Yandex Metrica
SON DAKİKA

HÜRKUŞ operasyonlara başlıyor! 6 tanesi şubatta envanterde

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye'nin ilk yerli ve milli savaş uçağı HÜRKUŞ'un şubat ayında TSK'da göreve başlayacağını açıkladı.

Savunma

23.01.2024, 18:36

Tasarımından üretimine tamamıyla yerli ve milli bir ürün olan Türkiye'nin ilk eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde önümüzdeki ay operasyonlara başlıyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, şubat ayında 6 adet HÜRKUŞ'un TSK'ya teslim edileceğini açıkladı. 

Gökyüzüne dik açıyla tırmanabilen ve havada 360 derece dönebilen HÜRKUŞ, hafif bombardıman uçağı olarak F-16'ların ve SİHA'ların destekçisi olacak. 

Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ'un yeni varyantı olan HYEU (Hava Yer Entegrasyon Uçağı) modeli, ilk olarak Konya'daki Anadolu Ankası-2021 Tatbikatı'nda uçmuştu. 

TUSAŞ'ta 100 kişilik mühendis ekibinin tam zamanlı mesaiyle hayata geçirdiği projeyle birlikte artık Türkiye'nin her şeyiyle hazır bir eğitim ve hafif bombardıman uçağı bulunuyor. 

İleri Hava Kontrolörü, İleri Muharebe Kontrolörü, Müşterek Ateş Destek Timi (MADESTİM), Personel Kurtarma, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) vb. görevleri icra etmek üzere tasarlanan uçak, eğitim ve tatbikatlarda duyulan hava platformu ihtiyacını yerli ve millî imkânlarla karşılamış olacak.

Selçuk Bayraktar gururla paylaştı: Çıtayı çok daha yükseklere taşıyacağız Haberi Görüntüle

MALEZYA'YA 18 ADET HÜRJET MASADA

MMU Mühendislik Merkezi açılışındaki konuşmasında 6 adet HÜRKUŞ'un TSK'ya teslim edileceğini duyuran Temel Kotil, Afrika ülkesi Nijer'e de bu uçaktan 2 adet gönderileceğini bildirdi. Sevkiyatın gerçekleşmesiyle birlikte HÜRKUŞ, Türkiye'nin yurtdışına ihraç ettiği ilk insanlı savaş uçağı olacak.

Bir sonraki ihracat hedefi ise jet motorlu HÜRJET... TUSAŞ'ın Malezya'da ihaleye girdiği ve sonuçtan hayli umutlu olduğu süreç Türkiye'nin lehine tamamlanırsa bu ülkeye 18 adet savaş jeti satılmış olacak.

Kotil, "Hürjetimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ilk uçuşunu yapacak, 2025'te teslimatı gerçekleşecek. Malezya'daki ihaledeyiz. 18 tane HÜRJET benzeri uçak alacaklar. 2025'te 18 uçağımızı ihraç etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading