HÜRJET'te Endülüs dansı başlamak üzere: İspanyol basını müjdeyi şimdiden duyurdu
Türkiye'nin ilk millî jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetleri envanterine girmeye bir adım daha yaklaştı. İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı Francisco Braco, HÜRJET'in rakiplerine göre avantajlı olduğunu söyledi. İspanyollar daha yüksek oranda ortaklık için TUSAŞ'la müzakereyi sürdürüyor.
İspanya, TUSAŞ yapımı HÜRJET'i satın almak için göz kırpıyor. Envanterindeki F-5M jet eğitim uçaklarını 2030'dan itibaren emekliye ayırmaya hazırlanan ve filosunu aynı sınıfta modern bir uçakla donatmak isteyen Madrid yönetimi, açtığı ihalede tercihini HÜRJET'ten yana kullanmaya çok yakın.
Bu yöndeki işaretler son dönemde artış gösterdi. İspanyol savunma basınının önemli yayın organı Infodefensa, F-5 uçaklarının yerini alma konusunda en avantajlı platformun HÜRJET olduğunu kaydetti.
"Hava Kuvvetleri F-5'in Değiştirilmesinde Endüstriyel Getirilere Öncelik Veriyor: HÜRJET İyi Bir Konumda" başlığıyla yayınlanan haberde, nihaî anlaşma için Ankara ile Madrid arasında temasların sürdüğüne işaret edildi.
Habere göre İspanyollar, HÜRJET'e daha fazla bileşen üreterek projeye ortaklığı artırmak istiyor. Halihazırda HÜRJET'in aktif/pasif uçuş kumanda kollarını İspanyol Airtificial şirketi üretiyor. Bu konuda ortaklığın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi için TUSAŞ İspanyol şirketle 4,8 milyon avroluk sözleşme imzalamıştı.
Türkiye'nin ilk millî jet eğitim, akrobasi ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetleri'nin açtığı ihalede T-7 Red Hawk (Boeing/Saab - ABD), T-50 (KAI - Güney Kore) ve M-346 (Leonardo - İtalya) ile yarışıyor. Gelen son bilgiler TUSAŞ yapımı uçağın rakiplerinin önünde olduğunu gösteriyor.
İSPANYOL GENERAL: AMACIMIZ DOKUNABİLECEĞİMİZ BİR UÇAĞA SAHİP OLMAK
İhaleye ilişkin Madrid'de yaptığı açıklamada İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı Francisco Braco, "HÜRJET iyi bir konumda. Bunu inkar etmiyorum. Ama bazı şartlar var ve biz şu an bu şartları müzakere ediyoruz. Bu uçağı işleteceğiz ama ne gibi getirilerimiz olacak? Bu noktada müzakereler sürüyor" dedi.
İspanyol ordusunun bakım, güncelleme, teknik servis konularında üretici ülkeye bağımlı kalmak istemediğini yazan Infodefensa, General Braco'nun şu sözünü aktarıyor: "Amacımız dokunabileceğimiz kendi uçağımıza sahip olmak..."
HÜRJET temmuz ayında detaylı incelemeler için Ankara'dan Madrid'e uçmuş ve 3 bin 800 kilometre mesafe kat ederek İspanya'da günlerce testlere tâbî tutulmuştu.
Madrid'deki Torrejon Hava Üssü'nde konuşlanan ve burada test uçuşları gerçekleştiren HÜRJET, önümüzdeki yıllarda kısa pistli amfibi hücum gemisi TCG ANADOLU'ya iniş-kalkış yapacak olmasından ötürü İspanyolların ilgisini çekiyor. Zira İspanya Deniz Kuvvetleri TCG ANADOLU'nun ikizi Juan Carlos gemisini işletiyor.
KONU ERDOĞAN'IN ZİYARETİNDE DE GÜNDEMDEYDİ
Boeing-Saab ortaklığındaki T-7 Red Hawk ile birlikte dünyanın en modern jet eğitim uçağı olarak gösterilen HÜRJET, İspanya ordusu tarafından seçildiği takdirde 24 adetle başlayacak siparişin 40'a çıkma potansiyeli var.
HÜRJET'in ihaleye katıldığı dönem ortaya atılan A400M iddiası ise doğrulanmadı. O dönem Avrupa basınında yayınlanan haberlerde Madrid'in HÜRJET'e karşılık Türkiye'ye 6 adet A400M askerî nakliye uçağı teklif ettiği ileri sürülmüştü. Bu iddianın gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez
İspanya basınına göre HÜRJET satın alımı konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın haziran ayında Madrid'e yaptığı ziyaret sırasında da gündeme geldi. Liderlerin karşılıklı olarak bu konuyu ele almasının ardından TUSAŞ'ın HÜRJET'i incelenmek üzere İspanya'ya göndermesi dikkat çekmişti.
HÜRJET'e ilişkin dikkat çeken bir mesaj da 22 Kasım'da İspanyol savunma-havacılık analisti Juanjo Fernandez'den gelmişti. Millî uçağın ikinci prototipinin yeni boyasıyla uçuş görüntülerini sosyal medya hesabında alıntılayan Fernandez şunları yazmıştı:
"Bu, HÜRJET'in hoş bir boya desenine sahip ikinci prototipi. Bu uçağa alışın. Daha fazlasını söylemeyeceğim."