İki müjde birden geldi: AKYA torpido hazır, ATMACA'nın sualtı modeli yolda!
Savunma Sanayii Başkanı Demir, milli torpido AKYA'nın kullanıma hazır hale geldiğini duyurdu. Demir'in verdiği yeni ATMACA müjdesi ise heyecan yarattı.

Türkiye'nin 8 yıllık milli torpido serüveni başarıya ulaştı. 50 kilometre uzaktaki hedefi vurabilen AKYA torpido envantere giriyor. ROKETSAN imâli 7 metrelik dev bomba yakında Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine sunulacak.
Çarpıcı gelişmeyi Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir duyurdu. ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde Tuz Gölü'nde düzenlenen TEKNOFEST Roket Yarışması'nı izlemek için geldiği Aksaray'da açıklamalarda bulunan Demir, "AKYA torpidomuzu devreye sokuyoruz, bunu yeni bir müjde olarak verebiliriz" dedi.
Su altında 45 Knot (83 km/saat) hızla hedefe doğru ilerleyen ağır torpido AKYA, 370 kilogramı aşkın harp başlığıyla düşman unsurları için kabus olacak.
Toplam ağırlığı 1,2 ton olan 7 metre uzunluğundaki AKYA, Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM), ROKETSAN, TÜBİTAK ve METEKSAN işbirliğiyle üretildi. Yüksek enerjili kimyasal batarya kullanan AKYA'nın tahrik sistemi ise fırçasız DC elektrik motoru ve ters dönüşlü pervaneden oluşuyor.
AKYA, 25 kilometre menzilli hafif sınıf milli torpido ORKA ile birlikte Türk denizaltılarının ana mühimmatı olacak. AKYA ile ORKA'nın imâl edilmesiyle birlikte Türkiye'nin ABD ve Almanya'ya bu konuda ihtiyacı kalmadı. Her iki torpidonun testleri yıllardır GÜR sınıfı denizaltılardan ateşlenmek suretiyle Marmara Denizi'nde yapılıyordu.
ATMACA'NIN SUALTI MODELİ GELİYOR
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in verdiği müjdelerden biri de milli gemisavar füzesi ATMACA'nın sualtından atılabilen versiyonu oldu. Suüstü füzenin 'karadan karaya' modelinin geliştirilmesi için IDEF 2021 Fuarı'nda ROKETSAN ile sözleşme imzalanmıştı. İsmi 'KARA ATMACA' olacak füzenin şimdi üçüncü bir varyantı olacak.
ATMACA füzesi bir denizaltından fırlatıldıktan sonra su yüzeyine çıkarak hedef gemiyi yahut kara hedefini tahrip amaçlı kullanılacak. İsmail Demir, buna ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"ATMACA füzemizin deniz altından atılan versiyonunu çalışıyoruz. ATMACA füzemizin karadan karaya olarak yeni bir modelinin çıkmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor."
Deniz versiyonunda menzili yaklaşık 250 kilometre olan ATMACA, kara modelinde yaklaşık 300 kilometreyi vurabilecek şekilde geliştiriliyor. 890 kg ağırlığıyla deniz ATMACA'sından (750 kg) daha ağır olduğu gözlenen KARA ATMACA, tam 250 kg harp başlığına sahip olacak. Deniz versiyonunda harp başlığı 220 kg olarak gösterilmişti. Şimdi bu füze, yapılacak iyileştirmelerle denizaltından da ateşlenebilecek.
Su üzerinde çok düşük irtifada seyreden ATMACA, düşman radarlarına görünmeden ilerleyebiliyor. ATMACA'nın geçtiğimiz ayki test esnasında 70 km uzaklıktaki hedef gemiyi vurma görüntüleri tüm Türkiye'ye büyük heyecan yaşatmıştı.