İsmail Demir açıkladı: Helikopterleri bor karbürle zırhlayabiliriz
Bandırma'da faaliyete geçen bor karbür üretim tesisinin öneminden bahseden Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, bu kritik malzeme konusunda dışa bağımlılıktan kurtulduklarını belirterek 'çelikten daha dayanıklı ve daha hafif' olan bor zırhını personel ve kara araçları haricinde helikoptere de uygulayabileceklerini söyledi.
Yüksek teknolojili ürünler için stratejik hammadde durumundaki bor madeni konusunda Türkiye dünyada rakipsiz bir konumda bulunuyor. Çünkü tespit edilen toplam rezervlerin yüzde 72'den fazlası Türkiye'de...
Eskişehir-Kırka, Balısekir-Susurluk, Bursa-Kestelek ve Kütahya-Emet'teki bor yataklarının orta ve uzun vadede ekonomiye yüzlerce milyar dolar kazandırması bekleniyor.
Şimdiye dek çoğunlukla hammadde olarak yurtdışına ihraç edilen bor madeni araştırma-geliştirme çalışmalarında elde edilen başarıyla birlikte artık yüksek teknoloji ürünü olarak pazarlanacak.
Bu yolda stratejik tesislerden biri Balıkesir'in Bandırma ilçesinde inşa edildi. Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı tesiste askerî zırh için vazgeçilmez önemdeki 'bor karbür' üretimi gerçekleşecek.
TRBor fabrikası Türkiye'yi Rusya, Çin, ABD ve Almanya'dan sonra bor işleyen beşinci ülke haline getirdi.
Bor cevherindeki katmadeğer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozül yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor.
Yıllık 1000 ton üretim yapacak dev tesisin ilk etapta Türkiye ekonomisine 35-40 milyon dolar gelir getirmesi bekleniyor. Yapılacak yeni yatırımlarla birlikte bor işleme tesisleri artırılacak.
Peki bor karbür teknolojisinin savaş platformlarına ne gibi etkileri olacak? Bunun cevabını Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir verdi.
Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki fabrikanın açılışına katılan Demir, burada CNNTürk muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi:
İsmail Demir
ÇELİKTEN DAHA DAYANIKLI VE DAHA HAFİF
Bahsettiğimiz aslında seramik toz. Bunun preslenip çeşitli formalara sokulmasıyla birlikte önce balistik plaka dediğimiz koruyucu plakalar, yani askerlerimizin kullandığı yeleklerin içine konulan zırhlar bunlardan yapılıyor olacak. Ağırlık yaklaşık 3'te 1'e hafifleyecek. Bu çok büyük bir avantaj.
8-10 kiloluk zırh 3 kiloya düşecek. Hem ağırlığı azaltıyorsunuz hem dayanıklılığı artırıyorsunuz. Bor karbür çelikten daha dayanıklı bir malzeme.
Sadece personel üzerine değil aynı zamanda çeşitli araçlar üzerine yapılan zırhlamalar da bununla yapılabilecek. Yine bu da büyük bir ağırlık azaltması demektir. Araçların yakıt tüketimi azalacak ve kendi ağırlıkları azalacağından dolayı başka faydalı yükleri daha fazla taşıyabilecekler.
HELİKOPTERİ BORLA ZIRHLAYABİLİRİZ
Diğer kullanım alanları... Mesela zırh aşamasında helikopter koltukları... Bunu bu malzemeyle yaptığınızda helikopterin ateş alması durumunda pilotun yaralanmasını önleyecek bir tedbir almış oluyorsunuz veya çeşitli zırhlamalar yapıyorsunuz. Sadece kara araçlarını değil, helikopteri de bor karbürle zırhlamanız mümkün.
Bunun dışında roketlerde kullanılan çeşitli formları var; bunun bir tanesi roket nozulları. Fakat onun da dışında daha çeşitli kullanım alanları çıkacaktır. Bunun bir aşaması da bor karbür kesici uçlar. Sanayimize önemli bir yan katma değer sunacak.
Bu teknolojinin daha da geliştirilmesi ve daha başka tozların üretilmesiyle birlikte hem dayanıklı hem de başka formları oluşturabilecek malzemenin de ortaya çıkmasını bekliyoruz. Bu bir yolculuk... Bor karbürde dışa bağımlılığımızı bu tesis bitiriyor. Savunma sanayiinde stratejik ürünlerde bizim dışarıya bağımlı olmamamız lazım.
Türkiye'nin bor yolculuğu devam edecek; gerek BorEN, gerek ETİ Maden ve bizimle ortak yapılan projelerle, bor madeniyle şaşıracağımız ürünler ortaya çıkacaktır.
BORUN DEĞERİ 300 KAT ARTARSA NE OLUR?
Yüksek teknolojili ürün haline getirilecek bor madeninin ihracat için neden önemli olduğuna dikkat çekmek için klipler hazırlayan Enerji Bakanlığı 'cevherin mücevhere dönüştüğü' süreci şöyle anlatıyor:
"Bor cevherinin değeri 300 kat artsa ne olur? Üstün teknolojili ve yüksek kârlı ürünler olur.
60 milyar dolarlık bor hammaddeli küresel ürünler pazarında ülkemiz lider olur. ALTAY tankına zırh olur. ATAK helikopterine pervane olur. Yerli roketlerimize yakıt olur.
Başka ne olur? Hatay'da hastane olur, çiftçiye destek olur, toprağa bereket olur, kalekoldan evine sağlıkla dönen Mehmetçik olur, Kahramanmaraş-Elbistan'da güzel bir okul olur, iki kıtayı birbirine bağlayan köprü olur, yol olur; Adıyaman'da kurulan fabrikalarda evine yüzü gülerek giden bir anne olur, baba olur...
Kısaca milli gelire yepyeni bir güç olur. Ülkemizin stratejik madeni bor cevherinin değerini 300 kat artırarak mücevhere dönüştürecek bor karbür üretim tesisimizi açıyoruz."