Yandex Metrica

Sitede Ara

İran SİHA'sını Bayraktar sanıp vurdular: Kırım'daki olay saniye saniye görüntülendi

Rus ordusu Kırım üzerinde uçan hava araçlarından birini savaş süresince kabusu olan Bayraktar TB2'ye benzetip vurdu. Düşen aracın enkazına bakılınca gerçek ortaya çıktı.

Savunma

29.01.2024, 14:39

Ukrayna ordusunun büyük taarruzunu karşılamak üzere savunma hazırlıklarını hızlandıran Rusya, 2014 yılından beri işgal altında tuttuğu Kırım'da tetikte bekliyor. Yarımadanın sahil şeridinde kilometrelerce uzunlukta hendek kazılırken bazı yerlere ise zırhlı araç geçişini önlemek üzere bariyerler yerleştirildi. 

Ukrayna ordusunun zaman zaman kamikaze İHA'larla hedef aldığı bölgede önceki gün ilginç bir gelişme yaşandı. Kırım'daki hava savunma sistemleri savaşın başından buyana Rusların 'belalısı' durumundaki Bayraktar TB2'ye benzeyen bir hava aracını düşürdü. 6 Haziran'da meydana gelen olay Rus medyasına şöyle yansıdı: "Kırım'a saldırmak isteyen Ukrayna SİHA'larından birini düşürdük."

SİHA enkazına ilişkin fotoğraflar sosyal medyada yaygınlaşınca gerçek anlaşıldı: Ruslar, bir İran yapımı Muhacir-6 adlı insansız hava aracını vurmuştu.

Dost ateşi sonucu düştüğü anlaşılan Muhacir-6'nın enkazı, yaklaşık bir yıldır İran'dan Şahid-136 adlı kamikaze İHA almakta olan Rus ordusunun Muhacir-6 adlı hava aracını da edinmekte olduğunu ortaya koydu. Ruslar Muhacir-6'yı hedeflerken elektronik harp sistemi kullandıklarını da iddia ediyor. 

F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir F-16'yı 400 kilometreden vuran füze Yunan uçaklarını paramparça edebilir Haberi Görüntüle

İran SİHA'sı Muhacir-6, 600 kilogram kalkış ağırlığına sahip ve saatte 200 kilometre hızla uçuyor. 100 kilogram faydalı yük taşıyabilen hava aracı 5 bin 500 metre irtifaya kadar tırmanabiliyor. 

TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım başladı TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım... Haberi Görüntüle

İRAN SİHA'SINDA ABD VE İSRAİL ÜRÜNLERİ 

Ambargo altında olduğu iddia edilen İran, Muhacir-6'nın yapımında Amerikan ve İsrail menşeili çok sayıda ürün kullanıyor. Ocak ayında Ukrayna ordusu tarafından düşürülmüş Muhacir tipi SİHA'larda yapılan incelemede 14 Amerikan firmasına ait tam 76 parça bulunmuştu. 

SİHA'ya güç veren 100 beygirlik Rotax marka motor, Avusturya merkezli bir ABD şirketi. Rotax'ın sahibi Bain Capital ise ABD eski başkan adayı senatör Mitt Romney'e ait. Muhacir-6'da kullanılan elektro-optik kamerayı ise İsrail merkezli Ophir Optronics şirketi üretiyor. İran'ın kamikaze İHA'sı Şahid-136'nın parçalarından yarıdan fazlasını da yine ABD ürünleri oluşturuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading