Yandex Metrica

İHA ve İKA'lara sürü halinde müşterek görev: Dijital Birlik projesi

İHA ve İKA'lara sürü halinde müşterek görev: Dijital Birlik projesi

İnsansız araçlardan oluşan Türkiye'nin 'dijital birliği' vitrine çıkıyor. HAVELSAN tarafından geliştirilen konsept, ağ merkezli harbin insansız boyutunu oluşturuyor.

Savunma

23.01.2024, 17:48

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız hava (İHA) ve kara araçlarının (İKA) birlikte sürü halinde görev yapabildiği 'dijital birlik' ilk kez sergilenecek.

İnsansız araçların birlikte görev yapabilmesini sağlayan sürü harekât kabiliyeti için bir süredir çalışmalar yürüten HAVELSAN, geldiği noktayı 'dijital birlik' örneğiyle 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) tanıtacak.

HAVELSAN'ın 'dijital birlik' çalışması, ilk etapta 4 farklı tip İHA ve 3 farklı tip İKA'nın birlikte çalışmasını kapsıyor. 

Sahip olduğu yapay zeka ile kendi kendine karar verme yeteneğine sahip olacak sistem, İHA ve İKA'ları koordineli şekilde birer takım oyuncusuna dönüştürecek. 

Kendi aralarında haberleşerek müşterek faaliyet icra edecek bu araçlar, hedef tespit ve güncelleme, cephede yeni taktikler belirleme ve görev paylaşımı yapabilecek. 

Böylelikle karada İKA'larla yürütülen operasyonlara havadan İHA desteği de eşzamanlı sağlanmış olacak. 

HAVELSAN üretimi BAHA adlı otonom İHA tarafından yönlendirilmesi hedeflenen araçlara mikro İHA M6'nın da destek vermesi bekleniyor. HAVELSAN'ın dijital birlikte testlerinde kullanılan insansız kara aracı bir süredir yakından tanıdığımız Barkan. HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz, birkaç ay önce şu bilgileri vermişti:

"Orta sınıf birinci seviye insansız kara aracı olarak geliştirilen Barkan'ın, BAHA ismi verilen bulut altı insansız hava aracıyla birlikte ya da bunlara ilave diğer dronelerle beraber ortak görev yapabilecek, görev paylaşımı yapabilecek, bunlara akıl katarak sürü görevinde bulunabilecek yapıya ulaşmış durumdayız. En büyük amacımız, bu araçlara, platformlara yapay zeka destekli akıl katabilmek. Araçlarımızın insansız hava araçlarıyla diğer insansız kara araçlarıyla ya da diğer insanlı unsurlarla ortak görev yapabilecek ve görev paylaşımı yapabilecek, sahadaki etkinliğimizi artırabilecek kabiliyette olması önemli." 

Üzerinde ASELSAN imâli Sarp silahını taşıyan 500 kiloluk Barkan, zor arazi şartlarında başarıyla görev yapabiliyor. ANKARA

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading