İki adet ANKA-3 ilk kez birlikte uçtu: Gurur veren görüntüleri TUSAŞ Genel Müdürü yayınladı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen insansız hayalet uçak ANKA-3, başka bir ANKA-3 ile beraber ilk kez uçtu. TUSAŞ, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 110. yıldönümünde aziz şehitlerin hatırasını çok özel bir gösteriyle yüceltti.
18 Mart 1915 tarihli Çanakkale Deniz Zaferi'nin 110. yıldönümünde çok özel bir gösteriye imza atıldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) üretimi insansız hayalet uçak ANKA-3, başka bir ANKA-3 ile ilk kez uçtu. 2 adet ANKA-3'ün şehitleri anmak havalanarak sergiledikleri yetenek gösterisi milyonlara gurur yaşattı.
TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu, Türkiye gündemine oturan görüntüleri sosyal medya hesabında paylaşarak şu mesajı yayınladı:
"ANKA III’lerden Çanakkale Zaferi’nin 110. yıldönümüne özel uçuş!
Kahraman ecdadımızın destansı mücadelesini anmak ve onların aziz hatıraları için 2 ANKA III gökyüzüne havalandı.
Bu özel selam, onların emanetine sahip çıkma kararlılığımızın en güçlü göstergelerinden biri oldu.
'Çanakkale Geçilmez' sözünü tarihe kazıyan tüm kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz."
BİR MİLLETİN KADERİNİN DEĞİŞTİĞİ GÜN...
ANKA-3'lerin yanında Çanakkale Şehitleri için bir başka klip daha yayınlayan TUSAŞ, işgalcilere karşı direniş anlarını betimleyen animasyona yer verdi.
Millî havacılık projelerinin görüntüleriyle desteklenen paylaşıma TUSAŞ şu notu düştü:
"Bir milletin kaderinin değiştiği gündür 18 Mart...
Genç yaşlı demeden, ölüm pahasına toprağına sarılan kahramanların destanıdır Çanakkale.
Onlar sadece bir cepheyi değil, bir milletin onurunu, bağımsızlığını ve umudunu savundu.
Bugün bizlere bu toprakları vatan kılan, aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz.
Çanakkale Zaferi’nin 110. yılı kutlu olsun!"
ALTINCI NESİL KONSEPTİNİN EN ÖNEMLİ HALKASI
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin derin harekât görevlerinde kullanacağı TUSAŞ üretimi hayalet uçak ANKA-3'ün envantere bu yıl girmesi bekleniyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeli tarafından uçurulduktan sonra sahadan TUSAŞ'a yapılacak geri bildirimler, ANKA-3'ün 'altıncı nesil' konseptiyle güncellenmesini sağlayacak.
28 Aralık 2023 tarihinde göklerle ilk kez buluşan ANKA-3, pistten teker kestikten sonra 8 bin fit irtifaya tırmanmış ve 150 knot hızla uçarak 1 saat 10 dakika havada kalmıştı.
Millî bombardıman uçağı sonraki testlerde performansını geliştirerek önce 10 bin fit, ardından 20 bin fit irtifanın üzerine çıktı ve saatte 300'ün ardından 500 kilometrenin üzerinde hıza ulaştı.

ANKA-3'ün görev esnasında yerden 12 kilometre yüksekte (40 bin fit) 850 km/s hızla uçması planlanıyor. ANKA-3 tam olarak hazır hale geldiğinde 1300 kilogram faydalı yükle 10 saatten fazla süre boyunca havada kalacak.
ANKA-3, 20 Eylül 2024 günü ilk mühimmat testini TEBER-82 güdüm kitiyle gerçekleştirmişti. Kanat altı yahut gövde içerisinde ağır mühimmatlar taşıyabilen ANKA-3, sığınak delici bombalar, seyir füzeleri ve aerobalistik mühimmatları hedef bölgedeki stratejik noktaların üzerine fark edilmeden yağdırma potansiyeli taşıyor.
İnsansız hayalet uçak, sonraki testlerinde ASELSAN üretimi minyatür bomba TOLUN'u gövde içinden gökyüzüne bırakıp hedefini tam isabetle vurdu. 13 Ocak 2025 tarihli TOLUN testi, Türk savunma sanayiinin ulaştığı yetenekleri tüm dünyaya bir kez daha gösterdi.
ANKA-3, 17 Mart 2025 günü yayınlanan görüntülerde ise MK-82 bombalarını hassas mühimmata dönüştüren ASELSAN üretimi LGK-82'yi (Lazer Güdüm Kiti) uçurdu. Hedefini bir kez daha tam isabetle vuran ANKA-3, bu testten bir gün sonra bu kez Çanakkale şehitlerini anmak için bir başka ANKA-3 ile kol uçuşu icra etti.

ANKA-3, 5 Haziran 2024 tarihinde TUSAŞ'ın jet eğitim uçağı HÜRJET ile yaklaşık 50 dakika boyunca birlikte uçmuş ve bu test uçuşu, bir insansız uçağın başka bir insanlı uçak tarafından kontrol edildiği ilk uçuş olarak tarihe geçmişti. Sözkonusu uçuşta ANKA-3'e komutlar HÜRJET pilotundan iletildi.
HAYALET UÇAK ANKA-3'ÜN ÖZELLİKLERİ
- Uzunluk: 9,5m
- Kanat açıklığı: 12,5m
- Yükseklik: 2,8m
- Azami kalkış ağırlığı: 6 bin 500 kg
- Faydalı yük: 1300 kg
- Azami irtifa: 40 bin fit
- Seyir hızı: 0,4 Mach
- Azami hız: 0,7 Mach
- İtki: 5 bin 500 pound (Ivchenko Progress AI-322, art yakıcısız)
- Azami havada kalış süresi: 10 saat
- Dahili silah istasyonu: 2 (Her biri 650 kg)
- Harici silah istasyonu: 5 (1000/650/100 kg)
- Haberleşme: BLOS/LOS (Uydu kontrolü)
- Elektro-Optik sistem: EOTS/IRST
