Türkiye ile Irak arasındaki askerî-diplomatik işbirliği gelişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aralık ayında Bağdat'a 8 ilâ 10 arasında Bayraktar SİHA satışı için 100 milyon dolarlık sözleşme imzalandığı ortaya çıkmıştı. Irak Savunma Bakanı Cuma Inad Sadun, SİHA'lar haricinde Türkiye'den ATAK helikopterleriyle elektronik harp sistemi KORAL'a da talip olduklarını duyurmuştu.
Almanlar Türkiye ile dalaşmaya kararlı: Eurofighter, Akkuyu, Doğu Akdeniz, FETÖ,...ATAK VE KORAL'IN ARDINDAN HİSAR MI?
ATAK ve KORAL'a dair temasların ne yönde ilerlediği şimdilik bilinmezken Bağdat'tan gelen son mesaj savunma çevrelerinde heyecanla karşılandı.
Hava Savunma Komutanı Korgeneral Muin es-Saidi, Irak resmi ajansı INA'ya yaptığı açıklamada, "2022 yılı içerisinde Irak'ta modern bir hava savunma sistemi hizmete girecek" dedi. Bu sözler dikkatleri bir süredir seri üretim halinde olan yerli ve milli hava savunma sistemi HİSAR'a çevirdi.
Irak'ın farklı bölgelerinde çoğunluğu ABD yapımı hava savunma sistemleri bulunuyor. Ancak Iraklı güvenlik uzmanları, mevcut hava savunma sistemlerinin, ülkenin büyüklüğüne ve askeri alandaki son gelişmelere uygun olmadığını ifade ediyor.
Bu ülkede mevcut radarlarla uyumlu şekilde çalışabilecek HİSAR-A+ ve HİSAR-O+ için Irak'la anlaşma yapılmış olabileceği belirtiliyor.
Ukraynalılar Türkiye'ye gelip Bayraktar şarkısı söyledi: Moral gecesinde renkli anlarHİSAR-O SERİ ÜRETİMDE
Bağdat'tan yapılan 'modern hava savunma sistemi' açıklamasının HİSAR-O+'ların seri üretime geçtiği bir dönemde gelmesi dikkat çekiyor.
Öte yandan iddialara göre Ankara, Bağdat'ın 6 adet KORAL talebine de sıcak bakıyor. Düşman unsurların elektronik taarruzda bulunabilen ve yaydığı sinyallerle pek çok sistemi körleştirebilen KORAL, aslında 'modern hava savunma sistemi' ailesinin bir üyesi konumunda.
Azerbaycan askerleri AKINCI'yı anlattı: İHA230 füzesi görüntüde ortaya çıktıTÜRKİYE'NİN HAVA SAVUNMA AİLESİ VAR
KORAL'la birlikte Bağdat'a paket halinde bir satış da ihtimal dahilinde. Yakın hedeften uzak hedefe doğru yükselen bir irtifada Türkiye'nin elinde çeşitli hava savunma sistemleri bulunuyor. ATOM mühimmat kullanan KORKUT, Çekili Top Sistemi ve yakın hava hedeflerini güdümlü roketle vurabilen SUNGUR ilk akla gelen üç sistem olarak göze çarpıyor.
Türk savunma sanayiinin pek çok ürününe ilgi duyduğu bilinen Irak'ın KORKUT, Çekili Top Sistemi, SUNGUR, HİSAR ve KORAL'a ilişkin paket halinde bir anlaşma yapması sürpriz olmayacak.
Makine Kimya'dan mühimmat alıp Almanları kazıkladılar: Belgeler ortaya çıktıBAĞDAT'A İHA TEKNOLOJİSİNİ KİM VERDİ?
Bu arada Türkiye'nin Irak'ın yerli savunma sektörünü güçlendirmek için çeşitli adımlar atmış olabileceği de ihtimal dahilinde. Iraklı Korgeneral Saidi, Hava Savunma Komutanlığına bağlı silah ve teçhizat onarım laboratuvarında İHA üretimi için çalışıldığını belirtiyor. Saidi, daha düşük maliyet ve yüksek verimlilikle İHA'lar ile uzun menzilli İHA'ların üretiminde kayda değer ilerleme olduğunu söylüyor. Irak'ın İHA teknolojisine dair hangi ülkeden destek aldığı merak konusu.