Yandex Metrica

İran SİHA'larını Amerikan şirketleri yaptırıyor: 14 firmanın tam 76 parçası ortaya çıktı

İran SİHA'larını Amerikan şirketleri yaptırıyor: 14 firmanın tam 76 parçası ortaya çıktı

Bayraktar TB2 için iki yıldır yaptırım diye tutturan ABD'nin SİHA üretiminde İran'a destek verdiği ortaya çıktı. Ukrayna'da büyük yıkıma yol açan İran yapımı dronlarda 14 Amerikan firmasına ait tam 76 parçanın kullanıldığını ABC muhabiri James Longman ifşa etti.

Savunma

23.01.2024, 20:02

Amerikan şirketlerinin Rusya'dan sonra İran'a da SİHA desteği verdiği ortaya çıktı. Ukrayna'da kullanılan Tahran yapımı insansız hava araçlarının tam 76 parçası ABD menşeili çıktı. Cephede düşürülen ve patlamadan ele geçirilmiş Şahid-136 tipi dronlar üzerindeki incelemeler şok edici gerçeği ortaya koydu. 

ABD merkezli ABC televizyonu muhabiri James Longman, Rus ordusunun Ukrayna'da kullandığı İran yapımı dronları inceledi. Elde ettiği bulguları sosyal medya hesabında paylaşan Longman, şu ifadeleri kullandı:

Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Türk SİHA'ları Afrika'da teröristleri imha etti: Bayraktar TB2'den nokta atışı Haberi Görüntüle

AMERİKALI MUHABİR GÖRÜNTÜLEDİ 

"İran yapımı Şahid-136 insansız hava aracı veya kamikaze dronu incelememiz için bize özel izin verildi. Rusya onları terör ve yıkım oluşturmak amacıyla sürüler halinde gönderiyor. Yapımı oldukça ucuz olan bu dronları düşürmek için Ukrayna ordusu pahalı füzeler kullanmak zorunda kalıyor. 

Günümüz savaşları artık insansız hava araçlarıyla yapılıyor. Bu İHA'lar keşif, gözetleme ve hedefi yok etmek amacıyla kullanılıyor. Burada Ukrayna ordusu tarafından ele geçirilmiş bazı İHA'ları görüyoruz. Bu Muhacir-6 adındaki İran yapımı İHA. Çok yükseklerde görev yapıyor, İranlılar tarafından yapıldı. Onlar bu araçları Ruslara gönderdiklerini inkar ediyorlar. 

Muhacir'in taşıdığı faydalı yükleri inceledik. Burada 14 Amerikan şirketi tarafından üretilmiş tam 76 parça var. Bakın buradaki dronu da bu şekilde ilk kez göreceğiz. Bu dron, diğer İHA'dan daha küçük, ismi Şahid. Burada aynı tipte fakat ondan biraz daha büyük bir kamikaze dron var. Büyük olanı 40 kilogram patlayıcı taşıyor, küçüğünde ise 20 kiloluk patlayıcı var. Bunlar Ukrayna'da büyük yıkıma yol açıyor, hedefe direkt dalıp infilak ediyor."  

Muhacir-6 insansız hava aracı ve Şahid-136 kamikaze dron

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

ABD RUSLARA DA DESTEK VERMİŞTİ

Ukrayna'da yıkıma yol açan İran İHA'larına 76 kritik parça gönderen 14 ABD firmasının isimleri henüz paylaşılmadı. Ancak bu skandal ABD'nin ilk vukuatı değil. Rusya'nın özellikle geçtiğimiz yaz aylarında cephede yüzlercesini kullandığı Orlan-10 tipi İHA'ların da ABD dahil 7 ülkenin gönderdiği ekipmanla üretildiği ortaya çıkmıştı.

Rusya'nın geçtiğimiz aylarda sıklıkla kullandığı Orlan-10'larda da Amerikan ürünleri bulunmuştu.

Uluslararası basının skandalı duyurmasının ardından Rus ordusu Orlan-10 için tedarik sıkıntısı yaşamaya başlamış ve bu İHA'ları üretemez hale gelmişti. 

KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı Haberi Görüntüle

MENENDEZ'İN DERDİ TÜRK SİHA'LARI 

Hem Rusya'ya hem de İran'a İHA üretimi için destek sağlayan ABD'nin Türk SİHA'larına yaptırım için çırpınması ise son yılların en ilginç manzarası oldu. ABD Kongresinde Türkiye düşmanlığıyla bilinen Demokrat Parti senatörü Bob Menendez, geçtiğimiz yıl sunduğu bir yasa teklifinde, Bayraktar TB2 SİHA'larında Amerikan menşeili ürün olup olmadığının incelenmesini, böyle bir ürün varsa Baykar şirketine derhal yaptırım uygulanmasını istemişti. 

Bob Menendez

Ermeni ve Rum lobisinin hizmetkarı Menendez'in yolundan giden ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Tony Cardenas da ağustos ayında Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın Meclis versiyonunda bir değişiklik yaparak Bayraktar TB2'lere odaklanılmasını ve Baykar şirketine gönderildiği iddia edilen aparatların tam olarak belirlenmesini istemişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading