Yandex Metrica

Irak'a dev SİHA ihracatı! 100 milyon dolarlık Bayraktar TB2 satın aldılar

Irak'a dev SİHA ihracatı! 100 milyon dolarlık Bayraktar TB2 satın aldılar

Irak'ın Türkiye'den SİHA talebine onay verildiği ve Bayraktar TB2 satışı konusunda Bağdat'la 100 milyon dolarlık anlaşma yapıldığı iddia ediliyor.

Savunma

30.03.2024, 02:24

Azerbaycan, Libya, Katar, Türkmenistan, Kırgızistan, Fas, Cezayir, Polonya, Etiyopya, Ukrayna, Letonya ve şimdi de Irak... 

Bugüne dek 257 adet üretilen Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları, dünyada Türkiye haricinde en az 13 ülke tarafından kullanılıyor. 

TB2 SİHA'ların son adresi Irak oldu. Londra merkezli El Arabi El Cedid adlı yayın organının iddiasına göre Türkiye ile Irak arasında 100 milyon dolarlık bir anlaşma yapıldı. 

Iraklı üst düzey yetkililere dayandırılarak yayınlanan haberde, Bağdat yönetiminin iç güvenlik operasyonları ve terörle mücadele faaliyetinde kullanmak üzere Türkiye'den talep ettiği SİHA'lar için uzlaşma sağlandı. 

Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler Haberi Görüntüle

100 MİLYON DOLAR 

Ankara'nın onayı sonrası Baykar şirketiyle masaya oturan Irak makamları, 100 milyon dolar değerinde SİHA almak için sözleşme imzaladı. Bu rakam 8 ilâ 10 arasında SİHA paketine tekabül ediyor. 

Baykar, geçtiğimiz yaz Polonya'ya 24 adet SİHA satışı için 270 milyon dolarlık sözleşme imzalamıştı. Bu rakamdan yola çıkılarak Irak'a satışın 8 SİHA'dan az olmayacağı tahmin ediliyor. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la ağustos ayında İstanbul'da düzenlenen IDEF savunma fuarında bir araya gelen Irak Savunma Bakanı Cuma İnad Sadun, Türkiye'den bir dizi silah satın almak istediklerini belirtmişti. 

Sadun, ülkesine dönmesinin ardından yaptığı açıklamada Türkiye'den taleplerinin sadece SİHA olmadığını, bunun yanında 12 adet T-129 ATAK helikopteri ile 6 adet elektronik harp sistemi edinmeyi amaçladıklarını açıklamıştı. 

ATAK taarruz helikopterleriyle KORAL elektronik harp aygıtına ilişkin sürecin ne durumda olduğu bilinmiyor ancak SİHA satışının gerçekleştiği şüphe götürmüyor. 

Terörle mücadele konusunda Ankara ile işbirliği içerisinde hareket etme kararlılığındaki Bağdat yönetiminin, Türkiye'den satın aldığı SİHA'ları önümüzdeki dönemde terör örgütü PKK'ya yönelik kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Irak'a satılan SİHA'lar böylece bölge istikrarına katkı sunmuş olacak. 

Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler Türkiye'den Hindistan'a 5 savaş gemisi iptal! Yollarına yalnız devam edecekler Haberi Görüntüle

TÜRK SİHA'LARINDAN KAÇIŞ YOK!

 

Klip: @haciproductions (Twitter)

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading