Yandex Metrica

İngiltere'ye SİHA satmak üzereyiz: Masada TB2, ANKA ve AKSUNGUR var

İngiltere'ye SİHA satmak üzereyiz: Masada TB2, ANKA ve AKSUNGUR var

Polonya ve Ukrayna'nın ardından havacılık devi İngiltere de Türk SİHA'larına müşteri oluyor. Bakan Varank'ın verdiği bilgiye göre, opsiyonları değerlendiren Londra bir karar vermek üzere.

Savunma

07.02.2024, 14:44

Temmuz ayında İngiliz Savunma Bakanının Türk SİHA'larını övmesiyle gündeme gelen ihracat ihtimali, o günlerde pek çok kimseye 'uçuk' gelmişti. Ancak havacılık devi İngiltere, Türkiye'den -ciddi ciddi- silahlı insansız hava aracı satın almak istiyor. 

Gelişmeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank duyurdu. CNN Türk yayınında konuşan Varank, Londra'nın Türk SİHA’larıyla ciddi olarak ilgilendiğini belirterek, Türkiye'nin SİHA modellerine ilişkin teklifi İngiltere'ye ilettiğini bildirdi. 

"İngiltere silahlı insansız oava araçları ile çok ciddi ilgileniyor. Artık onların karar vermesi lazım. Biz kendilerine opsiyonları sunduk. Şu anda ciddi olarak bu opsiyonları değerlendiriyorlar" diyen Varank, bu ülkeye ihracatın gerçekleşmesi halinde Avrupa'daki bir ülkenin daha Türk SİHA'larıyla tanışmış olacağına dikkat çekti. 

Türkiye'nin İHA teknolojisiyle yakından ilgilenen Bakan Mustafa Varank, Baykar üretimi AKINCI'nın imalat sürecini de fabrikaya giderek takip etmişti.  

Varank'ın son sözleri geçtiğimiz aylarda Londra'nın Türk hava araçlarına ilgisini gösteren gelişmeleri akla getirdi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, temmuz ayında Türkiye’nin sahip olduğu insansız hava aracı teknolojisini övmüş, bu araçların Suriye, Libya ve diğer yerlerde Türk ordusuna büyük avantaj sağladığını dile getirmişti. 

Türkiye'nin yeni nesil askeri teknolojilerinin pek çok cephede etkin olarak kullanıldığını hatırlatan Wallace, İHA ve SİHA’ların yüzlerce zırhlı aracı ve hava savunma sistemlerini imha ettiğini vurgulamıştı. Wallace mevcut durumun, İngiltere’nin artık savunma teknolojilerine liderlik edemediğinin de örneği olduğunu itiraf etmişti.

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace

Ben Wallace'ın mart ayında TB2 SİHA'larının üreticisi Baykar şirketinin İstanbul ofisine yaptığı ziyaret basına yansımıştı. Öncesinde, geçtiğimiz yıl kasım ayında ise İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mike Wigston, ANKA ve AKSUNGUR SİHA'larını üreten TUSAŞ şirketine bir ziyaret gerçekleştirmişti. Projeleri inceleyen Wigston, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'den çalışmalar hakkında bilgi almıştı.

Varank'ın "Opsiyonlar sunduk" şeklindeki beyanı İngiltere'ye SİHA paketi konusunda çeşitli alternatifler iletildiğini gösteriyor. Buna göre İngiltere tercihini Bayraktar TB2'lerden yana kullanabileceği gibi, daha ağır sınıftaki ANKA ya da AKSUNGUR da satın almak isteyebilir. Halihazırda Kraliyet Hava Kuvvetleri, ABD yapımı MQ-9 Predator SİHA'larını kullanıyor. Londra aynı zamanda Amerikan Northdrop Grumman şirketiyle işbirliği halinde 'Mosquito' adlı savaşan İHA'sını geliştirmek için uğraş veriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading