banner2

İsmail Demir'den Kuantum Radar müjdesi: Karar OTAĞ'da alındı! Lidar, Kudar, Çakıl, Çağın...

'Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak' prensibi doğrultusunda Türk savunma sanayii çok özel bir radar için kolları sıvadı: Klasik sistemlerin tespit edemediği hedefleri görecek bir Kuantum Radar...

Savunma 10.01.2023, 12:04 10.01.2023, 12:55
Abone ol

Türk savunma sanayiinde kuantum çağı başlıyor. 'Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak' hedefi doğrultusunda mevcut radar sistemlerinin tespit edemediği hedefleri herkesten önce görmek için 'Kuantum Radar' geliştirilmesine karar verildi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Lidar, Kudar, Çakıl ve Çağın gibi çok kritik üst düzey projelere ilişkin bilgiler açıkladı. 

2022 yılında başlatılan 8 AR-GE projesi için düzenlenen imza töreninde konuşan Demir, üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. 

Kuantum teknolojilerinin dünyanın gündeminde olan, son zamanlarda çokça konuşulan konular arasında olduğuna değinen Demir, başlatılan projelere ilişkin şu bilgileri verdi:

KUANTUM ARAŞTIRMA MERKEZİ FAALİYETE GEÇİYOR

"Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirip, adımlarını atmak üzere harekete geçtiğimizi bildirmek istiyorum. Kuantum teknolojileri artık bir konuşma mevzusu olmaktan çıkarıp somut projelerin başlangıcını yapmış oluyoruz.

Lidar ve Kudar projelerimiz kuantum teknoloji ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan sahada oyun değiştirici projeler olacaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti ülke savunması için kritik öneme sahiptir.

Her zaman söylüyoruz: 'Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak' diye. İşte bu projeler bu anlamda bize katkı sağlayacak. Lidar ve Kudar projeleri ile kritik bir teknoloji alanına doğru adım atmış, kritik bir eşiği dünyanın birçok ülkesinden önce aşmış olacağız.

Ülkemizin ilk Kuantum Araştırma Merkezi faaliyetini yakında başlatmayı düşünüyoruz. Bu faaliyet başladığında burada önemli adımlar atılacaktır. Kuantum teknolojilerinde nihai hedefimiz ise kuantum bilgisayarlardır.

Tek çekirdekli mikro işlemci geliştirilmesine dayanan Çakıl projemizi başarıyla tamamladık. Yonca projesi ile birlikte bunu daha da geliştirerek çift çekirdekli çip için araştırmalarımızı başlatıyoruz."

KÖRLEŞTİRİLEMEZ VE ALDATILAMAZ

Başkanlık tarafından 2022 yılında Proton Değişim Membran PEM Yakıt Hücresi Teknolojisinin geliştirilmesi için Çağın projesi, çığır açıcı kuantum teknoloji ile varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan, sahada oyun değiştirici Lidar geliştirilmesi için Kuantum Lidar, ülke güvenliği için klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilen radar geliştirilmesi için Kuantum Radar Projesi başlatıldı.

Geçen yıl ayrıca orta ve uzun kızılötesi dalga boyunda çalışan keşif gözetleme sistemlerine yönelik yarı iletken katmanların ardışık olarak kullanıldığı Süperörgü Kızılötesi Dedektör Takımları'nın milli olarak geliştirilmesi için Süperörgü Projesi, hassas navigasyon sistemi ihtiyacı olan deniz platformlarında kullanılmak üzere ataletsel sensörlerin milli olduğu Ataletsel Navigasyon Sistemi geliştirilmesi için Mira Projesi hayata geçirildi.

Özgün çekirdek ile milli işlemci tasarımı, çevresel arayüzlerin yerlileştirilmesi ve bu alanda ekosistemin büyütülmesi amacıyla çok çekirdekli mikro işlemci geliştirilmesi için Yonca Projesi, sivil ve askeri araçlara V2X haberleşme altyapısının kazandırılması amacıyla Karınca Projesi, ultra geniş bant haberleşme ile sürü sistemleri için göreli konumlandırmanın sağlanması ve sürü formasyonunun oluşturulması için Göksu Projesi çalışmalarına başlandı.

OTAĞ TOPLANTILARI AR-GE KAYDI TUTUYOR

"Yaklaşık bir yıl süren seri toplantıları içeren, yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen OTAĞ faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan her bir alt teknoloji konusu için başta kritiklik, dünyadaki durum, insan kaynağı, altyapı, çift kullanım (askeri ve sivil alanda) ve tedarik projelerine uygulama kriterleri başta olmak üzere belirli önceliklendirme analizleri yapıyoruz" diyen İsmail Demir, gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin OTAĞ raporu ile kayıt altına alındığını ve AR-GE Teknoloji Yol Haritası kapsamında takip edildiğini söyledi.

Savunma sanayiinde araştırma geliştirme projeleri için harcanan rakamın 20 yıl önce 49 milyon dolar olduğuna işaret eden Demir, 2021 yılında bu rakamın 1 milyar 640 milyon doları geçtiğine dikkat çekti. 

"Şu ana kadar 63 AR-GE projesini tamamladık. Halihazırda 64 AR-GE projemiz devam ediyor. Yaklaşık 7,5 milyar lira değerindeki bu projelerimizi güvenlik birimlerimiz, firmalarımız ve araştırma merkezlerimizin yanısıra 100'e yakın üniversite ile işbirliği içinde yürütüyoruz. Bu anlamda savunma sanayii üniversite işbirliğine en güzel örneği AR-GE alanında yaptığımız çalışmalar oluşturuyor. Türkiye engellemelere aldırış etmeksizin yerli ve milli teknolojilerin tasarımı, geliştirilmesi hedeflerini sürdürecek, bu hedeflere emin adımlarla yürüyecektir." 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!