TB3'ü kopyaladı! Uçak gemisinden SİHA ve DİHA kaldıracaklar

Türkiye'nin 'uçak gemisinde SİHA' konseptini ABD'nin ardından İsrail de başarmaya çalışıyor. IAI şirketi Bayraktar TB3 ile DİHA karışımı bir hava aracı tasarladı.

Savunma

23.01.2024, 19:34

Türkiye'nin 'SİHA gemisi' konseptini kopyalayan ülkelerin sayısı çoğalıyor. Baykar şirketinin geliştirmekte olduğu Bayraktar TB3'ün benzerini, ABD'li General Atomics şirketinin ardından İsrailli IAI firması da yapmaya çalışıyor. 

İsrail'de Heron tipi SİHA'ların üreticisi Israel Aerospace Industries-IAI, Bayraktar TB3 ile Bayraktar DİHA'nın karışımı olan bir tasarımla 'uçak gemisinden kalkış yapabilen İHA' imâl etmek istiyor. 

İsrailli şirketin internet sitesinde yayınlanan tasarıma göre firma Bayraktar DİHA tarzında dikey iniş-kalkış yapabilen bir İHA üzerinde çalışıyor.

Kalkış yaptıktan sonra 150 kilometre mesafeden gemiye görüntü aktarabilecek ThunderB-VTOL adlı İsrail İHA'sının önümüzdeki aylarda testlere başlaması planlanıyor. 

ASPİLSAN bataryalar için öyle bir cihaz geliştirdi ki! KANGURU'da yok... Haberi Görüntüle

GENERAL ATOMICS BAYKAR'LA YARIŞIYOR

Türkiye'nin 'uçak gemisinde SİHA planı'ndan esinlenerek böyle bir projeyi bir an önce hayata geçirmek isteyen diğer ülke ise ABD. Havacılık devi General Atomics şirketi, MQ-9B STOL adını verdiği insansız hava aracının animasyon vidyolarını geçtiğimiz mayıs ayında yayınlamış ve "Kısa pistli gemiler için İHA'yı ilk biz yapacağız" iddiasında bulunmuştu. 

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ise "TB3 kısa pistli deniz platformlarına iniş/kalkış kabiliyetine sahip ilk SİHA olacak. Gerçi bir Amerikalı firma, 'kısa pistli gemiler için ilk biz yapacağız' şeklinde açıklama yaptı ama bakalım kim önce yapacak" demişti. 

Bayraktar TB3

Dünyanın en meşhur SİHA'sı Bayraktar TB2'yi imâl eden Baykar şirketi şu an hem TCG Anadolu gemisinde konuşlandırılacak Bayraktar TB3'ü hem de dikey iniş-kalkış özellikli Bayraktar DİHA araçlarını geliştiriyor. 

Katlanabilen kanatlarıyla TB3'ün çok yakında testlere başlaması ve General Atomics'in MQ-9B'sinden önce üretim hattına alınması bekleniyor. MQ-9B STOL da tıpkı TB3 gibi katlanır kanatlı olacak. 

Uçak gemisinden İHA/SİHA havalandırma konsepti, Türkiye'nin deniz havacılığına kazandırdığı bir yaklaşım olarak tarihe geçti. Bunun bir adım sonrasında sıra, yüksek hızlı savaşan İHA 'KIZILELMA'nın TCG Anadolu gemisinde konuşlandırılmasına gelecek. 

Japonlar HÜRJET'in rakibine göz kırpıyor: TUSAŞ için büyük fırsat Haberi Görüntüle

BAYRAKTAR DİHA'NIN TEST GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILMIŞTI


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading