Yandex Metrica
SON DAKİKA
İnsansız teknolojide yeni katman: Yer altı robotu geliyor

İnsansız teknolojide yeni katman: Yer altı robotu geliyor

İHA, İDA ve İKA'lardan sonra Türk savunma sanayii yeni bir safhaya geçti. ODTÜ-Havelsan işbirliğiyle üretilecek 'Yer Altı Robotu' için tasarım yarışması açıldı.

Savunma

23.01.2024, 17:39

İnsansız hava, kara ve deniz araçlarından sonra Türk savunma sanayii yeni bir katmana geçerek toprağın derinliklerine inmeyi hedefliyor. Yerin altını tıpkı bir köstebek gibi didik didik edecek 'robot' projesi için duyuru yapıldı. ODTÜ Robot Topluluğu tarafından yayınlanan ilana göre, Havelsan işbirliğiyle bir 'Yer Altı Robotu' yapılması planlanıyor. Bunun için kavramsal tasarım yarışması düzenleneceğini duyuran ODTÜ, Türkiye'nin ilk yer altı robotunu çizecek gençlerin ödüllendirileceğini ilan etti. Yarışmada birinci seçilecek takıma 3D yazıcı, ikinci ekibe drone takımı, üçüncüye ise 5 bin TL para ödülü verilecek. 

Robotun hangi özelliklere sahip olması gerektiğine ilişkin yayınlanan videoya göre akıllı köstebek, toprak altındaki dar geçitlerden geçebilmeli, derinlerde karşılaşabileceği çukur, göl, çamur gibi engelleri aşabilmeli, bunun yanında kum zeminde ilerleyebilirken karşısına çıkabilecek duvarı da delebilmeli. Yatay eğim ve dikey rampalardan etkilenmeyecek şekilde tasarlanacak robotun aynı zamanda yerin altında keşfedeceği gizli tesislere sorunsuz şekilde girebilmesi isteniyor. 

"Görev: Yer Altı" başlığıyla paylaşılan proje duyurusuna, kendini bu alanda kanıtlamak isteyen yetenekli gençlerin ilgi göstermesi bekleniyor. Savunma Sanayii Başkanlığı buna benzer bir ilanı geçtiğimiz yıllarda duyurmuş, 'Robot Asker' projesi için genç mühendisleri beklediklerini ilan etmişti. Robot Asker'de gelinen noktaya ilişkin şimdiye dek bir bilgi verilmemiş olsa da projenin başarıyla yürümekte olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. 



Loading