HÜRJET’te değişiklik! İşte F 16'ların yerine geçecek kritik hanmle
İkinci prototipi de havalanan HÜRJET’te önemli değişiklikler var. AESA radar hazırlığı ve kanat uçlarına takılan füze lançerlerine dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’nin F-16’dan çok daha ucuz ama fiyatına göre oldukça yetenekli bir uçak yaptığı görüşünde.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli jet eğitim uçağı HÜRJET eğitim uçağı, ilk uçuşunu 25 Nisan 2023 yılında yaptı.
Türkiye'nin ilk milli jet eğitim uçağı olma özelliğini taşıyan HÜRJET, bugüne kadar 140'ın üzerinde test faaliyetini geride bıraktı.
45 BİN FEET İRİTFANIN ÜZERİNE ÇIKTI
İlk prototipinde 45 bin feet irtifanın üzerine çıkan ve ses hızını aşan HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu. Yaklaşık bir hafta önce havalanan HÜRJET'in ikinci prototipi 26 dakika havada kalarak çeşitli manevra testlerini gerçekleştirdi. 200 knot süratte 10 bin feet irtifaya ilk uçuş başarıyla tamamlandı. İkinci prototipte, terör saldırısında şehit olan Zahide Güçlü Ekici, Hasan Hüseyin Canbaz, Atakan Şahin Erdoğan, Cengiz Coşkun ve Murat Arslan'ın isimleri yer aldı.
İLK TESLİMAT 2026'DA
2017 yılında başlatılan proje kapsamında TUSAŞ tarafından milli imkanlarla üretilen HÜRJET jet eğitim uçağı; tek motorlu, tandem ve modern aviyonik kokpite sahip. Üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanan HÜRJET için seri üretim çalışmaları devam ediyor. İlk teslimatının 2026 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
FÜZE ATMA KABİLİYETİ GELİYOR
Savunma Sanayii Uzmanı Anıl Şahin, HÜRJET’teki değişikliklerden bahsetti. İkinci prototipte en ilginç detaylardan biri de kanatlara takılan lançerler. Anıl Şahin, bu istasyonların havadan havaya füzenin yanı sıra ‘ACMI’ olarak adlandırılan muharebe eğitim podlarını taşıyacağını söylüyor. Bu güncellemeyi ‘beklenen bir gelişme’ olarak niteleyen Anıl Şahin, sözlerine şu satırlarla devam etti;
“Kanatlara takılan lançerler hafif taarruz uçağı konfigürasyonu için kritik bir gelişme. Böylelikle kanat altı silah istasyonları işgal edilmeden, kanat uçlarında da havadan havaya füze taşınabilecek. HÜRJET’in maliyeti hava-hava muharebe, önleme ya da farklı görevler için sıkça kullandığımız F-16’lara göre bir hayli avantajlı. Her ne kadar onun seviyesinde bir uçak olmasa da ‘bir tık altı’ diyebileceğimiz bir konuma ulaşacak. Ki bu da onu pek çok farklı işte kullanmamız için yeter ve artar bile.”