Yandex Metrica
SON DAKİKA
İngilizler kendi KIZILELMA projelerinden vazgeçti! İbre şimdi Baykar'a döndü

İngilizler kendi KIZILELMA projelerinden vazgeçti! İbre şimdi Baykar'a döndü

İngilizler, ABD ile birlikte yürüttükleri 'insansız uçak' projesinin iptal edildiğini duyurdu. Karar, iki İngiliz bakanın Ankara ziyaretinin ardından açıklandı. Türkiye'den SİHA almak için bir süredir opsiyonları değerlendiren Londra, 'insansız uçak' konusunda Baykar yapımı KIZILELMA'yı tercih etmiş olabilir.

Savunma

10.02.2024, 23:47

Bir süredir insansız savaş uçağı geliştirmek için Amerikan şirketleriyle proje yürüten İngiltere, "2023 sonuna kadar mutlaka uçacak" dedikleri sistemi geliştirmekten vazgeçti. İngiliz Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin KIZILELMA uçağına benzeyecek MOSQUITO (Sivrisinek) adlı insansız jetin sadece tasarım aşamasında kalacağını, daha ileri gidilmeyeceğini duyurdu. 

İptal edilen MOSQUITO savaş uçağının tasarımı

ABD'li Spirit AeroSystems firmasının ana yükleniciliğinde yine Amerikan Northrop Grumman şirketince yürütülen MOSQUITO Projesi böylece sürpriz bir şekilde sonlanmış oldu. 

İngilizler şimdi, 2020'lerin sonuna dek Eurofighter ve F-35, sonraki dönemde ise '6. nesil' TEMPEST uçaklarıyla 'yancı/kanat adamı' olarak birlikte görev yapacak insansız uçaklar konusunda alternatifleri değerlendiriyor. Bu kapsamda düşük maliyetli insansız jetleri, insanlı savaş uçağına entegre etme projesi olan LANCA Projesi devam ediyor. 

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili... Haberi Görüntüle

İKİ BAKAN PEŞPEŞE ANKARA'DAYDI

Ben Wallace ve Hulusi Akar

İnsansız uçak MOSQUITO Projesi'nin sonlandığı haberi, İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Türkiye temasları sonrasında geldi. Bu durum, son yıllarda özellikle savunma sanayiinde sıkı işbirliğine girmiş iki ülkenin havacılık sektöründe birbirine daha çok yaklaşacağına ilişkin ihtimalleri kuvvetlendirdi. 

ABD'den 40 adet F-16 Blok-70 ile 80 adet modernizasyon kiti satın almak isteyen Ankara, Kongre'de Türkiye karşıtı rüzgarın şiddetlenmesi üzerine rotayı Londra'ya çevirmiş ve F-16 teklifi kabul edilmediği takdirde İngiltere'den Eurofighter Typhoon savaş uçağı alınabileceği mesajı vermişti. Bu durum Washington'a "Alternatifsiz değiliz" şeklinde işaret olduğu kadar, Ankara-Londra arasındaki ilişki boyutunun da bir yansıması oldu. 

Milli Muharip Uçak konusunda TUSAŞ'ın mühendislik desteği aldığı İngiltere, diğer yandan Türk insansız hava araçlarıyla yakından ilgileniyor. İngiltere Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Mike Wigston'un iki yıl önceki TUSAŞ ziyaretini Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Baykar'ı ziyareti izlemişti. Wallace, Baykar üretimi Bayraktar TB2'lerin Ukrayna topraklarında Rus ordusunu yavaşlatmada ne kadar önemli olduğuna sık sık vurgu yapıyor. 

Hindistan'ın başı Bayraktar TB2 filosuyla dertte! Tehditler birbiri ardına geldi Haberi Görüntüle

ROTAYI BAYKAR'A KIRMA İHTİMALLERİ YÜKSEK

Baykar'ın KIZILELMA MİUS projesi sorunsuz ilerliyor. 

Konuya ilişkin en önemli açıklama geçtiğimiz yıl ekim ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan gelmişti. Londra'nın Türk SİHA'larıyla ciddi olarak ilgilendiğini, kendilerinin karşı tarafa bir teklif paketi ilettiklerini belirterek "Karar vermek üzereler. Opsiyonları değerlendiriyorlar" demişti. 

İngiliz bakanlar Liz Truss ile Ben Wallace'ın son Türkiye temaslarının ardından ABD ortaklığındaki MOSQUITO Projesi'nin iptal edildiğinin duyurulması, "İngilizler savaşan İHA için rotayı KIZILELMA MİUS'a mı kırdı?" sorusunu beraberinde getirdi. 

Baykar şirketinin önümüzdeki yıl uçurmayı planladığı insansız uçak KIZILELMA, İngilizlerin iptal ettiği MOSQUITO'daki isterleri rahatlıkla karşılayabilecek kapasitede. KIZILELMA'nın şu an dünyada pek rakibinin bulunmaması da gelişmiş ülkeleri bu insansız uçak sistemine mecbur bırakıyor. 

F-35 ve Eurofighter uçaklarında son durum: Milli Savunma Bakanlığı açıkladı Haberi Görüntüle

DÜNYADA PEK RAKİBİ YOK... ŞİMDİLİK 

Loyal Wingman (üstteki) ve KIZILELMA MİUS (alttaki)

Şu an dünyada insansız savaş uçağı sınıfında havada olan tek araç, Boeing üretimi Loyal Wingman. Sözkonusu hava aracının geçtiğimiz mart ayında Avustralya'da başarıyla uçurulduğu duyurulmuş ve isminin de 'MQ-28A Ghost Bat' (MQ-28A Hayalet Yarasa) olacağı belirtilmişti. Boeing ile Avustralya ortaklığında geliştirilen Loyal Wingman haricinde Amerikalı iki şirket daha şu projeleri yürütüyor:

  • Northrop Grumman - Model 437
  • Kratos - XQ-58A

Bu araçların başarıyla uçtuğuna ilişkin bir bilgi henüz yayınlanmadı. KIZILELMA gökyüzüyle buluştuğunda Türkiye'nin insansız sistemler konusunda 'süper güç' konumu daha da pekişmiş olacak. İngilizlerin savaşan İHA konusunda Baykar'la anlaşma yapıp yapmadığını ise zaman gösterecek. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading